Terinzagelegging Ontwerp Omgevingsbeleid 2020 bestaande uit wijziging Omgevingsvisie, wijziging Omgevingsverordening en opstelling Omgevingsprogramma

Logo Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten hebben op 12 oktober jl. het Ontwerp Omgevingsbeleid 2020 vastgesteld. Dit bestaat uit een wijziging van de Omgevingsvisie Zuid-Holland, een wijziging van de Omgevingsverordening Zuid-Holland en de opstelling van het Omgevingsprogramma. De ontwerp-besluiten worden op 3 december 2020 ter inzage gelegd voor een periode van zes weken. De definitieve vaststelling is voorzien voor het tweede kwartaal van 2021.

Ontwerp-wijziging van de Omgevingsvisie Zuid-Holland

Op 1 april 2019 is de Omgevingsvisie Zuid-Holland in werking getreden. Vanaf dat moment wordt deze visie modulair aangepast. Met de voorliggende verbeterslag krijgt het coalitieakkoord doorwerking in de omgevingsvisie. Deze aanscherping is toegezegd aan PS in de ‘Koersnotitie’ en de Lange Termijn Agenda Omgevingsbeleid. De aanpassingen in de visie betreffen op hoofdlijnen de volgende punten:

 

  • 1.

    Aangescherpte ambities. De huidige 6 ambities zijn vervangen door de 7 ambities uit het coalitieakkoord. De toelichtende teksten liggen dichtbij de teksten uit het coalitieakkoord en/of de gewijzigde begroting.

  • 2.

    Aangescherpte sturingsfilosofie. Het kopje ‘bestuurlijke kwaliteit en samenwerking’ is toegevoegd aan het hoofdstuk sturingsfilosofie. Hier zijn de uitgangspunten van het programma Beter Bestuur bij gebruikt. De bestaande sturingsprincipes zijn explicieter gepositioneerd als bedoeld voor de fysieke leefomgeving en het sturingsprincipe ‘effectief en betrouwbaar’ is toegevoegd.

  • 3.

    Daarnaast zijn er twee modules met beleidsaanpassingen die integraal in deze verbeterslag meegaan: Klimaatadaptatie en Circulair Zuid-Holland. Betreft nu beperkte aanpassingen voor circulair op de ambities voor klimaat volgen deze nog. De voornaamste aanpassingen vinden plaats op een aantal beleidskeuzes.

  • 4.

    Omgevingskwaliteit wordt in de nieuwe versie niet benoemd als ‘een van de centrale doelen’ van het omgevingsbeleid omdat onduidelijk is wat precies bedoeld wordt. Het staat in de nieuwe versie als volgt genoemd: “De provincie streeft naar een optimale wisselwerking tussen gewenste ruimtelijke ontwikkelingen en een goede omgevingskwaliteit.” Dit begrip zal nader uitgewerkt worden en van betekenis voorzien zodat het daadwerkelijk als doel van het omgevingsbeleid kan dienen als onderdeel van de Monitor Leefomgeving.

  • 5.

    Verbeterde opbouw van het document. Lange stukken tekst over de uitgangspunten voor de fysieke leefomgeving hebben aparte hoofdstukken gekregen, waardoor de eerste 5 hoofdstukken makkelijker te lezen zijn en logischer op elkaar volgen.

  • 6.

    Verbeterde beleidskeuzes. De bestaande beleidsbeslissingen uit de Omgevingsvisie zijn redactioneel verbeterd en geactualiseerd. Een overzicht is opgenomen in bijlage 2. In deze verbeterslag wordt ook de aansluiting op de begroting meegenomen. Zie kopje ‘koppeling omgevingsbeleid en begroting’.

Aansluiting omgevingsbeleid en begroting

In de gewijzigde begroting 2020 is aangekondigd dat het Omgevingsbeleid en de begroting toegroeien naar een situatie waarin zij 1 op 1 op elkaar aansluiten. Hierbij zijn de beleidsprestaties uit de gewijzigde begroting als uitgangspunt genomen en de beleidskeuzes zijn daar zoveel mogelijk op aangepast. In enkele gevallen is het echter wenselijk om aanpassingen te doen in de begroting. Deze aanpassingen worden meegenomen in de Begroting 2022 nadat het Omgevingsbeleid definitief is vastgesteld.

 

Ontwerp-wijziging van de Omgevingsverordening Zuid-Holland

Naar aanleiding van een aantal beleidsaanpassingen zijn er ook aanpassingen gewenst op de Omgevingsverordening Zuid-Holland. Zo wordt een artikel toegevoegd over klimaatbestendig bouwen en het beschermen van vitale drinkwaterleidingen. Daarnaast zijn er een aantal kleinere aanpassingen aan kaarten en een aantal technische verbeteringen.

Op dit moment loopt ook het traject voor vaststelling van de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening (ZHOV) onder de Omgevingswet. Echter zien we ons door uitstel van deze Omgevingswet genoodzaakt nu al enkele wijzigingen in de huidige Omgevingsverordening Zuid-Holland aan te brengen.

Ontwerp-Omgevingsprogramma Zuid-Holland

Het Ontwerp-Omgevingsprogramma Zuid-Holland omvat de maatregelen waarmee Gedeputeerde Staten invulling geven aan de ambities en beleidskeuzes die in de Omgevingsvisie Zuid-Holland zijn opgenomen. De beleidskeuzes in de Omgevingsvisie betreffen de bevoegdheid van Provinciale Staten, de maatregelen in het Omgevingsprogramma van Gedeputeerde Staten.

Het Omgevingsprogramma is opgebouwd langs de lijn van ambities, beleidsdoelen en beleidskeuzes uit de Omgevingsvisie. Deze indeling maakt het mogelijk om de maatregelen uit het Omgevingsprogramma op te nemen in de digitale raadpleegomgeving en daarin te verbinden met andere onderdelen van het Omgevingsbeleid. Ook is het Omgevingsprogramma, net als de Omgevingsvisie, modulair te vernieuwen of aan te passen.

Maatregelen uit het Omgevingsprogramma kunnen verder worden uitgewerkt naar acties in uitvoeringsplannen. Uitvoeringsplannen of -programma’s zijn geen beleidsdocumenten en maken daarom geen onderdeel uit van het Omgevingsbeleid.

In het Ontwerp-Omgevingsprogramma is de beleidsuitwerking van beleidsdoel 5.3 (Leven met water) nog niet opgenomen. Conform een afspraak met de waterschappen wordt de uitwerking van dit beleidsdoel pas in het Omgevingsprogramma ingevoegd ná vaststelling van het Regionaal Waterprogramma.

De vigerende programma’s voor Ruimte en Mobiliteit zijn onder huidig recht (Wet Ruimtelijke ordening) door Provinciale Staten vastgesteld als structuurvisie. De inhoud van deze programma’s is nu opgenomen in het Ontwerp-Omgevingsbeleid. Onder de Omgevingswet wordt het vaststellen van een programma een GS-bevoegdheid.

Hoe en waar kunt u het ontwerp inzien?

1. In de digitale plannenviewer via www.ruimtelijkeplannenzuidholland.nl/inprocedure

2. De documenten kunt u downloaden op de website www.zuid-holland.nl/omgevingsbeleid/

3. Tijdens kantooruren liggen alle documenten ter inzage bij Het Loket, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AA Den Haag.

Wij wijzen u in het bijzonder nog op het volgende. Vanwege de maatregelen in verband met het coronavirus is het provinciehuis vooralsnog gesloten en is er derhalve geen fysieke terinzagelegging mogelijk. Wanneer dat voor u problemen oplevert om met een zienswijze te reageren op het ontwerp Omgevingsbeleid 2020 dan verzoeken wij u zich in verbinding te stellen met de provincie via onderstaande contactgegevens.

Zienswijzen

Wij stellen u in de gelegenheid te reageren op het Ontwerp Omgevingsbeleid 2020.

Uw eventuele opmerkingen kunt u uiterlijk 1 februari 2021 aan ons kenbaar maken. De zienswijzen worden door Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten betrokken bij de definitieve vaststelling van het Ontwerp Omgevingsbeleid 2020.

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal, via het e-mailadres omgevingsbeleid@pzh.nl.

Vermeld hierbij ook uw adresgegevens. U kunt uw zienswijze ook per post indienen:

Provincie Zuid-Holland, Team Omgevingsbeleid, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Naar boven