Bestemmingsplan ‘Buitengebied, herziening De Dijk 4 – Esschebaan’ gewijzigd vastgesteld

Logo Haaren

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend. De gemeenteraad van Haaren heeft op 3 december 2020 het bestemmingsplan ‘Buitengebied, herziening De Dijk 4 - Esschebaan’ gewijzigd vastgesteld. Hieronder staat wat dit betekent. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan.

Waar gaat het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan over?

Het betreffende bestemmingsplan gaat over de locatie De Dijk 4 te Helvoirt. Met dit plan wordt een uitbreiding van bouwvlak van een melkveehouderij mogelijk gemaakt, wat gepaard gaat met het realiseren van een nieuw stal volgens het Kwatrijn-concept, het realiseren van een kaasmakerij en een educatieruimte in bestaande gebouwen en tot slot de aanleg van een wandelpad.

Het bestemmingsplan wijkt af van het ontwerpbestemmingsplan.

Van zaterdag 3 oktober 2020 tot en met vrijdag 13 november 2020 kon u reageren op het ontwerp van het bestemmingsplan. Het vastgestelde bestemmingsplan is op een aantal punten anders dan het ontwerpbestemmingsplan. De verschillen staan vermeld in de ‘Nota van zienswijzen’ en de ‘Nota van wijzigingen’ die bij het bestemmingsplan horen.

U kunt het bestemmingsplan bekijken

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken, ligt met ingang van dinsdag 15 december 2020 tot en met maandag 25 januari 2021 ter inzage. In verband met de opheffing van de gemeente Haaren per 1 januari 2021 en toevoeging van het dorp Helvoirt aan Vught zijn er de volgende mogelijkheden om het bestemmingsplan met bijbehorende stukken te bekijken.

  • 1.

    Via internet www.haaren.nl. Hier klikt u onder het kopje “Wonen en (ver)-bouwen” op “Bestemmingsplannen”

  • 2.

    Via www.ruimtelijkeplannen.nl onder planidentificatienummer NL.IMRO.0788.BP20BGDeDijk4-VAST

  • 3.

    Via internet www.vught.nl

  • 4.

    Tot en met 24 december 2020 bij de balie van de Gemeentewinkel van het gemeentehuis Haaren. Om de stukken in te zien dient u een afspraak te maken via telefoonnummer (0411-)627282

  • 5.

    Bij de Ontvangst- en informatiebalie van het gemeentekantoor van Vught, Secretaris van Rooijstraat 1 in Vught, tijdens de openingsuren.

Tegen betaling kunt u afschriften krijgen van de stukken die ter inzage liggen.

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan?

Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen, dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van woensdag 16 december 2020 tot en met dinsdag 26 januari 2021.

U kunt alleen beroep instellen als u:

  • 1.

    belang hebt bij het bestemmingsplan én

  • 2.

    gereageerd hebt op het ontwerpbestemmingsplan (door een zienswijze in te dienen) Hebt u niet gereageerd? Dan kunt u soms toch beroep instellen. U moet dan wel aantonen dat u redelijkerwijs niet hebt kunnen reageren. Dit is bijvoorbeeld ook het geval als u het niet eens bent met de wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn doorgevoerd.

U stuurt uw beroepschrift aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Als u binnen de termijn beroep indient, kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een zogenaamde voorlopige voorziening te treffen. Dan doet de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak over uw beroep en treedt het bestemmingsplan nog niet in werking. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.

De Voorzieningenrechter doet alleen een voorlopige uitspraak als er snel een uitspraak nodig is. U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.

Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en hoeveel dit kost.

Wanneer treedt het bestemmingsplan in werking?

Het bestemmingsplan treedt in werking op woensdag 27 januari 2021. Maar het treedt nog niet in werking als iemand binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzieningenrechter.

Heeft u nog vragen?

Belt u dan met de gemeente Haaren (telefoon 0411-627282) of de gemeente Vught, afdeling Ontwikkeling (telefoon 073-6580680).

Haaren, 14 december 2020

Burgemeester en wethouders van Haaren

Naar boven