Kennisgeving van het voornemen een milieueffect-rapport op te stellen ter voorbereiding van de voorkeurs-beslissing Lob van Gennep, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat voor het project Lob van Gennep een milieueffectrapportage (m.e.r.) procedure wordt doorlopen. Van 12 februari tot en met 24 maart 2020 ligt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Lob van Gennep ter inzage en kunt u een zienswijze naar voren brengen. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

Aanleiding en doel Lob van Gennep

De dijken die de Lob van Gennep beschermen tegen hoogwater uit de Maas voldoen niet meer aan de wettelijke norm voor waterveiligheid. Dijken moeten hoger en/of sterker worden. Tegelijkertijd heeft de Lob van Gennep een waterbergende functie voor stroomafwaarts gelegen gebieden. Het gebied achter de dijken kan bij extreem hoogwater overstromen. Dit gebeurt bij hoogwaters die extremer zijn dan waar de dijken volgens de norm tegen bestand horen te zijn. Als gevolg daarvan treden stroomafwaarts minder hoge waterstanden op. Onderzoek laat zien dat het mogelijk is de hoogwaterbescherming van de Lob van Gennep evenals de hoogwaterbescherming van stroom-afwaarts gelegen gebieden te verbeteren. Tenslotte biedt het aanpassen van de inrichting van het gebied ter verbetering van de waterveiligheid, kansen om de aanwezige gebiedskwaliteit te versterken en te verbinden.

Het project heeft drie doelstellingen:

  • Het verbeteren van de hoogwaterbescherming van het gebied conform de wettelijke waterveiligheidsnorm van 1/300 per jaar;

  • Het verbeteren van de waterbergende functie van het gebied en daarmee zorgen voor waterstandsdaling stroomafwaarts;

  • Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Omdat de voorkeursbeslissing een kader vormt bij de verdere planuitwerking, moet bij de voor-bereiding ervan een m.e.r.-procedure worden doorlopen. Als startpunt voor de m.e.r.-procedure is een NRD opgesteld. In de NRD zijn de doelen toegelicht, is beschreven welke alternatieven in de verdere verkenning uitgewerkt gaan worden en welke effectonderzoeken uitgevoerd gaan worden. In het op te stellen milieueffectrapport worden de effecten van de alter-natieven ten opzichte van de referentiesituatie (het zogenaamde nul-alternatief) in kaart gebracht. Hiermee worden de milieueffecten meegenomen bij de besluitvorming over de voorkeursbeslissing.

De volgende alternatieven worden uitgewerkt:

  • Reguliere Dijken;

  • Verbindende Dijken met vaste drempel (s);

  • Verbindende Dijken met een waterkerende instroomvoorziening.

UW ZIENSWIJZE IS WELKOM

Een zienswijze indienen kan op 3 manieren.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze digitaal via het invulformulier op: www.platformparticipatie.nl/lobvangennep. (Let op: dit kan vanaf woensdag 12 februari 2020.)

Mondeling

Tijdens een van de informatieavonden bij een van de aanwezige notulisten of telefonisch tijdens kantooruren via telefoonnummer 070 456 89 99.

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Directie Participatie

o.v.v. 'Lob van Gennep'

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag

Uw zienswijze kan gaan over alle onderdelen van het project. Wij stellen het op prijs als u ingaat op de volgende vragen:

  • Zijn er oplossingen over het hoofd gezien?

  • Zijn er nog andere te onderzoeken effecten die in het milieueffectrapport meegenomen moeten worden?

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN

Tijdens twee informatiebijeenkomsten kunt u tussen 16.00 uur en 20.00 uur binnenlopen en vragen stellen over het project, de NRD en de procedure.

U bent van harte welkom op:

  • dinsdag 3 maart 2020

De Koppel, Dorpsstraat 45 in Middelaar.

  • donderdag 5 maart 2020

De Uitkomst, Kleefseweg 29 in Ven-Zelderheide.

NOTITIE REIKWIJDTE EN DETAILNIVEAU BEKIJKEN

De NRD en overige informatie staan vanaf 12 februari 2020 op: www.platformparticipatie.nl/lobvangennep en op: www.lobvangennep.nl.

Op papier kunt u de NRD gedurende de terinzagelegging tijdens reguliere openingstijden bekijken in:

  • Gemeentehuis Gennep

    Ellen Hoffmannplein 1, Gennep.

  • Gemeentehuis Mook en Middelaar

    Raadhuisplein 6, Mook.

  • Waterschap Limburg

    Maria Theresialaan 99, Roermond.

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

    Rijnstraat 8, Den Haag.

    (Alleen op afspraak via telefoonnummer 070 456 89 99.)

VERVOLG

De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage wordt gevraagd een advies uit te brengen over de NRD en de ingediende zienswijzen. De zienswijzen worden samengevat en beantwoord in een nota van antwoord. Deze nota van antwoord wordt naar verwachting vóór de zomer van 2020 geplaatst op: www.platformparticipatie.nl/lobvangennep en www.lobvangennep.nl. Indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.

Informatie

Meer informatie op: www.platformparticipatie.nl/lobvangennep en www.lobvangennep.nl. Stel uw vragen per mail via: info@lobvangennep.nl of loop binnen bij een van de informatiebijeenkomsten of reguliere inloopspreekuren (zie www.lobvangennep.nl voor data en tijden van de inloopspreekuren).

Vragen over de procedure? Telefoon 070 456 89 99 (Directie Participatie van het Ministerie van IenW).

Lob van Gennep is een gezamenlijk project van het Rijk, de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, waterschappen Limburg en Aa en Maas en de gemeenten Gennep, Mook en Middelaar. Het bevoegd gezag is de Minister van Infrastructuur en Waterstaat in overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Waterschap Limburg treedt namens deze samenwerkende overheden op als trekker van de verkenning.

Naar boven