Bestemmingsplan Herinrichting Kruispunt N525, Oude Postweg - Westerheide

Logo Laren

Burgemeester en wethouders van de gemeente Laren maken bekend dat de gemeenteraad van Laren op 25 november het bestemmingsplan Herinrichting Kruispunt N525, Oude Postweg – Westerheide gewijzigd heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan heeft het kenmerk NL.IMRO.0417.BPN525HilvWeg-Va01.

Inhoud bestemmingsplan

De provinciale weg N525 is een belangrijke verbinding tussen Laren en Hilversum met hoge verkeersintensiteiten. In de buurt van het kruispunt met de Westerheide/Oude Postweg is in 2010 een tunnel voor langzaam aangelegd in verband met de vele overstekende fietsers en voetgangers. Deze tunnel biedt vooral een oplossing voor het doorgaande (recreatieve) fietsverkeer. Veel fietsers, waaronder scholieren van scholengemeenschap Laar & Berg, gebruiken deze tunnel niet maar steken de N525 gelijkvloers over bij het kruispunt. Dit maakt de aanleg van een ‘officiële’ gelijkvloerse oversteek voor langzaam verkeer dan ook noodzakelijk om zodoende een verkeersveilige situatie te creëren. Om dit mogelijk te maken is een geringe aanpassing van het geldende bestemmingsplan noodzakelijk. Het ontwerp van het bestemmingsplan heeft ter visie gelegen en de gemeenteraad heeft het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. 

Wat zijn de wijzigingen?

De wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling heeft aangebracht ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan zijn:

Eén van de bestaande gasleiding was niet op de verbeelding opgenomen, dit is gerepareerd en hierover zijn voorschriften opgenomen.

In de toelichting van het plan zijn de resultaten van de ecologische toets verwerkt. Omdat er tijdens de werkzaamheden bij het uitvoeren van de reconstructie er sprake zal zijn van een omleiding van het verkeer, is nader onderzocht in hoeverre dit uitvoerbaar is in het kader van de Wet op de Natuurbescherming. De resultaten zijn verwerkt in een ecologische beoordeling. In de toelichting van het plan wordt dit onderzoek en de resultaten van dit onderzoek verwerkt. De ecologische toets wordt als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan opgenomen.

Ter inzage legging

Het bestemmingsplan ligt vanaf 7 december ter inzage. U kunt het bestemmingsplan inzien via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het plan kan ook worden ingezien in het kantoor van de BEL Combinatie, Zuidersingel 5 te Eemnes. Inzage kan uitsluitend op afspraak, telefoonnummer 14 035.

Beroep

Gedurende de bovengenoemde termijn van 6 weken kan beroep ingesteld worden bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA,’s-Gravenhage door:

een belanghebbende die tijdig een zienswijze heeft ingediend over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad;

een belanghebbende die kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat was een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad in te dienen;

een belanghebbende die het niet eens is met de wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een beroepschrift betekent niet dat het vastgestelde bestemmingsplan niet in werking kan treden. Om de werking van het besluit op te schorten moet een voorlopige voorziening aangevraagd worden, indien er sprake is van onverwijlde spoed. Een verzoek hiertoe kan worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA,’s-Gravenhage.

In werking treding

Het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, wordt de inwerkingtreding van het besluit opgeschort tot het moment waarop op het verzoek is beslist.

Laren, 7 december 2020

Naar boven