Wijzigingsbesluit Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa wordt gewijzigd als volgt:

A

In het eerste lid, onderdeel a, vervalt: (Stb. 2006, 415).

B

Artikel 2, tweede lid, komt te luiden als volgt:

  • 2. De directie Regulering kent de units Eerstelijnszorg, Tweedelijns Somatische Zorg 1, Tweedelijns Somatische Zorg 2, Beschikbaarheidbijdragen Geestelijke Gezondheid en Forensische Zorg, Langdurige Zorg 1, Langdurige Zorg 2, Zorgbrede Regulering en Vernieuwing, Dataproducten en een Mt-staf.

C

In artikel 3, tweede lid, wordt ‘MT-staf’, vervangen door: Mt-staf.

D

Artikel 4 komt te luiden als volgt:

Artikel 4. Directie IT en Facilitair

  • 1. De directie IT en Facilitair is belast met het uitvoeren van het informatievoorzieningsbeleid (IV-beleid). Dit betreft informatietechnologie, uitvoering kennismanagement, data en informatiebeveiliging en het leveren van de IV-diensten en producten, waaronder het leveren van een passende en fysieke (IV-)werkplek met toegang tot de beschikbare applicaties, het verzamelen, beheren en uitleveren van data ten behoeve van de reguleringsprocessen, de processen op het gebied van toezicht, handhaving en strategie, regie op de interne IV-processen en het afstemmen met leveranciers, het beheren van (maatwerk)applicaties binnen de NZa, ontwikkeling van de NZa-portalen voor de formele interactie tussen NZa en zorgaanbieders, professionals en verzekeraars, het ter beschikking stellen van facilitaire voorzieningen, het verzorgen van alle administratieve processen rondom post en archivering en de verantwoordelijkheid voor het ICT-investeringsbudget.

  • 2. De directie IT en Facilitair bestaat uit de units Informatiemanagement, IT-Regie, IT-Ontwikkeling en Onderhoud, Facilitair, een Mt-staf en een stafafdeling Projectmanagement.

E

In artikel 5 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het eerste lid wordt ‘conflictbemiddeling en arbeidsomstandigheden’, vervangen door: conflictbemiddeling, arbeidsomstandigheden, het verstrekken van informatie en voorlichting betreffende het beleid van de NZa, het beantwoorden van vragen van burgers en zorgprofessionals en het fungeren als meldpunt in de zin van artikel 74 van de Wmg voor het ontvangen van gegevens en inlichtingen omtrent feiten en omstandigheden die mogelijk niet in overeenstemming zijn met het bij of krachtens de wet bepaalde.

2. Het tweede lid komt te luiden als volgt:

  • 2. De directie Strategie bestaat uit de units Economisch en Medisch Bureau, Strategie en Bestuursondersteuning, Communicatie, Informatie en Contact Centrum, Juridische Zaken, Financiën en Control, Human Resource Management en een Mt-staf.

F

In Bijlage 1 bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa, worden in onderdeel 2 de volgende wijzigingen aangebracht:

1. De tweede volzin in de derde alinea, komt te luiden als volgt:

De directie Regulering kent de units Eerstelijnszorg, Tweedelijns Somatische Zorg 1, Tweedelijns Somatische Zorg 2, Beschikbaarheidbijdragen Geestelijke Gezondheid en Forensische Zorg, Langdurige Zorg 1, Langdurige Zorg 2, Zorgbrede Regulering en Vernieuwing, Dataproducten en een Mt-staf.

2. De vijfde alinea komt te luiden als volgt:

De directie IT en Facilitair (I&F) is belast met het uitvoeren van het informatievoorzieningsbeleid. Hieronder valt informatietechnologie, uitvoering kennismanagement, data en informatiebeveiliging en het leveren van de IV diensten en producten, waaronder het leveren van een passende en fysieke (IV)-werkplek met toegang tot de beschikbare applicaties, het verzamelen, beheren en uitleveren van data ten behoeve van de reguleringsprocessen, de processen op het gebied van toezicht en handhaving en strategie en regie op de interne IV processen. Ook stemt de directie I&B af met leveranciers en is zij voorts belast met het beheren van (maatwerk)applicaties binnen de NZa, ontwikkeling van de NZa Portalen voor de formele interactie tussen NZa en zorgaanbieders, professionals en verzekeraars, het ter beschikking stellen van facilitaire voorzieningen en het verzorgen van alle administratieve processen rondom post en archivering. De directeur I&F is verantwoordelijk voor het ICT-investeringsbudget en de toekenning van de ICT- investeringsbedragen. De directeur I&F zal aan de hand van het totaal aan geraamde investeringen een advies geven over het meerjarig investeringskader en de daarbij behorende beheerskosten. De directie IT en Facilitair (I&F) bestaat uit de units Informatiemanagement, IT-Regie, IT-Ontwikkeling en Onderhoud, Facilitair, een Mt-staf en een stafafdeling Projectmanagement.

