Verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een verplichte rijrichting in de Rozenkever - Son en Breugel

Logo Son en Breugel

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel bevoegd om verkeersbesluiten te nemen. Deze bevoegdheid is door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Ruimte en Samenleving.

V ereisten ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1. De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Motivering

De Rozenkever is gelegen in de kern Son en Breugel en in beheer van de gemeente Son en Breugel. De gemeente heeft bij de ontwikkeling van de woonwijk Sonniuspark het woonrijp maken van onder meer de weg Rozenkever in uitvoering. Hierbij is voorzien een verplichte rijrichting in te voeren voor gemotoriseerd verkeer en daarmee inrijden vanaf de noordelijke aansluiting Zebrakever - Rozenkever te verbieden.

Overwegende:

- dat de Rozenkever een variabele breedte heeft met een minimale breedte van 4,0 meter;

- dat de Rozenkever momenteel in twee richtingen wordt bereden;

- dat de straat te smal is om bij tegemoetkomend autoverkeer elkaar eenvoudig te passeren;

- dat de straat een tweetal bochten heeft (90 graden), waardoor geen vrij zicht is op tegemoetkomend verkeer nabij de bochten;

- dat er, als er sprake is van tegemoetkomend autoverkeer, een gevoel van verkeersonveiligheid ontstaat;

- dat er, als er sprake is van een ontmoeting tussen auto- en fietsverkeer, geen gevoel van verkeersonveiligheid ontstaat;

- dat wanneer twee auto's elkaar moeten passeren er onvoldoende ruimte over blijft voor passerende fietsers, hetgeen de doorstroom belemmert;

- dat de huidige bewoners van de Rozenkever schriftelijk benaderd zijn omtrent het instellen van éénrichtingsverkeer en dat daar één reactie op is ontvangen die in reactie instemt met het éénrichtingsverkeer;

- dat het instellen van eenrichtingsverkeer geen onevenredige gevolgen heeft voor het overige wegverkeer;

- dat er een zeer acceptabele, minimale extra omrijdafstand ontstaat door het instellen van éénrichtingsverkeer;

- dat het instellen van eenrichtingsverkeer het verkeersveiligheidsgevoel verhoogt en leidt tot een betere toegankelijkheid voor onder meer hulpdiensten;

- dat conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer er overleg geweest is met de politie.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen wordt besloten tot:

1. het instellen van een verplichte rijrichting, fietsers uitgezonderd, in de Rozenkever door plaatsing van bord C02 en C03 met onderborden op de op bijgevoegde tekening aangegeven plaatsen.

 

Doelstelling

De maatregelen zoals beschreven in dit verkeersbesluit streven, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen na:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

 

Son en Breugel, 4 februari 2020

Namens deze,

dhr. S. Megens

Afdeling Ruimte en Samenleving

Mededelingen

Bezwaar- en beroep

Belanghebbenden kunnen conform de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. In dit bezwaarschrift moet de naam en het adres van degene die bezwaar maakt vermeld worden, evenals de datum waarop het bezwaarschrift is opgesteld. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en aangeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en om welke reden(en). Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening aanvragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA in 's-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

Naar boven