Besluiten Wet natuurbescherming Windturbines Damen Shipyards

Logo Vlissingen

Van 10 december 2020 tot en met 20 januari 2021 liggen de besluiten van de Wet natuurbescherming voor de tweede tranche ten behoeve van de realisatie van twee windturbines op het terrein van het Damen Shipyards (Ritthemsestraat 500 te Ritthem) ter inzage. De gemeente Vlissingen coördineert de voorbereiding van deze besluiten.

De gemeenteraad van Vlissingen heeft voor toepassing van de coördinatieregeling op 27 juni 2013 de ‘Coördinatieverordening Wet ruimtelijke ordening Vlissingen 2013’ vastgesteld. Op 18 juni 2019 hebben burgemeester en wethouders, ingevolge artikel 3 van deze verordening, vastgesteld, dat de benodigde besluiten voor de hiervoor genoemde windturbines gecoördineerd worden voorbereid.

Ten behoeve van de realisatie van beide windturbines is in een eerder stadium een wijzigingsplan vastgesteld en is een omgevingsvergunning verleend. Deze stukken horen bij de ‘eerste tranche’ van het project. Het bevoegd gezag voor beide besluiten uit de eerste tranche is het college van B&W van de gemeente Vlissingen.

Daarnaast zijn er een vergunning en ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming aangevraagd. Hierop zijn door het bevoegd gezag (Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland) recent besluiten genomen. Deze beide besluiten behoren tot de ‘tweede tranche’ van het project. Nu, in de tweede tranche, worden de besluiten van de Wet natuurbescherming gelijktijdig ter inzage gelegd.

De volgende besluiten liggen thans ter inzage:

- de ontheffing (soortenbescherming) krachtens de artikelen 3.3, 3.8 en 3.10 van de Wet natuurbescherming (bevoegd gezag Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland);

- het besluit op de aanvraag voor een vergunning op grond van artikel 2.7, tweede lid van de Wet natuurbescherming (gebiedsbescherming). Het bevoegd gezag (Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland) heeft deze vergunningaanvraag afgewezen, aangezien op grond van de aangeleverde gegevens blijkt dat er geen significant negatieve effecten kunnen optreden op de betrokken Natura 2000-gebieden Westerschelde & Saeftinghe en Veerse Meer. Om die reden is er geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming benodigd.

De besluiten zijn niet gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbesluiten die vanaf 16 juli 2020 t/m 26 augustus 2020 ter inzage hebben gelegen.

Inzage

U kunt de besluiten en bijbehorende stukken van 10 december 2020 tot en met 20 januari 2021 inzien in het stadhuis van Vlissingen, Paul Krugerstraat 1. Deze stukken zijn tevens digitaal te raadplegen via het Gemeenteblad.

Beroep

Gedurende de inzagetermijn kan tegen de besluiten uit de tweede tranche beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA DEN HAAG door:

- een belanghebbende, die tijdig een zienswijze tegen de ontwerp-besluiten heeft ingediend;

- een belanghebbende, die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze tijdig kenbaar te maken.

Crisis- en herstelwet

Op de gecoördineerde besluiten is de Crisis- en en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangegeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden worden aangevoerd. De besluiten treden in werking met ingang van de dag, na die, waarop de beroepstermijn is verstreken. Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de Voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

 

Vlissingen, 10 december 2020

Burgemeester en wethouders van Vlissingen,

Namens deze:

Drs. A.R.B. van den Tillaar, burgemeester, drs. mr. ing. M. van Vliet, secretaris

Naar boven