Call for proposals Science Diplomacy Fund, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Exacte en Natuurwetenschappen

Sociale en Geesteswetenschappen

Toegepaste en Technische Wetenschappen Zon Mw

2020 1ste ronde

Inhoud

1

Inleiding

1

 

1.1

Achtergrond

1

 

1.2

Beschikbaar budget

1

 

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

2

2

Doel

2

3

Richtlijnen voor aanvragers

2

 

3.1

Wie kan aanvragen

2

 

3.2

Wat kan aangevraagd worden

2

 

3.3

Wanneer kan aangevraagd worden

3

 

3.4

Het opstellen van de aanvraag

3

 

3.5

Subsidievoorwaarden

3

 

3.6

Het indienen van een aanvraag

3

4

Beoordelingsprocedure

4

 

4.1

Procedure

4

 

4.2

Criteria

4

5

Contact

4

 

5.1

Contact

4

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

Nederland wil zich beter internationaal manifesteren als kenniseconomie en land waarin wetenschap van wereldniveau wordt bedreven. NWO gaat een proactieve rol spelen in de afstemming van het internationale kennisbeleid van de rijksoverheid en de kennisinstellingen. In 2020 start NWO een nieuw fonds op waarmee activiteiten op het terrein van ‘science diplomacy’ zullen worden georganiseerd. Het betreft activiteiten met landen waarmee Nederland zijn diplomatieke betrekkingen wil intensiveren of verbeteren. NWO werkt in dit Science Diplomacy Fund nauw samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, inclusief de buitenlandse posten, het Ministerie van EZK, inclusief het netwerk van innovatie attachés op 17 buitenlandse posten, en het ministerie van OCW.

Het oprichten van een Science Diplomacy Fund (SDF) is een verdere uitwerking van de NWO-strategie 2019-2022 ‘Verbinden van wetenschap en samenleving’, waarin NWO al aankondigde bezoekersbeurzen en andere instrumenten strategischer te wil gaan inzetten.

1.2 Beschikbaar budget

Voor deze eerste ronde van het Science Diplomacy Fund is 150.000 Euro beschikbaar voor kleinschalige, internationale activiteiten. Zie hoofdstuk 2 voor een omschrijving van activiteiten die uit het Science Diplomacy Fund gefinancierd kunnen worden. De subsidie per aanvraag bedraagt maximaal 20.000 Euro.

Bij het verdelen van subsidie voor deze eerste ronde van het Science Diplomacy Fund geldt dat het totaalbudget ten eerste zal worden verdeeld onder aanvragen voor activiteiten met Turkije en Rusland. Bij het verdelen van dit budget zal bovendien voorrang worden gegeven aan activiteiten die zijn gerelateerd aan de prioritaire thema’s voor deze landen zoals omschreven in hoofdstuk 2.

Bij het verdelen van het overige budget zal voorrang worden gegeven aan activiteiten met de landen waarmee NWO bilaterale onderzoeksprogramma’s uitvoert in het kader van het Merian Fund: Brazilië, China, India, Indonesië en Zuid Afrika. Bij het verdelen van dit deel van het budget zal eveneens voorrang worden gegeven aan activiteiten die zijn gerelateerd aan de prioritaire thema’s voor deze landen zoals omschreven in hoofdstuk 2.

Indien na het verdelen van de subsidie op de hiervoor omschreven wijze nog budget resteert, zal dit worden verdeeld onder aanvragen voor activiteiten met andere landen dan de landen die reeds in deze alinea zijn genoemd.

Voor alle aanvragen geldt dat om voor financiering in aanmerking te komen, een aanvraag ten minste de kwalificatie ‘goed’ dient te krijgen (zie ook paragraaf 4.1).

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

De deadline voor het indienen van aanvragen is 10 maart 2020, om 14:00:00 CET.

Deze call for proposals is geldig tot en met de datum waarop door het bevoegd bestuur van NWO het besluit over de aanvragen wordt genomen.

