Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 21 december 2020, nr. IENW/BSK-2020/241730, tot wijziging van het Besluit erkende organisaties Schepenwet in verband met het actualiseren van de erkende organisaties en keuringsinstanties

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Transport, Communicatie en Primaire Sector van Aruba, de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning van Curaçao en de Minister van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie van Sint Maarten;

Gelet op artikel 6, tweede lid, van de Schepenwet en artikel 6 van het Schepenbesluit 1965, alsmede de artikelen 23, eerste lid, 36, 48 en 59, eerste lid, van het Schepenbesluit 2004;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Besluit erkende organisaties Schepenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, onderdeel f, komt te luiden:

  • f. Registro Italiano Navale Services S.p.A. te Genua, Italië;

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Als keuringsinstantie voor opblaasbare reddingsmiddelen als bedoeld in voorschrift III/20.8 van het SOLAS-verdrag, worden aangewezen:

    • a. Peerbolte Lifesaving V.O.F. te Grou;

    • b. Survitec Service & Distribution B.V. te Rotterdam;

    • c. Hunfeld B.V. te Delfzijl;

    • d. Jacobs Lifesaving B.V. te Strijen;

    • e. Nemad Hofman B.V. te Schiedam;

    • f. Viking Life-Saving B.V. te Zwijndrecht;

    • g. Viking Life-Saving B.V. te Den Helder;

    • h. Catis Marine Division N.V. te Curaçao;

    • i. Koninklijke Marine- Marinebedrijf te Den Helder;

    • j. VCU Safetycentre B.V. te Urk;

    • k. De Wolf Products Maritime Safety B.V. te Yerseke.

2. In het derde lid, onderdeel e, wordt ‘SAM Electronics Nederland B.V. te Rotterdam’ vervangen door ‘Wärtsilä Netherlands B.V. te Zwolle’.

3. In het vierde, vijfde en zevende lid wordt ‘RHC B.V. te Steenwijk’ vervangen door ‘Register Holland Classebureau Zeevaart B.V. te Steenwijk’.

4. Het zesde lid komt te luiden:

  • 6. Als keuringsinstantie voor reddingsmiddelen, bevoegd tot het verrichten van onderzoeken gericht op het onderhoud van reddingsmiddelen als bedoeld in Resolutie MSC.402(96) van de Maritieme Veiligheidscommissie, wordt in het Koninkrijk aangewezen:

    • a. Polyrep B.V. te Hellevoetsluis;

    • b. Work Ribs Holland B.V te Den Helder;

    • c. Palfinger Marine Europe B.V. te Schiedam;

    • d. Marinspect Safety & Rigging B.V. te Rotterdam;

    • e. Davit Services Holland B.V. te Utrecht;

    • f. De Wolf Maritime Safety B.V. te Yerseke;

    • g. Survitec Safety Solutions Netherlands B.V. te Rotterdam.

5. Het achtste lid komt te luiden:

  • 8. Als keuringsinstantie voor radio-uitrusting, bevoegd tot het verrichten van onderzoeken in verband met het certificeren van de radio-uitrusting van vissersvaartuigen en schepen voor zover zij niet door een klassenbureau als bedoeld in artikel 1, eerste lid, worden onderzocht, worden aangewezen:

    • a. Radio Holland Group B.V. te Rotterdam;

    • b. Alphatron Marine B.V. te Rotterdam;

    • c. Wärtsilä Netherlands B.V. te Zwolle;

    • d. Navcom Inspection & Consultancy B.V. te IJmuiden.

6. In het tiende lid wordt ‘reddingmiddelen’ vervangen door ‘reddingsmiddelen’.

C

In artikel 3 wordt ‘Minister van Verkeer en Waterstaat’ vervangen door ‘Minister van Infrastructuur en Waterstaat’.

D

De bijlage bij het besluit wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘Inspectie Verkeer en Waterstaat’ wordt vervangen door ‘Inspectie Leefomgeving en Transport’.

2. In onderdeel b, wordt ‘haar taakuitoefening’ vervangen door ‘wijzigingen in haar bedrijfsgegevens of taakuitoefening’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant, in het Afkondigingsblad van Aruba, in het Publicatieblad van Curaçao en in het Afkondigingsblad van Sint Maarten worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20901, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen;

  • e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt.

Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het bezwaarschrift.

Een bezwaarschrift kan uitsluitend schriftelijk worden ingediend, dat wil zeggen per gewone post en niet per e-mail.

Machtigt u iemand om namens u bezwaar te maken? Stuur dan ook een kopie van de machtiging mee. Bij indiening van een bezwaarschrift namens een rechtspersoon, dient u documenten mee te sturen (origineel uittreksel uit het handelsregister en/of een kopie van de statuten van de rechtspersoon) waaruit blijkt dat u bevoegd bent namens de rechtspersoon op te treden.

TOELICHTING

Het Besluit erkende organisaties Schepenwet bevat de aanwijzing van erkende organisaties bij of krachtens de Schepenwet. Het betreft bijvoorbeeld de aanwijzing van zogenaamde klassenbureaus en organisaties bevoegd tot het verrichten van bijzondere onderzoeken zoals liften of keuringsstations van reddingsmiddelen.

Met het onderhavige besluit is het Besluit erkende organisaties Schepenwet gewijzigd. Aanleiding hiervoor was de noodzaak om de aangewezen rechtspersonen te actualiseren. Zes nieuwe rechtspersonen zijn aangewezen tot het verrichten van onderzoeken gericht op het onderhoud van reddingsmiddelen. Daarnaast zijn de namen van een aantal rechtspersonen aangepast aan de statutaire naam. Verder is van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele tekstuele verbeteringen door te voeren.

Met onderdeel A van artikel I is ter verduidelijking de volledige naam opgenomen van de in Italië gevestigde rechtspersoon Registro Italiano Navale Services S.p.A die voor de inwerkingtreding van dit besluit werd aangeduid als RINA Services S.p.A.

Met onderdeel B zijn in artikel 2, tweede tot en met achtste lid, de vermelde rechtspersonen geactualiseerd. Op basis van bij de Inspectie Leefomgeving en Transport ingediende aanvragen zijn zes rechtspersonen toegevoegd aan de lijst met organisaties bevoegd tot het verrichten van onderzoeken gericht op het onderhoud van reddingsmiddelen. Wegens het faillissement is de aanwijzing van Pro Nautas BV te Barendrecht als keuringsinstantie voor radio-uitrusting komen te vervallen. Daarnaast zijn enkele naamswijzigingen doorgevoerd, zodat de in het Besluit vermelde namen overeenstemmen met de statutaire naam.

Met onderdeel C is de benaming van de Minister van Verkeer en Waterstaat vervangen door Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Met onderdeel D wordt in de bijlage bij het Besluit erkende organisaties Schepenwet de aanduiding ‘Inspectie Verkeer en Waterstaat’ vervangen door Inspectie Leefomgeving en Transport. De wijziging van onderdeel b van de bijlage leidt ertoe dat een rechtspersoon ook verplicht is om informatie te verstrekken over wijzigingen in haar bedrijfsgegevens en taakuitoefening. De Inspectie Leefomgeving en Transport dient hierover te beschikken, zodat zij bij veranderingen de aanwijzing kunnen evalueren.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven