Kennisgeving ontwerpbesluit ‘Partiële herziening Windpark Zeewolde’, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Op 19 december 2018 zijn na de positieve uitspraak van de Raad van State het inpassingsplan en de benodigde vergunningen voor het Windpark Zeewolde onherroepelijk geworden. Het inpassingsplan wordt door middel van deze partiële herziening aangevuld met een regeling die de raad van de gemeente Almere de bevoegdheid geeft de beslisboom Slagschaduw uit het bestemmingsplan ‘Oosterwold’ aan te passen.

Het ontwerpbesluit ‘Partiële herziening Windpark Zeewolde’ ligt samen met de onderliggende stukken van vrijdag 18 december 2020 tot en met donderdag 28 januari 2021 ter inzage. Iedereen kan gedurende deze termijn op het ontwerpbesluit reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

In het buitengebied van de gemeenten Zeewolde en Almere is de realisatie van het windpark Zeewolde voorzien. De 221 windturbines die momenteel in het gebied aanwezig zijn, worden vervangen door 91 grotere windturbines in lijnopstellingen.

Onderdeel van het inpassingsplan is de plaatsing van 17 wind­turbines in het zuidwestelijk deel van het plangebied, parallel aan de rijksweg A27. Deze windturbines zijn geprojecteerd naast het Almeerse deel van de toekomstige woningbouwontwikkeling Oosterwold. Voor dat gebied geldt het Chw bestemmingsplan ‘Oosterwold’ vastgesteld op 29 september 2016. Dat bestemmingsplan is een plan met verbrede reikwijdte waarbij wordt uitgegaan van uitnodigingsplanologie. Dit betekent dat niet de overheid, maar de initiatiefnemers binnen randvoorwaarden bepalen hoe dat plangebied eruit komt te zien.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hechten eraan dat de woningbouwopgave en de windenergieopgave zo optimaal mogelijk naast elkaar kunnen worden gerealiseerd. Daartoe wordt artikel 13 van het inpassingsplan zodanig aangevuld dat de raad van de gemeente Almere de bevoegdheid krijgt om de beslisboom Slagschaduw uit het bestemmingsplan ‘Oosterwold’ aan te passen. Hiermee worden initiatiefnemers van woningbouw in staat gesteld zelf innovatieve voorzieningen te treffen tegen slagschaduw van windmolens, die voldoen aan de door de gemeente opgestelde eisen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpbesluit en de onderliggende stukken van vrijdag 18 december 2020 tot en met donderdag 28 januari 2021 inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode bekijken tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • 1. Gemeente Zeewolde, Raadhuisplein 1 te Zeewolde. U kunt daarvoor contact opnemen met de afdeling Informatiebeheer en ondersteuning via het algemene telefoonnummer 036 – 522 95 22.

  • 2. Gemeente Almere, Stadhuisplein 1 te Almere. U kunt daarvoor een afspraak maken via het telefoonnummer 14 036.

U kunt alleen de stukken inzien als u van tevoren telefonisch een afspraak hebt gemaakt.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpbesluit. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de voorgestelde aanvulling van het inpassingsplan?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpbesluit of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Voor belanghebbenden kan het indienen van een zienswijze belangrijk zijn voor mogelijke vervolgstappen: alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 18 december 2020 tot en met 28 januari 2021. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op: www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Windpark Zeewolde’. U krijgt dan een brief ter ontvangstbevestiging. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt Windpark Zeewolde ‘Ontwerpbesluit partiële herziening’

Postbus 142

2270 AC Voorburg

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacybeleid op: www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het besluit partiële herziening.

Het definitieve besluit met de onderliggende stukken wordt vervolgens ter inzage gelegd. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op: www.bureau-energieprojecten.nl. Op dat moment start de beroepstermijn.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windpark Zeewolde en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Naar boven