2 Doel

De activiteiten die uit het SDF gefinancierd worden zijn ‘science for diplomacy’ activiteiten: wetenschappelijke activiteiten die positief bijdragen aan de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en een partnerland en die de samenwerking tussen die landen potentieel bevorderen. Activiteiten moeten ook bijdragen aan de zichtbaarheid en internationale positionering van de Nederlandse wetenschap. Per activiteit kan maximaal 20.000 Euro worden aangevraagd per ronde. Mogelijke activiteiten zijn wetenschappelijke seminars/workshops of seminars/workshops op het snijvlak van beleid en wetenschap op onderwerpen die bijdragen aan het verbeteren van de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en het partnerland. Deze seminars of workshops worden georganiseerd door wetenschappers. Aan deze activiteiten kunnen ook gerichte reis- en of bezoekersbeurzen gekoppeld worden voor sprekers, organisatoren en/of deelnemers. Een tegemoetkoming in de kosten voor reis en verblijf voor organisatoren, sprekers en deelnemers kunnen in de aanvraag worden opgenomen.

Met de partnerlanden zijn prioritaire thema’s vastgesteld om meerjarig op samen te werken. Activiteiten die hieraan gerelateerd zijn hebben de voorkeur. Deze thema’s zijn:

  • Rusland: Renewable Energy, Sustainable Agriculture, Russian-Dutch History and Languages.

  • Turkije: Sustainable Agri-Food, High-Tech Systems and Materials (with a focus on bio/nanotechnology & advanced materials), Law.

  • India: Agriculture; Water.

  • China: Urbanisation, Agriculture

  • Brazilië: High Tech; Nature and natural resources; Health

  • Zuid Afrika: Water-Energy-Food Nexus

  • Indonesië: Regional Planning (incl water management and hydrology); Agriculture and food security; Renewable energy; Environmental study; Law; Health & Quality of Life.

Deze thema’s en landen genieten de voorkeur. Wetenschappelijke activiteiten op andere thema’s of activiteiten in samenwerking met andere landen worden ook in behandeling genomen.

3 Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan aanvragen

Hoogleraren, universitair (hoofd)docenten en andere onderzoekers1 met een vergelijkbare aanstelling kunnen een aanvraag indienen als zij:

  • Gepromoveerd zijn of hoogleraar zijn bij een Nederlandse Universiteit én in dienst zijn (i.e. een bezoldigde aanstelling hebben) bij één van de onderstaande organisaties:

    • o Universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

    • o Universitaire medische centra;

    • o KNAW- en NWO-instituten;

    • o het Nederlands Kanker Instituut;

    • o het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;

    • o de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

    • o NCB Naturalis;

    • o Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);

    • o Prinses Máxima Centrum.

  • én een dienstverband (aanstellingsduur) hebben voor ten minste de looptijd van de activiteit waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Personeel met een 0-uren aanstelling is uitgesloten van indiening.

3.2 Wat kan aangevraagd worden

Voor een voorstel in deze ronde kan in totaal minimaal 3.000 Euro en maximaal 20.000 Euro worden aangevraagd. NWO stelt een begrotingsformulier beschikbaar dat bij de volledige aanvraag als verplichte bijlage moet worden ingediend. Financiering dient in overeenstemming c.q. verenigbaar te zijn met de Europese regelgeving voor staatssteun en aanbestedingen.2

In de aanvraag kunnen materiële kosten worden aangevraagd voor de activiteiten (zaalhuur, lokaal vervoer, catering, communicatiekosten, reiskosten voor de voorbereiding). Er kunnen geen personele kosten worden aangevraagd. Gelinkt aan deze activiteiten kunnen ook tegemoetkomingen voor reis- en verblijfskosten voor (Nederlandse en buitenlandse) sprekers en deelnemers worden aangevraagd. Tegemoetkoming in reis- en verblijfskosten kunnen ook worden aangevraagd voor personen die niet in dienst zijn bij de instellingen genoemd in 3.1. De aanvrager dient in het voorstel aan te geven voor hoeveel personen hij zo’n tegemoetkoming in de kosten aanvraagt en hoe hij die verwacht te verdelen. Bij de reiskosten moet worden uitgegaan van economy class vliegtickets of treinkaartjes.

NWO verstrekt geen subsidie aan activiteiten die vallen onder (inter-)nationale sanctiewet- en regelgeving. De EU Sanctions map (https://www.sanctionsmap.eu) is hiervoor richtinggevend.

3.3 Wanneer kan aangevraagd worden

De deadline voor het indienen van aanvragen is 10 maart 2020, om 14:00:00 CET.

Bij het indienen van uw aanvraag in ISAAC dient u ook online nog gegevens in te voeren. Begin daarom ten minste één dag vóór de deadline van deze call for proposals met het indienen van uw aanvraag. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

3.4 Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument).

