Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 januari 2020, nr. 2020-0000003904, tot aanwijzing van HHC/DRS B.V. als conformiteitsbeoordelingsinstantie inzake accreditatienorm ISO/IEC 17020:2012

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelezen de aanvraag van HHC/DRS B.V. te Noord-Scharwoude van 13 december 2019;

Overwegende, dat het verzoek van HHC/DRS B.V. vergezeld gaat van accreditatiecertificaat nr. I141, type A voor accreditatienorm ISO/IEC 17020:2012 van de Raad voor Accreditatie betreffende de onderzoeken en procedures waarvoor zij verzoekt aangewezen en, indien van toepassing, aangemeld te worden;

Gelet op artikel 7a, eerste lid, van de Warenwet en Hoofdstuk V, paragraaf 2 van het Warenwetbesluit machines.

Besluit:

Artikel 1

In deze beschikking wordt verstaan onder:

a. wet:

Warenwet;

b. besluit:

Warenwetbesluit machines;

c. beschikking:

het besluit waarmee HHC/DRS B.V. wordt aangewezen als NL-conformiteitsbeoordelingsinstantie;

d. NL-conformiteitsbeoordelingsinstantie, richtlijn:

hetgeen het Warenwetbesluit machines daaronder verstaat;

e. HHC/DRS B.V.:

HHC/DRS B.V., Kokkel 4 A, 1723HX te Noord-Scharwoude, KvK-nummer 37086971, vestigingsnummer 000016693922.

Artikel 2

HHC/DRS B.V. wordt aangewezen als NL-conformiteitsbeoordelingsinstantie voor het werkveld machines en bevoegd is tot het uitvoeren van de volgende taken:

Warenwetbesluit machines - warenwetregeling machines

Keuring van machines in de gebruiksfase

Nr.

Werkveld

Taken

Methode & procedure

1

Mobiele kraan:

hijskranen voor haakbedrijf op rupsen of banden alsmede een torenvormige hijskranen voor haakbedrijf op rupsen of banden met een bedrijfslastmoment van tenminste 10 tonmeter, met uitzondering van:

a. op een voertuig bevestigde laadkranen die uitsluitend bestemd zijn of worden gebruikt voor het laden en lossen van de laadbak van het voertuig;

b. grondverzetmachines die ontgravingen maken en daarop aansluitend leidingwerk in die ontgravingen leggen of ten behoeve van het uitvoeren van grondverzet-werkzaamheden ondersteuningsschotten plaatsen.

Keuring na eerste ingebruikneming (periodieke keuring)

Artikel 6d, 6e, 6ea, 6f Warenwetbesluit machines,

Artikel 2 Warenwetregeling machines

2

Hijs- en hefwerktuigen voor het heffen van personen of van personen en goederen waarbij een gevaar voor een vrije val van meer dan 3 m.

EU-typeonderzoek

Bijlage IX

Artikel 3

  • 1. Indien de accreditatie voor het werkveld waarvoor de instantie is aangewezen, komt te vervallen, zal deze aanwijzing aldus worden geschorst, dat de instantie niet meer bevoegd is tot het uitvoeren van de desbetreffende werkzaamheden, maar wel verplicht is zorg te dragen voor de overdracht van de desbetreffende klantdossiers aan een door de klant te bepalen conformiteitsbeoordelingsinstantie waarmee hij een overeenkomst heeft afgesloten, dan wel, indien op het desbetreffende werkveld geen andere conformiteitsbeoordelingsinstantie werkzaam is, aan de Minister op een door hem te bepalen wijze.

  • 2. Deze aanwijzing kan worden ingetrokken, indien de aangewezen conformiteitsbeoordelingsinstantie niet meer voldoet aan de aanwijzingscriteria die zijn vermeld in artikel 7a, eerste lid van de Warenwet en hoofdstuk V, paragraaf 2 van het Warenwetbesluit machines of haar taken beëindigt. Het voornemen tot intrekking wordt tijdig kenbaar gemaakt.

  • 3. Een aangewezen conformiteitsbeoordelingsinstantie die haar taken waarvoor zij is aangewezen beëindigt of waarvan de aanwijzing door tijdsverloop vervalt of waarvan de aanwijzing door Onze Minister wordt ingetrokken, draagt tijdig voorafgaand aan de beëindiging van de werkzaamheden respectievelijk de datum waarop de aanwijzing eindigt, haar dossiers over aan een andere certificerende instelling waarmee haar certificaathouders een overeenkomst zijn aangegaan. Indien er geen andere certificerende instelling is, draagt de certificerende instelling de dossiers tijdig over aan Onze Minister.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Deze beschikking vervalt, voorbehouden een geldige accreditatie, met ingang van 1 augustus 2023.

Den Haag, 23 januari 2020

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Namens deze, H.N. de Groot Directeur Toezicht

Naar boven