Provincie Noord-Brabant - Kennisgeving Vaststelling Wijziging Interim omgevingsverordening - regelwijziging 2

Logo Noord-Brabant

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben op 27 november 2020 de wijziging Interim omgevingsverordening – regelwijziging2, met planidn: NL.IMRO.9930.IOVwijzregels2-va01.

Inhoud

De wijziging van de Interim omgevingsverordening heeft hoofdzakelijk tot doel de aanpassingen door te voeren voor het voldoen aan de emissiereductie-eisen voor huisvestingssystemen, zoals aangekondigd in het bestuursakkoord “Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant”.

Op hoofdlijnen gaat het om de volgende wijzigingen:

  • een verschuiving van de datum waarop stalsystemen moeten voldoen aan de emissiereductie-eisen uit de Interim omgevingsverordening naar 1 januari 2024, voor veehouderijen die in juli 2017 voldeden aan het Besluit emissiearme huisvesting;

  • ondernemers krijgen een keuzemogelijkheid om gemiddeld op bedrijfslocatieniveau of op dierplaatsniveau te voldoen aan de emissiereductie-eisen;

  • een uitzonderingssituatie voor natuurinclusieve veehouderijen en het in beperkte omvang houden van dieren;

  • de datum voor het indienen van een omgevingsvergunning of het doen van een melding vervalt;

  • de datum van besluitvorming is bepalend voor welke eisen van toepassing zijn;

  • technische aanpassingen van bijlage 2 Technische eisen huisvestingssysteem, waaronder het opnemen van enkele erkende voer- en management maatregelen.

Naast bovenstaande wijzigingen is deze procedure benut voor enkele overige aanpassingen van de regels, waaronder het vervallen van de norm voor fijnstof voor de ontwikkeling van veehouderijen en het opnemen van overgangsrecht voor de zogenaamde concrete initiatieven mestbewerking.

Proces Wijziging Interim omgevingsverordening – regelwijziging 2

Van 14 juli 2020 tot en met 31 augustus 2020 lag de Wijziging Interim omgevingsverordening – regelwijziging 2 ter inzage en kon iedereen een zienswijze indienen. Er zijn 20 reacties ingediend. De ingekomen reacties zijn door Gedeputeerde Staten samengevat en van een reactie voorzien in de Nota van inspraak en wijziging, die op 16 oktober 2020 is vastgesteld. De Wijziging Interim omgevingsverordening – regelwijziging 2 treedt daags na bekendmaking in het Provinciaal Blad in werking.

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de Wijziging Interim omgevingsverordening – regelwijziging 2 raadplegen via: 

's-Hertogenbosch, 27 november 2020

Provinciale Staten van Noord-Brabant

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de griffier,

mr. K.A.E. ten Cate

Naar boven