  • Vul het aanvraagformulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC.

3.5 Subsidievoorwaarden

De gehonoreerde activiteit dient uiterlijk op 31 december 2020 te zijn uitgevoerd.

Aanvragen worden niet in behandeling genomen als de aanvraag financiering met terugwerkende kracht beoogt. Uitsluitend projectspecifieke kosten komen voor subsidie in aanmerking. Kosten worden aangemerkt als projectspecifiek indien:

  • a. het gaat om directe kosten samenhangend met het in de aanvraag beschreven doel en passend bij de doelstelling uit de brochure;

  • b. deze kosten zijn gemaakt gedurende de looptijd van het project en niet vóór de datum van het subsidieverleningsbesluit;

  • c. de kosten niet uit andere middelen zijn of worden gefinancierd.

Verder stelt NWO de volgende voorwaarden:

  • medewerkers van minimaal twee verschillende Nederlandse kennisinstellingen (zoals omschreven in paragraaf 3.1) en bij voorkeur één buitenlandse kennisinstelling zijn betrokken bij de aanvraag en de organisatie van de voorgestelde activiteiten;

  • de aanvraag wordt ondersteund of is ten minste bekend bij de desbetreffende Nederlandse ambassade of consulaat in het buitenland of het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanvrager dient daartoe een contactpersoon bij ministerie, ambassade of consulaat op te geven.

3.6 Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een aanvrager is verplicht zijn/haar aanvraag via zijn/haar eigen ISAAC-account in te dienen. Indien de aanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij dat minimaal een dag voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de aanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC-helpdesk, zie paragraaf 5.1.2.

4 Beoordelingsprocedure

4.1 Procedure

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een toets of de aanvraag in behandeling genomen kan worden. Hiervoor gelden de voorwaarden zoals beschreven in hoofdstuk 3 van deze call for proposals.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de Code omgang met persoonlijke belangenvan toepassing.

NWO voorziet alle uitgewerkte aanvragen van een kwalificatie. Deze kwalificatie wordt aan de aanvrager bekend gemaakt bij het besluit over al dan niet toekennen van financiering.

Om voor financiering in aanmerking te kunnen komen, dient een aanvraag ten minste de kwalificatie ‘goed’ te krijgen.

Voor meer informatie over de kwalificaties zie: http://www.nwo.nl/kwalificaties.

Een interne commissie bestaande uit bureaumedewerkers van de domeinen SGW, ENW, TTW en van ZonMw beoordelen de aanvragen vergelijkenderwijs aan de hand van de beoordelingscriteria (paragraaf 4.2). Vervolgens stelt de interne commissie een honoreringsadvies op en legt dit voor aan het bevoegd bestuur, dat vervolgens het besluit neemt over de honorering van de aanvragen.

Voor ingediende aanvragen wordt geen extern advies gevraagd.

Procedure

 

10 maart 2020

Deadline volledige voorstellen

31 maart 2020

Besluit bevoegd bestuur

4.2 Criteria

NWO zoekt voorstellen voor wetenschappelijke activiteiten die:

  • a) de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en de betreffende landen potentieel bevorderen (20%),

  • b) de wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en de betreffende landen potentieel bevorderen (20%),

  • c) een wetenschappelijke en/of maatschappelijke meerwaarde hebben (20%),

  • d) bijdragen aan de zichtbaarheid en internationale positionering van de Nederlandse wetenschap (20%),

  • e) het plan moet praktisch uitvoerbaar zijn binnen het aangevraagde budget (20%).

5 Contact

5.1 Contact

sdf@nwo.nl

5.1.1 Inhoudelijke vragen

Voor inhoudelijke vragen over Science Diplomacy Fund en deze call for proposals neemt u contact op via sdf@nwo.nl.

5.1.2 Technische vragen over het elektronisch aanvraagsysteem ISAAC

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.


X Noot
1

In deze Call for Proposals worden met ‘onderzoekers’ zowel vrouwen als mannen aangeduid.

X Noot
2

zie Verordening 1407/2013/EU van 18/12/2013, 651/2014/EU van 17/06/2014 en de mededeling van de Europese Commissie 2014/C 198/01 om te controleren of er sprake is van verenigbaarheid met deze steunregelingen. Voor aanbestedingsregels verwijzen we naar:http://wetten.overheid.nl/BWBR0032203/2016-07-01

Naar boven