Regeling van de Minister van Financiën van 24 november 2020, 2020-229579, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft in verband met de betrouwbaarheid van nevenverzekeringstussenpersonen

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 4:7 van de Wet op het financieel toezicht;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In artikel 47, vierde lid, van de Vrijstellingsregeling Wft wordt ‘artikelen 63a en 65b, tweede lid, van het besluit‘ vervangen door ‘artikelen 28, 63a en 65b, tweede lid, van het besluit‘.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Algemeen

Inleiding

Nevenverzekeringstussenpersonen zijn vrijgesteld van het Deel Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft met uitzondering van de artikelen die worden genoemd in artikel 47, vierde en vijfde lid, van de Vrijstellingsregeling Wft. Gebleken is dat artikel 10, derde lid, eerste alinea, jo. artikel 10, derde lid, vierde alinea, van de richtlijn verzekeringsdistributie1 niet is geïmplementeerd in nationale wetgeving. Deze omissie wordt door het opnemen van artikel 28 Bgfo in artikel 47, vierde lid, van de Vrijstellingsregeling Wft hersteld. De verzekeraar of verzekeringsbemiddelaar waarvoor de nevenverzekeringstussenpersoon bemiddelt, dient door deze wijziging er ook voor te zorgen dat de neventussenpersoon betrouwbaar is. Een persoon is betrouwbaar indien hij een verklaring omtrent het gedrag als bedoeld in de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens kan overleggen, en hij niet failliet is verklaard tenzij rehabilitatie heeft plaatsgevonden.

Regeldruk

De regeldrukkosten zijn afhankelijk van de wijze waarop de betrouwbaarheidstoets in de praktijk kan worden uitgevoerd. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal hierbij in overleg treden met de sector om te bezien op welke wijze tegen zo laag mogelijke kosten de betrouwbaarheid van de nevenverzekeringstussenpersoon kan worden vastgesteld.

Aan de in deze regeling opgenomen wijzigingen van de Vrijstellingsregeling Wft zijn voor burgers geen regeldrukkosten verbonden.

Marktconsultaties

Er heeft geen openbare consultatie plaatsgevonden aangezien het richtlijnimplementatie betreft en door onderhavige wijzigingsregeling een omissie wordt hersteld. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de AFM en de concept-wijzigingsregeling is daarnaast voorgelegd aan Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD), de branchevereniging van onafhankelijk adviseurs (Adfiz) en het Verbond van Verzekeraars. OvFD en Adfiz hadden geen opmerkingen. Het Verbond van Verzekeraars gaf aan dat de implementatiedatum wel erg kort is en er ook regeldrukkosten verbonden zijn aan deze wijzigingsregeling. De AFM zal samen met de sector kijken op welke wijze verzekeraars en verzekeringsbemiddelaars de betrouwbaarheidstoets van nevenverzekeringstussenpersonen zo praktisch mogelijk kunnen vormgeven. In de paragraaf over de regeldruk wordt aandacht besteed aan de opmerking van het Verbond van Verzekeraars dat er regeldrukkosten zijn verbonden aan de betrouwbaarheidstoets van de nevenverzekeringstussenpersoon.

Artikelsgewijs

ARTIKEL I

De wijziging van artikel 47, vierde lid, van de Vrijstellingsregeling Wft implementeert artikel 10, derde lid, eerste alinea, jo. artikel 10, derde lid, vierde alinea, van de richtlijn verzekeringsdistributie. In artikel 47, vierde lid, van de Vrijstellingsregeling Wft is artikel 28 BGfo opgenomen. De verzekeraar of verzekeringsbemiddelaar waarvoor de nevenverzekeringstussenpersoon bemiddelt op grond van artikel 7, tweede lid, van de Vrijstellingsregeling Wft dient ervoor te zorgen dat de neventussenpersoon betrouwbaar is en derhalve wordt voldaan aan artikel 28 BGfo. Een persoon is betrouwbaar indien hij een verklaring omtrent het gedrag als bedoeld in de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens kan overleggen, en hij niet failliet is verklaard tenzij rehabilitatie als bedoeld in artikel 212 van de Faillissementswet heeft plaatsgevonden (zie artikel 28 BGfo).

ARTIKEL II

Dit artikel regelt de inwerkingtreding. De wijziging van artikel 47, vierde lid, van de Vrijstellingsregeling betreft de implementatie van artikel 10, derde lid, vierde alinea, van de richtlijn verzekeringsdistributie. Aangezien de artikelen uit de richtlijn verzekeringsdistributie reeds op 28 februari 2018 dienden te zijn opgenomen in nationale wetgeving is spoedige inwerkingtreding gewenst.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Richtlijn (EU) 2016/97 van het Europees Parlement en de Raad van 20 januari 2016 betreffende verzekeringsdistributie (PbEU 2016, L 26).

Naar boven