Besluit van de secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 15 december 2020, nr 3093804/20/DP&O, houdende wijziging van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met clusteroverstijgende AVG- en Wobprocedures en klachten in de zin van titel 9.1. van de Awb

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onder a, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

Van het ingevolge artikel 2 van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de secretaris-generaal verleende mandaat wordt ondermandaat verleend aan de hoofden van de clusters, genoemd in artikel 2, tweede lid, onder b tot en met h, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid ten aanzien van:

  • a) de aangelegenheden die hun cluster betreffen;

  • b) de volgende aangelegenheden die mede hun cluster betreffen:

    • 1°. het nemen van besluiten op verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur en daarmee samenhangende beslissingen;

    • 2°. het nemen van besluiten op verzoeken als bedoeld in de artikelen 15 tot en met 22 van de Algemene verordening gegevensbescherming en daarmee samenhangende beslissingen;

    • 3°. klachtprocedures in de zin van artikel 77 van de Algemene verordening gegevensbescherming;

    • 4°. bemiddelingsprocedures in de zin van artikel 36 van de Uitvoeringswet algemene verordening gegevensbescherming;

    • 5°. het doen van kennisgevingen als bedoeld in artikel 9:12 van de Algemene wet bestuursrecht en daarmee samenhangende beslissingen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

TOELICHTING

Dit besluit bevat een wijziging van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de bevoegdheden van de hoofden van de clusters inzake de Algemene verordening gegevensbescherming (hierna: AVG), de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: Wob) en het behandelen van klachten in de zin van titel 9.1 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb). Het komt regelmatig voor dat verzoeken op grond van de AVG en de Wob als ook klachten in de zin van titel 9.1. van de Awb betrekking hebben op het werkterrein van meerdere clusters binnen het bestuursdepartement van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Een beslissing op een dergelijk verzoek of klacht wordt in beginsel voorbereid en afgehandeld binnen het cluster waar het zwaartepunt van dat verzoek ligt. Om er zeker van te zijn dat binnen het bestuursdepartement van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in deze gevallen te allen tijde een bevoegd besluit wordt genomen, worden de hoofden van de clusters gemandateerd om besluiten te nemen op verzoeken op grond van de Wob en AVG en klachten in de zin van titel 9.1. van de Awb en de daarmee samenhangende beslissingen, die mede hun eigen cluster betreffen. Met de term ‘samenhangende beslissingen’ worden alle beslissingen bedoeld die bij de behandeling van een verzoek op grond van de AVG of de Wob of klacht in de zin van titel 9.1. van de Awb genomen moeten worden, zoals een verdaging en de vaststelling van dwangsommen in de zin van de Awb. Het ondermandaat strekt zich ook uit over klachtprocedures en bemiddelingsprocedures op grond van de AVG en Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming die clusteroverstijgend zijn.

Krachtens artikel 7, eerste lid, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt met de mandaatverlening gelijk gesteld de verlening en het doorgeven van volmacht en machtiging.

Voor de leesbaarheid is ervoor gekozen om het hele artikel te vervangen.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

Naar boven