Besluit van de Minister voor Rechtsbescherming van 6 februari 2020, nr. 2794898, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, tot aanpassing van het vergoedingenbesluit van diverse commissies en de intrekking van het Vaststellingsbesluit vergoeding voorzitter en leden commissie auteursrecht, Stcrt. 2005, 34

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies en de Wet adviesstelsel Justitie,

Besluit:

Artikel 1

Artikel 1 van het besluit Vergoedingen Adviescommissie voor burgerlijk procesrecht, Stcrt, 2003, 92, komt te luiden:

Artikel 1

De vergoeding per vergadering als bedoeld in artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies wordt voor de Adviescommissie voor burgerlijk procesrecht, genoemd in artikel 2 van de Wet adviesstelsel Justitie, als volgt vastgesteld:

  • voor de voorzitter: € 130,

  • voor de overige leden: € 100.

Artikel 2

Artikel 1 van het besluit Vergoedingen Commissie vennootschapsrecht, Stcrt, 2003, 92, komt te luiden:

Artikel 1

De vergoeding per vergadering als bedoeld in artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies wordt voor de Commissie vennootschapsrecht, genoemd in artikel 1 van de Wet adviesstelsel Justitie, als volgt vastgesteld:

  • voor de voorzitter: € 130,

  • voor de overige leden: € 100,

  • voor de secretaris: € 100.

Artikel 3

Artikel 1 van het besluit tot vaststelling van de hoogte van de vergoeding van de voorzitter en de leden van de commissie insolventierecht, Stcrt. 2009, 21423, komt te luiden:

Artikel 1

De vergoeding per vergadering als bedoeld in artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies wordt voor de Commissie insolventierecht, genoemd in artikel 3a van de Wet adviesstelsel Justitie, als volgt vastgesteld:

  • voor de voorzitter: € 130,

  • voor de overige leden: € 100.

Artikel 4

Artikel 1 van het Besluit vaststelling vergoeding voorzitter en leden commissie auteursrecht (juni 2007), Stcrt. 2007, 120, komt te luiden:

Artikel 1

De vergoeding per vergadering als bedoeld in artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies wordt voor de Commissie auteursrecht, genoemd in artikel 3 van de Wet adviesstelsel Justitie, als volgt vastgesteld:

  • voor de voorzitter: € 130,

  • voor de overige leden: € 100,

  • voor de secretaris: € 100.

Artikel 5

Het Vaststellingsbesluit vergoeding voorzitter en leden commissie auteursrecht, Stcrt. 2005, 34, wordt ingetrokken.

Artikel 6

Artikelen 1 t/m 3 en artikel 5 van dit besluit treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst en werken terug tot 1 januari 2020.

Artikel 4 van dit besluit treedt in werking met ingang van 26 juli 2022.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

TOELICHTING

Met dit besluit wordt de vergoeding aan adviescolleges in overeenstemming gebracht met artikel 2 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies. Op grond van dit besluit kan de vergoeding van de voorzitter van een adviescommissie maximaal 130% zijn van de hoogte van de vergoeding per vergadering die aan de andere leden van het desbetreffende adviescollege of de desbetreffende commissie wordt toegekend. De vergoeding aan de leden van de verschillende commissies wordt aangepast om aan deze verhouding te voldoen. De vergoeding van de voorzitters blijft gelijk.

Daarnaast is voor de Commissie vennootschapsrecht een grondslag geboden voor de vergoeding aan de secretaris.

Het Vaststellingsbesluit vergoeding voorzitter en leden commissie auteursrecht wordt ingetrokken. Dit was abusievelijk nagelaten bij de eerdere vaststelling van een nieuw vergoedingenbesluit voor deze commissie.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven