Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen N209 poort 44

Logo Zuid-Holland

PZH-2020-760352905 / DOS-2020-0009967

Inleiding

De N209 bevindt zich in het gebied van de gemeente Lansingerland, waar de nieuwe A16 Rotterdam wordt gerealiseerd. Dit is een project van Rijkswaterstaat. Ten behoeve van dit project is het noodzakelijk dat op de N209 Rechts ter hoogte van hectometrering 5,98 een bouwaansluiting wordt gerealiseerd waar bouwgerelateerde voertuigen in- en uitvoegen (hierna: poort 44). Voor de verkeersveiligheid is het noodzakelijk dat bij poort 44 snelheidsbeperkende maatregelen worden ingesteld. Deze tijdelijke verkeerssituatie zal naar verwachting tot 1 januari 2025 duren, of zoveel korter als mogelijk of langer indien noodzakelijk. Voor de bijbehorende verkeersmaatregelen is een verkeersbesluit verplicht.

Bevoegdheid

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) verkeersbesluiten te nemen voor wegen die bij haar in beheer zijn. Krachtens het ambtelijk mandaatbesluit voor de provinciale organisatie 2020, het ondermandaatbesluit secretaris 2020 en het ondermandaatbesluit directeur Dienst Beheer Infrastructuur 2020, is deze bevoegdheid door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gemandateerd aan het hoofd van de eenheid Advies Beheer Assets.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15, eerste lid, van de WVW dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van het bepaalde in artikel 37 van het BABW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijke plaatsing van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke maatregelen, indien de omstandigheden die tot de tijdelijke plaatsing of tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan vier maanden, dan wel zich regelmatig voordoen.

Motivering

Uit het oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of de van de functie van objecten of gebieden;

is het gewenst om poort 44 ter hoogte van hectometrering 5.98 op de N209 Rechts te realiseren en de hierbij behorende verkeersmaatregelen vast te stellen.

Belangenafweging

De N209 vormt een belangrijke schakel in het wegennet van de gemeente Lansingerland. De N209 loopt naar de A13 ter hoogte van Rotterdam The Hague Airport en A12 ter hoogte van Zoetermeer. Daarnaast draagt de N209 bij aan de ontsluiting van de kernen Berkel en Rodenrijs en Schiebroek en de ten noorden gelegen van de N209 bedrijventerrein Oudeland. Om bouwgerelateerde voertuigen veilig in- en uit te laten voegen op de N209 Rechts ter hoogte van hectometrering 5.98 wordt een snelheidsbeperking ingesteld. De verwachting is dat hierdoor er een veiligere verkeerssituatie ontstaat. Bovendien zijn de verkeersmaatregelen herkenbaar en begrijpelijk voor de weggebruiker en zal daardoor naar verwachting geen nieuwe verkeersveiligheidsrisico's introduceren.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is er overleg gepleegd met de korpschef. Deze heeft ingestemd met de maatregelen.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, gelet op het voorgaande en overeenkomstig bijgaande tekening met kenmerk 301223-152A01-0, d.d. 13-10-2020, besluiten:

  • 1.

    Alle eerder genomen verkeersbesluiten in te trekken die strijdig of gelijk zijn met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

  • 2.

    Voor het in de gemeente Lansingerland gelegen gedeelte van de provinciale weg N209 Rechts, voor de geplande periode tot 1 januari 2025, de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen:

    • a.

      Door plaatsing van één bord A01-50 uit bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) ter hoogte van km 5,98 een snelheidsbeperking tot 50 km/u in te stellen;

    • b.

      Door plaatsing van één bord A02-50 uit bijlage I van het RVV ter hoogte van km 6,08 de snelheidsbeperking tot 50 km/h op te heffen;

    • c.

      Door plaatsing van bord C1 uit bijlage I van het RVV in combinatie met onderbord "uitgezonderd werkverkeer", ter hoogte van km 5,98, de bouwinrit gesloten te verklaren voor voertuigen anders dan werkverkeer;

    • d.

      Door plaatsing van één RVV bord D05R ter hoogte van km 5,98 de verplichte rijrichting aan te duiden;

  • 3.

    Te bepalen dat dit besluit in werking treedt met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant;

  • 4.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant.

 

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit worden toegezonden, onder vermelding van “Awb-Bezwaar” in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Het bezwaar moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. het Awb-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan – als tegen dit besluit bezwaar wordt gemaakt – ingevolge artikel 8:81 van de Awb bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag), een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

Naar boven