Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 december 2020, nr. 2020-0000657191 tot wijziging van de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis in verband met verlenging van de periode waarin het subsidieplafond voor eigenaar-bewoners beschikbaar is ten behoeve van het kunnen toekennen van aanvragen die eind 2020 zijn ingediend

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 8, eerste en tweede lid, van het Kaderbesluit BZK-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 3, eerste lid, wordt toegevoegd ‘Indien het subsidieplafond op 31 december 2020 niet geheel besteed is, geldt voor 2021 een subsidieplafond ter hoogte van het resterende bedrag.’

B

Artikel 8, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Een aanvraag voor subsidie op grond van artikel 7, eerste lid, wordt uiterlijk op 31 december 2020 ingediend met gebruikmaking van een door de minister elektronisch beschikbaar gesteld formulier.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

I. Algemeen deel

1. Inhoud

De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (hierna: SEEH) stelt subsidie beschikbaar voor mensen met een bestaande koopwoning (eigenaar-bewoners) en verenigingen van eigenaren (hierna: VvE’s), wooncoöperaties en woonverenigingen (gezamenlijk worden deze drie types verenigingen in de SEEH gedefinieerd als: verenigingen) die minimaal twee grote isolerende maatregelen laten uitvoeren aan hun woning. De SEEH is ingevoerd in september 2016.

De wijzigingen in deze regeling zorgen voor een verlenging van de periode dat het subsidieplafond voor eigenaar-bewoners beschikbaar is. Met deze wijziging wordt geen nieuw budget beschikbaar gesteld ten behoeve van subsidieaanvragen voor eigenaar-bewoners. De verwachting is echter dat er eind 2020 nog budget over is voor nieuwe aanvragen. Om aanvragen die gedaan worden eind december 2020 nog toe te kunnen kennen begin 2021, is de onderhavige wijziging nodig. Met de wijzigingen in deze regeling blijft de uiterlijke datum voor aanvragen van eigenaar-bewoners nog steeds 31 december 2020. Vanwege het verlengen van de periode dat het subsidieplafond beschikbaar is, is het nodig om de uiterlijke aanvraagdatum 31 december 2020 expliciet te regelen, hetgeen nu in artikel 8, eerste lid, van de SEEH, is opgenomen.

Voor aanvragen in 2021 kan een eigenaar-bewoner voortaan een aanvraag doen op grond van de verbrede investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (hierna: ISDE), waar isolatiemaatregelen voor eigenaar-bewoners aan worden toegevoegd. Kortom: tot en met 31 december 2020 kunnen aanvragen worden ingediend op grond van deze subsidieregeling, en vanaf 1 januari 2021 kan een aanvraag worden ingediend op grond van de ISDE. Beide regelingen worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO). Hierdoor is heldere communicatie voor eigenaar-bewoners geborgd, want op de website van RVO zijn de aanvraagformulieren van beide regelingen te vinden, en wordt daarbij toelichting gegeven.

2. Consultatie en regeldruk

Vanwege het technische karakter van de wijzigingen is deze regeling niet in openbare internetconsultatie gebracht. Er worden geen regeldrukeffecten verwacht bij deze regeling. Het Adviescollege Toetsing en Regeldruk (ATR) deelt de verwachting dat er geen regeldrukeffecten te verwachten zijn voor burgers en bedrijven en heeft besloten geen formeel advies uit te brengen.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt nog in 2020 in werking. Er is afgeweken van de vaste verandermomenten en er is een invoeringstermijn van een dag, hetgeen gerechtvaardigd is doordat het technische maar wel noodzakelijke wijzigingen betreft.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven