Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 november 2020, nr. WJZ/ 20247452 houdende wijziging van de Beleidsregel Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 4.8 van Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB;

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, tweede lid, onderdeel h, wordt ‘voor zover maximaal 3 mutaties niet zijn gemeld’ vervangen door ‘voor zover maximaal 3 mutaties niet of niet tijdig zijn gemeld’.

B

In artikel 5, negende lid, vervalt ‘, hetgeen tevens de uiterste datum is waarop de registratie van de blokkerende zeggenschap heeft plaatsgevonden’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 november 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Met deze wijziging wordt de Beleidsregel Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB op twee onderdelen aangepast.

In onderdeel A wordt de toepassing van het early warningsysteem ten aanzien van de identificatie- en registratieplicht verduidelijkt.

Er kan alleen volstaan worden met een early warning wanneer meldingen niet of niet tijdig zijn gedaan. Bij ‘onjuiste’ I&R meldingen is een early warning niet van toepassing.

De wijziging in onderdeel B is een redactionele aanpassing om de onduidelijkheid weg te nemen over de wijze waarop de blokkerende zeggenschap van de jonge landbouwer kan worden aangetoond. Er geldt onverkort dat uit de overeenkomst steeds moet blijken dat de blokkerende zeggenschap van de jonge landbouwer moet zijn ingegaan op of vóór 15 mei van het aanvraagjaar, zoals ook vermeld in het tweede lid van artikel 5. In verband hiermee is een zinsnede in het negende lid die een andere indruk zou kunnen wekken, geschrapt.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven