Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 25 november 2020, kenmerk 1777409-213773-PG, houdende verlening van een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Wet afbreking zwangerschap

De Minister voor Medische Zorg,

Gezien de aanvraag van Women on Waves voor een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Wet afbreking zwangerschap, voor het medicamenteus afbreken van zwangerschappen tot en met acht weken en zes dagen in een kliniek gevestigd aan de Domselaerstraat 14 te Amsterdam;

Gezien het advies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van 5 november 2020, waarin wordt aangegeven dat Women on Waves op de meeste onderdelen voldoet aan de vereisten van de Wet afbreking zwangerschap of het Besluit afbreking zwangerschap, of aannemelijk heeft gemaakt hieraan te zullen voldoen en dat de vergunning onder een aantal voorwaarden kan worden verleend;

Overwegende dat aan Women on Waves een vergunning als bedoeld in artikel 2 van de Wet afbreking zwangerschap moet worden verleend voor het medicamenteus afbreken van zwangerschappen tot en met acht weken en zes dagen in een kliniek gevestigd aan de Domselaerstraat 14 te Amsterdam;

Besluit:

Aan Women on Waves wordt, ten behoeve van de kliniek aan de Domselaerstraat 14 te Amsterdam en gelet op het advies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, een vergunning verleend voor het verrichten van behandelingen gericht op het medicamenteus afbreken van zwangerschappen tot en met acht weken en zes dagen.

In navolging van het advies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd worden de volgende voorwaarden verbonden aan de vergunning:

  • 1. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verwacht van Women on Waves een bewijs dat de samenwerkingsovereenkomst met het Amsterdam UMC geactualiseerd wordt en er dientengevolge een samenwerkingsovereenkomst zal komen conform het Besluit afbreking zwangerschap voor cliënten van Women on Waves, locatie Domselaerstraat.

  • 2. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ontvangt van Women on Waves een kopie van het onderhoudscontract van het echo apparaat, de Vscan.

  • 3. Women on Waves stelt beleid op conform de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

  • 4. Women on Waves zal de bestuurlijke structuur toetsen aan en in lijn brengen met de Governancecode Zorg en het Besluit afbreking zwangerschap.

  • 5. Women on Waves zal aansluiting zoeken bij een door het Ministerie van VWS erkende geschillencommissie.

  • 6. Women on Waves zal aansluiting zoeken bij de Nederlandse beroepsverenging, het Nederlands Genootschap van Abortusartsen.

  • 7. Women on Waves stelt een beleid op ten aanzien van vervanging, in voorkomende gevallen, van mevrouw Gomperts.

  • 8. Women on Waves zal kennis nemen van Convenant ‘Veilige toepassing medische technologie’ en waar nodig de werkwijze in beoogde kliniek hierop aanpassen.

  • 9. De behandeltafel wordt ofwel aantoonbaar onderhouden ofwel vervangen door een niet elektrisch exemplaar.

  • 10. Medische apparatuur die niet wordt gebruikt en niet aantoonbaar is onderhouden wordt uit de kliniek verwijderd en tot die tijd buiten gebruik gesteld.

  • 11. Women on Waves stelt een continuïteitsplan op met betrekking tot zorg en dossiers in geval van bedrijfsbeëindiging.

Op het moment van de start van de behandelingen dient Women on Waves, voor waar het betreft de kliniek aan de Domselaerstraat 14 te Amsterdam, aantoonbaar te voldoen aan de voorwaarden gesteld onder punt 1 tot en met 11. De Inspectie zal het opvolgen van deze voorwaarden na vergunningverlening toetsen, onder meer door een inspectiebezoek aan de kliniek.

De Minister voor Medische Zorg, T. van Ark

Bezwaar

Heeft u vragen over deze beslissing of bent u het er niet mee eens? Kijk eens op http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/bezwaarschriften-vws. Daar wordt uitgelegd wat u kunt doen als u het niet eens bent met de beslissing en misschien bezwaar wilt maken. Er staan voorbeelden waarmee u de kans op een succesvol bezwaar kunt inschatten.

Wilt u toch een bezwaarschrift sturen, dan moet dit binnen zes weken na de datum die bovenaan deze brief staat. Let op: doe dit op tijd, anders kan uw bezwaar niet behandeld worden.

Het bezwaarschrift e-mailt u naar: WJZ.bezwaarenberoep@minvws.nl, bij voorkeur met een in gescande handtekening.

Uw bezwaarschrift kunt u ook per post versturen naar:

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken,

Postbus 20350,

2500 EJ Den Haag.

U kunt uw bezwaarschrift ook faxen naar: (070) 340 59 84.

Noem in het bezwaarschrift:

  • uw naam en adres

  • uw telefoonnummer

    (wij bellen u dan over uw bezwaar)

  • de datum

  • het kenmerk van deze brief

    (het kenmerk vindt u in de rechterkantlijn)

  • waarom u het niet eens bent met de beslissing

Vergeet niet om uw bezwaarschrift te ondertekenen en van een datum te voorzien. Wij vragen u om een kopie van deze brief mee te sturen met het bezwaarschrift.

Het indienen van bezwaar schort de werking van deze beschikking niet op.

Naar boven