[Heroverweging verkeersbesluit parkeerverbod Molenweg, Gorssel]

Logo Lochem

[2020-164174]

 

Heroverweging Verkeersbesluit parkeerverbod Molenweg Gorssel

Inleiding

Op 3 juni 2019 heeft de gemeente Lochem een verkeersbesluit genomen inzake het instellen van een parkeerverbod ter hoogte van Molenweg 1 in Gorssel (zaaknummer 2019-145869). Het besluit is op 26 juni gepubliceerd in de Berkelbode. Hiertegen is op 6 augustus 2019 bezwaar gemaakt. Het bezwaar is door de Commissie Bezwaarschriften in behandeling genomen. Op 30 oktober 2019 kwam de Commissie met haar advies de reclamant ontvankelijk te verklaren in haar bezwaren, de bezwaren (deels) gegrond te verklaren en het bestreden besluit te herzien.

De Commissie is van oordeel dat het besluit inhoudelijk niet op een deugdelijke wijze is gemotiveerd en dat de voorbereiding van het besluit onzorgvuldig is geweest. De Commissie is van mening dat er onvoldoende onderzoek gedaan is naar de verkeerdrukte op de Molenweg, hoe vaak er ter plaatse geparkeerd wordt en de invloed van een parkeerverbod op de omgeving. Verder is de Commissie Bezwaarschriften van mening dat de parkeerbehoefte in beeld gebracht moet worden, voordat er een parkeerverbod kan worden ingesteld.

Besluit

het parkeerverbod aan de Molenweg, ter hoogte van huisnummer 1 en 3 te Gorssel in stand te laten

Argumenten

Zorgvuldige voorbereiding verkeersbesluit

De dorpsraad Gorssel heeft bij de gemeente Lochem een verzoek ingediend tot het instellen van een parkeerverbod op de Molenweg in Gorssel. Naar aanleiding van dit verzoek is de locatie beoordeeld. Bekend is dat de N348 een drukke gebiedsontsluitingsweg is, waarbij uitwisseling plaatsvind op de toegangswegen naar de aangrenzende kernen (o.a. de Molenweg). De melding van de dorpsraad dat verkeer vanaf de Molenweg dat richting de N348 wil regelmatig genoodzaakt is zich op te stellen naast de geparkeerde voertuigen op de Molenweg kan de gemeente Lochem zich goed voorstellen. De situatie is ook besproken met de provincie Gelderland. Zij hebben aangegeven de situatie te herkennen.  De conclusie is getrokken dat dit een onwenselijke situatie is, omdat:Hierdoor het voor verkeer vanaf de N348 niet mogelijk is om de Molenweg op te rijden. Dit levert problemen op in de doorstroming van het verkeer op de N348. Het kan verkeersonveilige situaties opleveren wanneer verkeer op de N348 onverwacht moet remmen of verkeer achteruit moet rijden op de Molenweg (om ruimte te maken voor tegemoetkomend verkeer). De gemeente Lochem heeft de afweging gemaakt, verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer zwaarder te vinden wegen dan parkeerruimte en om die reden het niet noodzakelijk te achten om een parkeeronderzoek uit te voeren. Bovendien zijn er ook geen klachten of parkeerproblemen op dit gedeelte van de Molenweg bekend bij ons bekend.  De politie is gevraagd advies uit te brengen omtrent de maatregel. Zij hebben aangegeven positief tegenover het parkeerverbod te staan en de maatregel ook te kunnen handhaven. Ook zij geven aan dat er op dit gedeelte van de Molenweg geen parkeerproblemen spelen. De situatie is daarmee zelf door de verkeerskundige van de gemeente Lochem beoordeeld. Daarnaast is bij diverse partijen advies ingewonnen (dorpsraad, politie, provincie). We zijn daarmee van mening dat er wel degelijk een zorgvuldige voorbereiding heeft plaatsgevonden en dat het besluit middels bovenstaande voldoende gemotiveerd is.  

Inhoud en uitvoering verkeersbesluit

In het oorspronkelijke verkeersbesluit zijn enkele typefouten geslopen. Er is o.a. genoemd dat er een ononderbroken streep zou worden aangebracht. Er had moeten staan dat er een parkeerverbod op de Molenweg ter hoogte van huisnummer 1 en 3 te Gorssel werd ingesteld door middel van een gele onderbroken streep (equivalent van bord E1 van het RVV 1990). Dit is in het nieuwe besluit aangepast. De gele onderbroken streep had aangebracht moeten worden voor huisnummer 1 en gedeeltelijk voor huisnummer 3, zoals weergegeven op de situatietekening. Ter plaatse is beoordeeld dat de uitvoering op straat niet gelijk is aan de situatietekening. De gele onderbroken streep ligt nu alleen voor huisnummer 1. Dit moet aangepast worden.  

BESLUIT: I. Het besluit van 3 juni 2019, het instellen van een parkeerverbod ter hoogte van Molenweg, 1 en 3 te Gorssel in stand te laten.     

 

Lochem,  Burgemeester en wethouders,   

R. Starke S. van ’t E

rve secretaris burgemeester  

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

[Beroepschrift]

Naar boven