3. In de zesde alinea worden de volgende wijzigingen aangebracht:

a. In de eerste volzin wordt ‘conflictbemiddeling en arbeidsomstandigheden’, vervangen door: conflictbemiddeling, arbeidsomstandigheden, het verstrekken van informatie en voorlichting betreffende het beleid van de NZa, het beantwoorden van vragen van burgers en zorgprofessionals en het fungeren als meldpunt in de zin van artikel 74 van de Wmg voor het ontvangen van gegevens en inlichtingen omtrent feiten en omstandigheden die mogelijk niet in overeenstemming zijn met het bij of krachtens de wet bepaalde

b. De tweede volzin komt te luiden als volgt:

De directie Strategie bestaat uit de units Economisch en Medisch Bureau, Strategie en Bestuursondersteuning, Communicatie, Informatie en Contact Centrum, Juridische Zaken, Financiën en Control, Human Resource Management en een Mt-staf.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2021. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2021 treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

Utrecht, 2 december 2020

Nederlandse Zorgautoriteit M.J. Kaljouw voorzitter Raad van Bestuur

Toelichting bij het Wijzigingsbesluit van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 1 december 2020 besloten tot aanpassing van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (hierna: Mandaatbesluit).

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel A (wijziging artikel 1, onderdeel a)

Per abuis is de vermelding van het Staatsbladnummer opgenomen in de definitiebepaling van de Wmg. Met de aanduiding van de Wmg wordt bedoeld telkens de meest actueel geldende versie van de Wmg aan te halen. Met deze aanpassing wordt dat hersteld.

Artikel I, onderdeel B (wijziging artikel 2) en onderdeel F (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2, derde alinea).

De unit Geestelijke Gezondheidszorg en Forensische Zorg krijgt een nieuwe naam en heet in het vervolg de unit Beschikbaarheidbijdragen Geestelijke Gezondheid en Forensische Zorg. De naam van de unit Beschikbaarheid en Innovatie van Zorg wordt gewijzigd in de unit Zorgbrede Regulering en Vernieuwing.

Met het overgaan van de Mendex activiteiten van de directie Regulering naar de nieuwe directie I&F vindt geen verandering plaats in de omschreven werkzaamheden van de directie Regulering. Ook de wijziging van de unitnamen binnen de directie Regulering heeft geen effect op de werkzaamheden zoals die voor de gehele directie Regulering zijn omschreven.

Artikel I, onderdeel D (wijziging artikel 4) en onderdeel F (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2, vijfde alinea).

Op 3 november 2020 heeft de Raad van Bestuur een voorgenomen besluit genomen over een organisatiewijziging van de directie Informatie en bedrijfsvoering (I&B) en de directies die daarmee geraakt worden met ingang van 1 januari 2021. De organisatiewijziging heeft als doel de IT-organisatie en facilitaire dienstverlening verder te professionaliseren en meer synergie te brengen op de onderdelen strategie, communicatie en dienstverlening. De OR heeft op 26 november 2020 een positief advies uitgebrachtover deze voorgenomen wijziging.

De naam van de directie I&B wijzigt naar de directie IT en Facilitair (I&F). Een stabiele en goed werkende IT-organisatie is van nog essentiëler belang vanwege het datagedreven werk en het toegenomen thuiswerken. Omdat daarin nu structurele knelpunten worden ervaren, zoals een versnippering van taken en verantwoordelijkheden, wordt de organisatie en inrichting van IT aangescherpt. Om die reden worden er vier units gecreeërd met een ‘eigen’ focus, die tegelijkertijd naadloos op elkaar aansluiten.

De unit Informatiemanagement focust zich op de (interne) klant. In deze unit werken informatiemanagers, functioneel beheerders en informatieanalisten samen aan oplossingen van IT-vraagstukken. Ook het dataloket maakt hier deel van uit. De unit IT-Ontwikkeling en Onderhoud focust zich op de techniek. Deze unit zorgt voor (het beheer en onderhoud van) de IT-voorzieningen die nodig zijn om data te verzamelen, te beheren en beschikbaar te stellen. De NZa-activiteiten op het Mendix-platform worden aan deze unit toegevoegd. Binnen de unit IT-Regie ligt de focus op het proces/de regie. Hierin komt de sturing op alle IT-servicemanagement processen bij elkaar. In deze unit werken IT-experts aan de applicaties, data en infrastructuur. Onder de unit Facilitair vallen de facilitaire balie en DIV-werkzaamheden (documentaire informatievoorziening, de digitalisering en verwerking van poststromen). De werkplekondersteuning besteden we uit en wordt in de beoogde situatie door de unit IT-Regie aangestuurd.

Met het onderbrengen van de projectmanagers en de programmamanager in één pool wordt het projectmatig werken verder geprofessionaliseerd.

Artikel I, onderdeel E (wijziging artikel 5) en onderdeel F (wijziging Bijlage 1, onderdeel 2, zesde alinea).

De unit Informatie en Contact Centrum (ICC) wordt ondergebracht bij de directie Strategie zodat er een logische verbinding komt met de units Communicatie en Strategie en Bestuursondersteuning binnen die directie. Bovendien stelt deze afsplitsing de nieuwe directie I&F in staat zich beter en meer te richten op IT en facilitaire zaken. Daarnaast is toegevoegd dat de unit ICC fungeert als meldpunt in de zin van artikel 74 van de Wmg voor het ontvangen van gegevens en inlichtingen omtrent feiten en omstandigheden die mogelijk niet in overeenstemming zijn met het bij of krachtens de wet bepaalde.

In lijn met de andere directies krijgt de directie Strategie nu ook een afzonderlijke Mt-staf.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit NZa (en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort), zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven