Aanpassing Werkwijze Openbaarmaking ACM, Autoriteit Consument en Markt

De Werkwijze Openbaarmaking ACM wordt als volgt aangepast:

  • bij Inleiding komt de laatste zin te luiden: Deze werkwijze geeft inzicht in de wijze waarop de ACM onder andere besluiten die zij in het kader van de aan haar opgedragen taken neemt, openbaar maakt met inachtneming van dit nieuwe regime.

  • bij Algemene uitgangspunten, komt onder 3., laatste zin, te luiden: Bij de openbaarmaking van een besluit vermeldt de ACM onder meer de juridische status daarvan.

  • bij Algemene uitgangspunten, komt onder 4. te luiden: 4. De ACM kan communiceren over haar besluiten, onderzoeken, door haar afgelegde bedrijfsbezoeken of andere werkzaamheden. In geval van een bedrijfsbezoek worden namen van marktorganisaties niet openbaar gemaakt, tenzij de naam door of namens de marktorganisatie openbaar is gemaakt.

  • bij Algemene uitgangspunten, komt onder 5., te luiden: 5. De ACM maakt sanctierapporten (als bedoeld in artikel 5:48, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht) niet openbaar.

  • bij Openbaarmaking, onder Sanctiebeschikkingen en sanctie-gerelateerde beschikkingen, onder 4., wordt “definitief2” vervangen door: “definitief”.

  • bij Openbaarmaking, onder Overige besluiten, komt onder 2. Te luiden: 2. Het voornemen tot openbaarmaking van zo’n overig besluit maakt de ACM vooraf kenbaar aan de geadresseerde.

  • bij Nieuwsberichten, onder Uitgangspunten nieuwsberichten, onder 2., wordt “Consuwijzer.nl” vervangen door “de website van ACM ConsuWijzer”.

  • bij Nieuwsberichten, onder Werkwijze nieuwsberichten, komt onder 1, te luiden:

    • 1. Voor zover een marktorganisatie in een nieuwsbericht wordt genoemd, wordt zij voorafgaand aan het uitbrengen van het nieuwsbericht op de hoogte gebracht van de inhoud daarvan en het tijdstip waarop dat nieuwsbericht op de website van de ACM wordt geplaatst. Indien een nieuwsbericht wordt uitgebracht over een besluit van de ACM dat openbaar is gemaakt door middel van een openbaarmakingsbesluit, dan maakt het nieuwsbericht onderdeel uit van het openbaarmakingsbesluit.

Deze aanpassing treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze wordt geplaatst.

Den Haag, 30 januari 2020

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze, T.M. Snoep bestuursvoorzitter

Naar boven