Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 18 december 2020, nr. 3114679, houdende wijziging van de Regeling vaststelling LFNP in verband met het wijzigen van een hoofdbestanddeel van drie functiebeschrijvingen

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 6, tweede lid, van het Besluit bezoldiging politie en artikel 2, zevende lid, van het Besluit DNA-onderzoek in strafzaken;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 3 bij de Regeling vaststelling LFNP wordt als volgt gewijzigd:

1. In de functiebeschrijving Assistent Beveiliging B wordt onder het hoofdbestanddeel ‘Aanwenden dwangmiddelen’ na de eerste alinea een alinea ingevoegd, luidende:

(Conservatoir) afnemen, veiligstellen en vastleggen van DNA-materiaal. Het volgens gestandaardiseerde werkwijzen en richtlijnen (conservatoir) afnemen, veiligstellen en vastleggen van forensisch referentiemateriaal bestaande uit DNA-materiaal zodat het DNA-profiel kan worden opgenomen in de daartoe aangewezen digitale bestanden.

2. In de functiebeschrijving Assistent Beveiliging B vervalt het hoofdbestanddeel ‘Afnemen, veiligstellen en vastleggen van DNA-materiaal’.

3. De functiebeschrijvingen Medewerker Beveiliging en Generalist Beveiliging worden als volgt gewijzigd:

a. Onder het hoofdbestanddeel ‘Aanwenden dwangmiddelen’ na de eerste alinea wordt een alinea ingevoegd, luidende:

(Conservatoir) afnemen, veiligstellen en vastleggen van DNA-materiaal. Het volgens gestandaardiseerde werkwijzen en richtlijnen (conservatoir) afnemen, veiligstellen en vastleggen van forensisch referentiemateriaal bestaande uit DNA-materiaal zodat het DNA-profiel kan worden opgenomen in de daartoe aangewezen digitale bestanden.

b. In de tabel ‘LFNP-indicatoren’ onder het kopje ‘Verantwoordelijkheid’ in het veld ‘Belang’, onder ‘Resultaten’ wordt na ‘registratie van in bewaring genomen goederen;’ ingevoegd ‘• veiliggesteld en vastgelegd DNA-materiaal;’.

c. In de tabel ‘LFNP-indicatoren’ onder het kopje ‘Verantwoordelijkheid’ in het veld ‘Beïnvloeding, onder ‘Bevoegdheden’ wordt na ‘opgedragen justitiële taken uitvoeren, zoals het betekenen van gerechtelijke stukken en het innen van openstaande boetes;’ ingevoegd ‘• DNA-materiaal afnemen, veiligstellen en vastleggen van personen;’.

d. In de tabel ‘LFNP-indicatoren’ onder het kopje ‘Dynamiek’ in het veld ‘Oplossingsgerichtheid’, onder ‘Handelingsbekwaamheid’ wordt voor ‘op juiste wijze’ ingevoegd ‘• het afnemen, veiligstellen en vastleggen van DNA-materiaal;’ en wordt voor ‘• aanwijzingen geven’ ingevoegd ‘• DNA afnemen, veiligstellen en vastleggen;’.

e. In de tabel ‘LFNP-indicatoren’ onder het kopje ‘Deskundigheid’ in het veld ‘Ontwikkelingen in kennis en vaardigheden’, onder ‘Kennisterrein’ wordt voor ‘• arrestantenverzorging’ ingevoegd ‘• richtlijnen, (OM-)aanwijzingen en protocollen met betrekking tot arrestantenzorg en DNA-materiaal en personen;’.

4. In de functiebeschrijving Medewerking Beveiliging wordt in de tabel ‘LFNP-indicatoren’ onder het kopje ‘Dynamiek’ in het veld ‘Oplossingsgerichtheid’, onder ‘Inspanningsverplichting’, na ‘bij de insluiting en verzorging van arrestanten, de beveiliging van objecten (portokabin) en bij de uitvoering van beveiligingstaken in de Rechtbank;’ ingevoegd ‘• de uitvoering van het afnemen, veiligstellen en vastleggen van DNA-materiaal;’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Met deze regeling worden in bijlage 3 van de Regeling vaststelling LFNP aanpassingen aangebracht in verband met het uitbreiden van de politiefuncties waarin het afnemen, veiligstellen en vastleggen van DNA-materiaal onderdeel uitmaakt van de werkzaamheden bij de politie. Deze toevoegingen hebben geen gevolgen voor de artikelen van de Regeling vaststelling LFNP. Slechts enkele bepalingen in bijlage 3 (de lijst met functiebeschrijvingen) worden gewijzigd.

In augustus 2016 heeft het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie vastgesteld dat medewerkers uit het vakgebied Bewaken en Beveiligen alleen DNA-materiaal mogen afnemen, veiligstellen en vastleggen als deze taak expliciet is omschreven in de functiebeschrijving. In het Centraal Georganiseerd Overleg Politie (CGOP) is op 23 februari 2017 besloten het hoofdbestanddeel Afnemen, veiligstellen en vastleggen van DNA-materiaal toe te voegen aan de functie Assistent Beveiliging B in het LFNP. Hiertoe is in 2017 in bijlage 3 van de Regeling vaststelling LFNP de functiebeschrijving van de Assistent Beveiliging B aangepast (met terugwerkende kracht tot 7 juli 2016).

Omdat het aantal medewerkers in die functie onder druk staat, is het niet langer praktisch dat alleen zij deze taak mogen uitvoeren. Om die reden worden nu ook de functiebeschrijvingen van de Medewerker Beveiliging en Generalist Beveiliging aangepast. Met deze wijzigingen wordt geregeld dat ook de Medewerker Beveiliging en de Generalist Beveiliging (conservatoir) DNA-materiaal mogen afnemen, veiligstellen en vastleggen bij arrestanten en veroordeelden ten behoeve van de opname van DNA-profielen van veroordeelden in de daarvoor bedoelde DNA-databank. Om in alle drie de functiebeschrijvingen een gelijkluidend hoofdbestanddeel ‘Aanwenden dwangmiddelen’ te bewerkstelligen, is ook opnieuw wijziging van de functiebeschrijving van de Assistent Beveiliging B nodig. Het toevoegen van de taak om DNA-materiaal te mogen afnemen, veiligstellen en vastleggen is ook verwerkt in de bijbehorende LFNP-indicatoren van de functiebeschrijvingen. De functieomschrijvingen van de Senior Beveiliging en Operationeel Expert Beveiliging worden niet gewijzigd. Die functionarissen moeten immers toezien op de rechtmatige afname van DNA-materiaal, en kunnen dus niet worden belast met de afname zelf.

In overleg met het Openbaar Ministerie is ook gekozen voor een andere formulering van de taak. Er hoeft niet in alle gevallen sprake te zijn van een direct opsporingsbelang om celmateriaal te mogen afnemen en ook hoeft het doel niet altijd waarheidsvinding te zijn. Dat kan eventueel later alsnog het geval zijn, wanneer een persoon waarvan eerder DNA-materiaal is afgenomen op grond van een sporenonderzoek tot verdachte kan worden aangemerkt.

De wijzigingen zijn besproken met de politievakorganisaties.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven