Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 30 november 2020, kenmerk 1784448-214515-VGP, houdende wijziging van enkele Warenwetregelingen in verband met de naamswijziging van het COKZ en een technische aanpassing

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op:

  • de artikelen 13b, 16, vierde lid, 25, derde lid, 25a, eerste, derde en vierde lid, en 33 van de Warenwet;

  • de artikelen 3, tweede lid, en 10, van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Warenwetregeling aanwijzing en werkwijze toezichthouders COKZ wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel a, komt te luiden:

a. het COKZ:

de stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken;

B

Artikel 5a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘sectie XI of X’ vervangen door ‘sectie IX of X’.

2. In het tweede lid wordt ‘de directeur van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel’ vervangen door ‘de directeur van de stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken’.

ARTIKEL II

In artikel 1 van de Warenwetregeling doorberekening kosten wordt ‘het COKZ: de Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel’ vervangen door ‘het COKZ: de stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken’.

ARTIKEL III

Artikel 1, onderdeel j, van de Warenwetregeling procedures registratie en erkenning van levensmiddelenbedrijven komt te luiden:

j. het COKZ:

de stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken.

ARTIKEL IV

Artikel 1, onderdeel d, van de Warenwetregeling taakverdeling toezichthouders Warenwet voor levensmiddelen komt te luiden:

d. het COKZ:

de stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken;

ARTIKEL V

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

TOELICHTING

1. Algemeen

Deze regeling is het gevolg van de naamswijziging van het COKZ. De naam van de stichting is met ingang van 4 november 2020 gewijzigd van ‘Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel’ naar ‘Controle Orgaan Kwaliteits Zaken’. De stichting COKZ controleert niet alleen de kwaliteit van zuivel, maar controleert diverse levensmiddelen, waaronder eieren en pluimveevlees. De oude naam dekte onvoldoende de lading en om die reden is gekozen voor een algemenere naam. De dagelijks gebezigde afkorting ‘COKZ’ blijft echter ongewijzigd.

In artikel I, onderdeel B, onder 1, van deze regeling wordt een onjuiste verwijzing naar verordening (EG) 853/20041 hersteld. In artikel 5a, eerste lid, van de Warenwetregeling aanwijzing en werkwijze toezichthouders COKZ was een verwijzing naar sectie XI en X van bijlage III van verordening (EG) 853/2004 opgenomen. Dit moet zijn sectie IX en X.2

2. Gevolgen voor regeldruk

Deze regeling bevat geen inhoudelijke regels en bevat geen bepalingen die verplichtingen aan burgers en bedrijven opleggen. Deze regeling heeft dan ook geen gevolgen voor de regeldruk. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk kan zich vinden in deze analyse en conclusie.

3. Regulier Overleg Warenwet

Het ontwerp van deze regeling is ter informatie gestuurd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet.

4. Handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid

De regeling heeft geen gevolgen voor de uitvoering en handhaving, zodat is afgezien van een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets.

5. Vaste verandermomenten

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309) is afgeweken, aangezien het reparatieregelgeving betreft.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEU 2004, L 139).

X Noot
2

Sectie IX Rauwe melk, colostrum, zuivelproducten en producten op basis van colostrum;

Sectie X Eieren en eiproducten;

Sectie XI Kikkerbilletjes en slakken.

Naar boven