Bekendmaking vaststelling bestemmingsplan ‘Keulsebaan’ en besluit hogere waarden Wet geluidhinder Keulsebaan te Boxtel

Logo Boxtel

Burgemeester en wethouders van Boxtel maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordeningbekend dat de gemeenteraad op 10 november 2020 het bestemmingsplan Keulsebaan heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan is op enkele onderdelen gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

 

Tevens hebben burgemeester en wethouders op 10 november 2020 ten behoeve van dit bestemmingsplan voor twee woningen hogere waarden Wet geluidhinder vastgesteld. Ten opzichte van het ontwerpbesluit hebben wijzigingen plaatsgevonden.

 

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Keulsebaan

Het bestemmingsplan Keulsebaan maakt de capaciteitsuitbreiding van de Keulsebaan in Boxtel mogelijk tussen de onderdoorgang onder het spoor en de A2. De rijbaan wordt ter plaatse van dit traject verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Het tracé van het voormalig Duits Lijntje wordt voor deze verbreding gebruikt. De aansluitingen van de Parallelweg-Zuid en de Oirschotseweg op de Keulsebaan worden samengevoegd tot één kruispunt. Alle kruispunten worden voorzien van verkeerslichten.

 

De capaciteitsuitbreiding Keulsebaan is deelproject 4 van het Maatregelenpakket PHS Boxtel. Omdat dit project niet te realiseren is op basis van het geldende bestemmingsplan, is een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.

 

Er zijn 28 zienswijzen ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan Keulsebaan dat in mei en juni 2019 ter inzage heeft gelegen. In reactie op de uitspraak van de Raad van State over het landelijk Programma Aanpak Stikstof (PAS) is de procedure van dit bestemmingsplan vervolgens tijdelijk stopgezet in afwachting van een oplossing voor de stikstofproblematiek.

 

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan door de gemeenteraad gewijzigd vastgesteld. Het betreft beperkte wijzigingen, waaronder enkele kleine aanpassingen van de plangrenzen, bestemmingen en de planregels. Daarnaast is de toelichting geactualiseerd. Een overzicht van de wijzigingen kunt u vinden in de ‘Nota zienswijzen en wijzigingen’ bij het raadsbesluit.

 

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder capaciteitsuitbreiding Keulsebaan

Als gevolg van de capaciteitsuitbreiding van de Keulsebaan is ter plaatse van twee woningen sprake van een hogere geluidsbelasting verkeerslawaai ten opzichte van de huidige geluidbelasting of ten opzicht van een eerder verleende hogere waarde. Burgemeester en wethouders hebben in hun besluit van 10 november 2020 een hogere waarde verleend voor de woningen Oirschotseweg 7 (tot 56 dB) vanwege de Keulsebaan en Kleinderliempde 10 (tot 53 dB) vanwege de Parallelweg Zuid. Dit besluit is in overeenstemming met het gemeentelijk beleid.

 

Het ontwerp-besluit was gebaseerd op hogere waarden verkeerslawaai voor een zevental woningen. Bij nadere beschouwing blijkt voor vier woningen een hogere waarde niet aan de orde omdat op de tweede verdieping geen sprake was en is van geluidgevoelige ruimtes. Ten behoeve van één woning wordt het geluidscherm verlengd en vervalt daardoor voor deze woning de noodzaak voor een hogere waarde.

 

Het besluit hogere waarden met bijlagen (het verzoek en het akoestisch onderzoek) is opgenomen in bijlage 17 van het bestemmingsplan Keulsebaan. Voor meer informatie, zie ook paragraaf 6.7 van de toelichting van het vastgestelde bestemmingsplan Keulsebaan.

 

Terinzagelegging

Het vastgestelde bestemmingsplan Keulsebaan en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder (bijlage 17 van het bestemmingsplan) zijn met ingang van donderdag 17 december 2020 gedurende de termijn van zes weken digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl onder nummer NL.IMRO.0757.BP01Keulsebaan-vst1 .

De stukken liggen ook in kopie ter inzage bij de receptie in het gemeentehuis, ingang Markt. Het gemeentehuis is geopend op maandag t/m woensdag van 8:30 tot 17:00 uur, donderdag van 8:30 tot 19:30 uur en op vrijdag van 8:30 tot 12:30 uur. Raadpleeg www.boxtel.nl voor de actuele openingstijden in verband met de feestdagen en de Corona-richtlijnen.

 

Beroepsmogelijkheid

Gedurende de beroepstermijn (van vrijdag 18 december 2020 tot en met donderdag 28 januari 2021) staat tegen deze besluiten rechtstreeks beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet voorzien zijn van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld en de gronden (motivering) van het beroep. Van deze beroepsmogelijkheid kunnen gebruik maken:

een belanghebbende die tijdig een zienswijze heeft ingediend;

een belanghebbende die geen zienswijze heeft ingediend om een reden die hem niet kan worden verweten;

een belanghebbende die beroep instelt tegen wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder zijn doorgevoerd ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan of het ontwerpbesluit.

Op deze besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert. Indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend, wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding niet. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

 

Griffierechten

Voor het indienen van een beroepschrift en een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie hierover, zie de website van de Raad van State.

 

Informatie

Indien u vragen over de procedure heeft, kunt u contact opnemen met het programmateam PHS. Per mail bereikbaar via e.goossens@mijngemeentedichtbij.nl of c.vd.meijden@mijngemeentedichtbij.nl of telefonisch via 06 13572684 of 06 12962854.

 

Boxtel, 16 december 2020

Burgemeester en wethouders van Boxtel,

De (loco)secretaris,

M.E.G.J. Snellen

De burgemeester,

R.S. van Meygaarden

Naar boven