Deelregeling Talentontwikkeling Creatieve Industrie

Introductie

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het Rijkscultuurfonds voor architectuur, vormgeving en digitale cultuur. Het fonds wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de professionele ontwerppraktijk binnen en vooral ook tussen de disciplines architectuur, vormgeving en digitale cultuur.

Besluit van het bestuur van de stichting Stimuleringsfonds Creatieve Industrie,

gelet op artikel 10, vierde lid van de Wet op het specifiek cultuurbeleid, tot vaststelling van een deelregeling, houdende regels voor het verstrekken van subsidie ter bevordering van talentontwikkeling op het gebied van architectuur, vormgeving en digitale cultuur.

Artikel 1. Doelstelling deelregeling talentontwikkeling creatieve industrie

  • 1. De doelstelling van de deelregeling talentontwikkeling creatieve industrie is het bevorderen van talentontwikkeling door het stimuleren van de verdere artistieke en professionele ontwikkeling van individuele talenten of samenwerkingsverbanden van individuele talenten, werkzaam in architectuur, vormgeving of digitale cultuur, waarbij deze verdere ontwikkeling gepaard gaat met het versterken van het eigen cultureel ondernemerschap.

  • 2. Deze deelregeling geldt in aanvulling op het Subsidiereglement Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2018. Het in dat reglement bepaalde is van toepassing op subsidieverlening op grond van deze deelregeling, voor zover daar in deze deelregeling niet van wordt afgeweken.

Artikel 2. Reikwijdte

Het bestuur kan met toepassing van deze deelregeling subsidies verstrekken. Subsidies kunnen worden verleend voor het opstellen van een ontwikkelplan en het uitvoeren van het ontwikkelplan van voldoende kwaliteit. De in het ontwikkelplan opgenomen activiteiten moeten voldoende bijdragen aan de doelstelling van deze deelregeling en gericht zijn op het bevorderen van talentontwikkeling in Nederland en het bevorderen van de artistieke kwaliteit van de professionele ontwerppraktijk van de aanvrager, gedurende de subsidieperiode.

Artikel 3. Beoordeling van de aanvragen en subsidieplafond

  • 1. Voorafgaand aan het besluit wordt de kwaliteit van het werk van de aanvrager en de omschrijving van de verwachtingen ten aanzien van de eigen ontwikkeling beoordeeld door een commissie.

  • 2. De beoordeling en de besluitvorming vindt plaats op volgorde van rangschikking

  • 3. Het bestuur stelt een of meerdere subsidieplafonds vast. Een besluit tot vaststelling van een subsidieplafond wordt gepubliceerd op de website van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. In dit besluit wordt inzicht gegeven in het aanvraagtijdvak en in de criteria op basis waarvan het subsidieplafond wordt verdeeld.

Artikel 4. Beperkingen en voorwaarden voor ondersteuningsmogelijkheden

De volgende beperkingen en voorwaarden gelden:

  • a. aanvragers hebben voorafgaand aan de datum van indiening van de aanvraag minimaal één jaar en maximaal vier jaar werkervaring opgedaan op het gebied van architectuur, vormgeving of digitale cultuur in Nederland, dan wel hebben maximaal vier jaar voorafgaand aan de datum van indiening van de aanvraag een relevante opleiding op het gebied van architectuur, vormgeving of digitale cultuur afgerond. Daarbij wordt de datum van inschrijving in het Architectenregister gezien als het tijdstip van afronding van de relevante opleiding op het gebied van architectuur;

  • b. artikel 5, eerste lid van het Subsidiereglement Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2018 is niet van toepassing op een aanvraag om subsidie voor het opstellen van een ontwikkelplan.

  • c. in afwijking van artikel 5, eerste lid van het Subsidiereglement Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2018 dient de aanvrager om subsidie voor het uitvoeren van een ontwikkelplan te zijn ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in het Koninkrijk der Nederlanden.

  • d. geen subsidie wordt verstrekt aan aanvragers die zijn of worden toegelaten op postacademische instellingen, zoals de Rijksakademie van beeldende kunsten, EKWC, BAK, De Ateliers en Jan van Eyck Academie gedurende de subsidieperiode.

  • e. een aanvrager is ten tijde van het indienen van de aanvraag achttien jaar of ouder;

  • f. een aanvrager is een ontwerper of maker, dan wel een samenwerkingsverband van ontwerpers of makers;

  • g. een aanvrager kan slechts betrokken zijn bij één aanvraag binnen een subsidieronde; en

  • h. een aanvrager kan in totaal maximaal één keer subsidie voor het uitvoeren van een ontwikkelplan ontvangen met toepassing van deze deelregeling, de voorganger van deze deelregeling, dan wel de opvolger van deze deelregeling.

Artikel 5. Verantwoording

Onverminderd het bepaalde in artikel 26 van het Subsidiereglement Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2018 zal in de besluiten tot subsidieverlening de wijze van verantwoording van de subsidie worden bepaald.

Artikel 6. Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 februari 2020. Indien de Staatcourant, waarin zij wordt geplaatst, op een latere datum verschijnt, treedt zij in werking op de tweede dag na verschijning van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt zij terug tot 1 februari 2020.

  • 2. Deze regeling vervalt met ingang van 1 januari 2021 met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de afwikkeling van de op basis van deze regeling verleende subsidies.

Artikel 7. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Deelregeling Talentontwikkeling Creatieve Industrie 2020.

De stichting Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, S. Groeneveld, (directeur/bestuurder)

Naar boven