Rectificatie M.e.r.-beoordelingsbesluit en Ontwerpbesluiten partiële herzieningen Stichtsekant, ontwerpbesluit omgevingsvergunning (bouwen en milieu)(inclusief voornemen tot het opleggen van maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer) en melding Activiteitenbesluit milieubeheer voor de oprichting van een datacenter

Logo Almere

Met ingang van 26 november ligt gedurende zes weken het m.e.r.-(vormvrije) beoordelingsbesluit Datacenter Stichtsekant Almere ter inzage (tot en met 6 januari 2021). Dit (vormvrije) besluit is in de vorm van een brief aan de aanvrager gestuurd. Per abuis is hierin een verkeerde titel gebruikt. Om verwarring te voorkomen is dit hersteld. Het besluit is inhoudelijk niet gewijzigd. Het gerectificeerde m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u vinden op de website officielebekendmakingen.nl/gemeenteblad. Het maakt tevens als bijlage deel uit van onderstaand besluit.

 

Ontwerpbesluiten partiële herzieningen Stichtsekant, ontwerpbesluit omgevingsvergunning (bouwen en milieu) (inclusief voornemen tot het opleggen van maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer) en melding Activiteitenbesluit milieubeheer voor de oprichting van een datacenter

 

Burgemeester en wethouders maken, mede namens Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland, bekend dat met toepassing van de coördinatieregeling (Wro) de vestiging van een datacenter op bedrijventerrein Stichtsekant wordt voorbereid. De hiervoor benodigde en onderstaand genoemde ontwerpbesluiten en melding liggen met bijbehorende stukken met ingang van donderdag 24 december 2020 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met woensdag 3 februari 2021):

  • 1.

    Partiële herziening bestemmingsplan Stichtsekant Noord;

  • 2.

    Partiële herziening bestemmingsplan Bedrijvenpark Stichtsekant;

  • 3.

    M.e.r.-beoordelingsbesluit datacenter Stichtsekant (d.d. 9-11-2020);

  • 4.

    Ontwerpbesluit omgevingsvergunning bouwen en milieu datacenter Stichtsekant, inclusief het voornemen tot het opleggen van maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer;

  • 5.

    Aanvraag omgevingsvergunning voor de oprichting van een datacenter welke tevens wordt beschouwd als melding Activiteitenbesluit milieubeheer.

Voor de besluiten 1 tot en met 3 is de gemeente het bevoegde gezag om de besluiten te nemen. Het onder 4 genoemde besluit zal door Gedeputeerde Staten van de Provincie Flevoland worden genomen. Ten aanzien van 5 is de melding gedaan aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Flevoland.

Deze publicatie dient tevens te worden opgevat als de kennisgeving als bedoeld in artikel 1.3.1. Bro (melding voornemen bestemmingsplanherziening). Voor bovengenoemd initiatief wordt geen milieueffectrapport opgesteld. Wel is advies ingewonnen bij de wettelijke overlegpartners.

Wat houden de plannen en besluiten in?

Ad 1 en 2: Partiële herzieningen Stichtsekant

Een datacenter is toegestaan en passend binnen de bedrijvigheid van de vigerende bestemmingsplan `Stichtsekant Noord’, maar vanwege het planologisch vastleggen van een gezoneerd `industrieterrein’ met bijbehorende geluidzone als bedoeld in de Wet geluidhinder, zijn partiële herzieningen van zowel het bestemmingsplan `Stichtsekant Noord’ als het `Bedrijventerrein Stichtsekant’ nodig.

Het (gezoneerde) industrieterrein biedt de mogelijkheid voor de vestiging van een datacenter die als `grote lawaaimaker’ wordt aangemerkt. Het industrieterrein als bedoeld in de Wet geluidhinder heeft alleen betrekking op het terrein waar het datacenter zal worden gevestigd. Op grond van de Wet geluidhinder bestaat de verplichting om rondom het industrieterrein een geluidszone vast te stellen, waarbuiten de geluidsbelasting als gevolg van dit terrein de waarde van 50 dB(A) niet te boven mag gaan. De geluidszone ligt overigens in zijn geheel binnen bedrijverterrein Stichtsekant. Binnen de geluidszone zijn geen geluidsgevoelige functies toegestaan, maar die werden toch al niet toegelaten binnen dit bedrijventerrein.

Ad 3: M.e.r beoordelingsbesluit datacenter Stichtsekant

Uit de aanmeldnotitie m.e.r. blijkt dat geen milieueffectrapport nodig is. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere heeft dit op 9 november 2020 bevestigd in een besluit dat in de vorm van een brief aan de aanvrager is gestuurd. Per abuis is hierin een verkeerde titel gebruikt. Om verwarring te voorkomen is dit hersteld. Het besluit is inhoudelijk niet gewijzigd. Het gerectificeerde m.e.r.-beoordelingsbesluit is als bijlage toegevoegd aan de partiële herziening.

Ad 4: Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en milieu datacenter Stichtsekant

Het ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en milieu omvat diverse Wabo activiteiten, zoals bouwen, het oprichten en in werking hebben van een datacenter. De aanvraag milieu wordt tevens beschouwd als een melding in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor de daarvoor relevante aspecten. In het ontwerpbesluit van de omgevingsvergunning is tevens het voornemen vermeld om ambtshalve maatwerkvoorschriften vast te stellen in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer.

Besluit toepassing coördinatieregeling

De gemeenteraad heeft, met instemming van de provincie, op 17 september 2020 besloten de coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.30 Wro toe te passen voor de ontwikkeling van het datacenter op bedrijventerrein Stichtsekant. Hiermee is een overzichtelijke procedure beoogd. Alle benodigde besluiten, uitgezonderd de aanvraag ontgrondingenvergunning en aanvraag Wet natuurbescherming, maken deel uit van de coördinatieregeling. De provincie heeft 24 november 2020 besloten dat een ontheffing of vergunning op basis van de Wet natuurbescherming niet nodig is.

Hoe kunt u reageren?

Van donderdag 24 december 2020 tot en met woensdag 3 februari 2021 kan een ieder schriftelijk, digitaal of mondeling zijn zienswijze op bovengenoemde ontwerpbesluiten indienen. Het is niet mogelijk een zienswijze per e-mail in te dienen.

Bij het indienen van de zienswijze dient u duidelijk kenbaar te maken tegen welk ontwerpbesluit uw zienswijze zich richt.

Digitale zienswijze

U kunt digitaal een zienswijze indienen via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.

Schriftelijke zienswijze

  • 1.

    Zienswijze op de Partiële herzieningen (inclusief m.e.r .-beoordelingsbesluit)

U kunt uw zienswijze, voor zover betreffend een of beide de partiële herzieningen richten aan: de gemeenteraad van Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. ‘ontwerp partiële herziening Stichtsekant Noord en/of Bedrijvenpark Stichtsekant’.

  • 2.

    Zienswijze op het Ontwerpbesluit omgevingsvergunning bouwen en milieu, inclusief het voornemen tot het opleggen van maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer

Zienswijzen betreffende het ontwerpbesluit omgevingsvergunning bouwen en milieu inclusief het voornemen tot het opleggen van maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer kunt u richten aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland, per adres: college van burgemeester en wethouders, Postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. omgevingsvergunning en opleggen maatwerkvoorschriften datacenter Stichtsekant.

  • 3.

    Zienswijze/bezwaar op het m.e.r beoordelingsbesluit

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit betreft een voorbereidingsbesluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht voor het vaststellen van de onder 1 genoemde partiële herzieningen. Dit betekent dat zienswijzen op het m.e.r.-beoordelingsbesluit als zienswijzen op het/de partiële ontwerpbesluit(en) moeten worden ingediend (zie onder 1 op welke wijze u de zienswijze kunt indienen).

Mondelinge zienswijze

Het is ook mogelijk uw zienswijze mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van afdeling SBL op telefoonnummer 14036 (vraag naar het secretariaat van de afdeling SBL).

Waar kunt u de genoemde (ontwerp)besluiten en melding inzien?

In verband met de Coronacrisis zijn de partiële planherzieningen (inclusief met bijlage het m.e.r.-beoordelingsbesluit) alleen digitaal beschikbaar.

De digitale versie van bestemmingsplan Stichtsekant Noord, eerste partiële herziening, is in te zien via de landelijke website https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/?planidn=NL.IMRO.0034.BP1R05-on01

De bestanden van dit bestemmingsplan kunt u downloaden op:

https://digitaleplannen.nl/0034/6C1F743A-02CE-49FA-A196-44E562E19980/

De pdf-bestanden van bestemmingsplan Bedrijvenpark Stichtsekant, eerste partiële herziening en het gerectificeerde m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u inzien via www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure

Ook het ontwerpbesluit bouwen en milieu inclusief het voornemen om maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit milieubeheer op te leggen, met de in het ontwerpbesluit genoemde bijbehorende stukken, en de aanvraag welke als melding Activiteitenbesluit milieubeheer wordt aangemerkt, liggen vanwegede Coronacrisis niet fysiek ter inzage. Via het digitaal loket, of telefonisch via telefoonnummer 14036, kunt u deze wel digitaal opvragen. Vanaf 24 december 2020 tot en met woensdag 3 februari 2021 zijn deze gegevens digitaal beschikbaar. Wij doen er alles aan om u van dienst te zijn als u de stukken wilt inzien.

 

 

 

 

Naar boven