Gecoördineerde bekendmaking ontwerpbestemmingsplan, ontwerp hogere geluidwaardenbesluit en ontwerp omgevingsbesluit Friesestraatweg 139 (plan Crossroads)

Logo Groningen

Beschrijving plan

Het bestemmingsplan ‘Friesestraatweg 139’ (plan Crossroads) heeft betrekking op de voormalige ACM-locatie (kadastraal bekend GNG, L, 8105, 8106 en 8107 te Groningen), nabij de Westelijke Ringweg, de spoorlijn naar Delfzijl en het Reitdiep. Het plan is opgesteld om een omgevingsvergunning te verlenen ten behoeve van nieuwe woningbouw. De aanvraag omgevingsvergunning bestaat uit het oprichten van 7 bouwblokken met 292 woningen en het verwijderen van één houtopstand inclusief drie potentieel monumentale bomen.

Vanwege de dichte ligging op de Westelijke Ringweg is voor dit bouwplan een besluit voor hogere geluidwaarden nodig vanwege het overschrijden van de voorkeursgrenswaarden van de Wet geluidhinder.

Inspraak en stikstof

In het voorjaar 2019 heeft het voorontwerpbestemmingsplan in het kader van de inspraak 4 weken ter inzage gelegen. De tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerp omgevingsbesluit hebben vervolgens enige tijd op zich laten wachten. Dit komt met name door de stikstofproblematiek. De depositie van stikstof vanwege het project Crossroads op Natura 2000-gebieden is nader berekend. De stikstofberekening is als aparte bijlage bij het bestemmingsplan opgenomen.

Coördinatiebesluit en Crisis-en herstelwet

Voor de ontwikkeling van het bouwproject Crossroads zijn de Crisis- en herstelwet en de Coördinatieregeling op grond van artikel 3.30 van de Wet op de ruimtelijke ordening van toepassing om de procedures voor het bestemmingsplan, de hogere geluidwaarden en het ontwerp omgevingsbesluit te combineren. De gemeenteraad heeft op 26 juni 2019 ingestemd met het toepassen van de Coördinatieregeling ten behoeve van nieuwe woningbouwontwikkeling in de Reitdiepzone.

Inzien ontwerpbesluiten

Burgemeester en wethouders van Groningen maken op grond van artikel 3.8 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij het ontwerpbestemmingsplan ‘Friesestraatweg 139’en de hiermee gecoördineerde ontwerpbesluiten hogere geluidwaarden en de omgevingsvergunning ter inzage leggen.

Deze stukken liggen met de bijbehorende bijlagen met ingang van 6 februari 2020 gedurende zes weken ter inzage bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1, op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 13.00 uur, van dinsdag t/m vrijdag uitsluitend op afspraak van 13.00 tot 17.00 uur.

Het ontwerpbestemmingsplan kan ook worden ingezien op www.ruimtelijkeplannen.nl onder identificatienummer NL.IMRO.0014.BP565Friesestrw139-ow01.

De pdf-bestanden van het ontwerpbestemmingsplan met losse bijlagen, het ontwerpbesluit hogere waarde geluid en het ontwerp omgevingsbesluit zijn te vinden op de pagina ‘Actuele bestemmingsplannen’ op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/projecten-en-bestemmingsplannen.

Zienswijzen indienen

Gedurende de inzagetermijn van 6 februari tot en met 18 maart 2020 kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerp hogere geluidwaardenbesluit en het hiermee gecoördineerde ontwerp omgevingsbesluit naar voren brengen bij de gemeente Groningen. Een schriftelijke zienswijze kan worden gestuurd naar Ruimtelijk Beleid & Ontwerp, Postbus 7081, 9701 JB Groningen. Het is ook mogelijk een zienswijze in te dienen via de website gemeente.groningen.nl/projecten-en-bestemmingsplannen. Dit kan uitsluitend door gebruik te maken van het webformulier ‘Online zienswijze indienen’, te vinden op de pagina ‘Actuele bestemmingsplannen’ onder de naam van het bestemmingsplan. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de afdeling Ruimtelijk Beleid & Ontwerp, telefoon (050) 367 82 55.

Zienswijzen die betrekking hebben op het ontwerpbestemmingsplan dienen te worden gericht aan de gemeenteraad.

Zienswijzen die betrekking hebben op het ontwerp hogere geluidwaardenbesluit en het ontwerp omgevingsbesluit dienen te worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders.

U wordt verzocht in uw brief duidelijk aan te geven op welk ontwerp uw zienswijze betrekking heeft.

Gemeente Groningen, 5 februari 2020

Naar boven