Bekendmaking Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 17 november 2020 het Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht vastgesteld. Van donderdag 3 december 2020 tot en met woensdag 13 januari 2021 kunt u beroep instellen tegen het Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht. In deze bekendmaking leest u hier meer over.

De Ring Utrecht is 'de draaischijf van Nederland'. Het verkeer dat er vanuit diverse richtingen samenkomt, neemt ook op de langere termijn toe. Hierdoor ontstaan files die zorgen voor vertragingen en toenemende hinder voor de omgeving. Door verkeersstromen beter te scheiden en extra rijstroken aan te leggen, kan verkeer straks vlot en veilig doorrijden. De extra capaciteit op de A27 en de A12 zorgt ook voor minder verkeer op andere wegen.

De aanpassing van de A27/A12 Ring Utrecht komt de verkeersveiligheid en kwaliteit van de leefomgeving ten goede. Zo hoeft het verkeer minder van rijstrook te wisselen en komt er een nieuwe, veiligere verbindingsboog van de A28 naar de A27. Er komt stiller asfalt en er komen extra, hogere of langere geluidschermen. Ook komt over de snelweg A27 bij landgoed Amelisweerd een groene overkapping die de verbinding tussen de stad en het landgoed verbetert.

Tracébesluit 2020

Het ontwerp-tracébesluit 2016 en het daarbij behorende MER 2016 zijn de basis voor het tracébesluit 2020. Ten opzichte van het ontwerp-tracébesluit 2016 zijn er enkele aanvullingen/wijzigingen doorgevoerd op de volgende thema’s:

  • Stikstof: In het nieuwe tracébesluit 2020 is voor de effecten van stikstof op Natura 2000 een zogeheten passende beoordeling opgesteld, op basis waarvan mitigerende en compenserende maatregelen in het besluit zijn opgenomen.

  • De wijzigingen tussen ontwerp-tracébesluit en tracébesluit uit 2016 naar aanleiding van de ingediende zienswijzen en de wijzigingen uit het tracébesluit 2018, zijn meegenomen in het tracébesluit 2020.

  • De voorkeursbouwmethode bemalen met schermwand ter plaatse van de verdiepte ligging A27 is beschreven.

  • De verkeersgegevens zijn geactualiseerd, waaronder de verwerking van de consequenties van het kabinetsbesluit van november 2019 over de verlaging van de maximum snelheid tussen 06.00 uur en 19.00 uur op autosnelwegen.

  • Het stillere asfalt, de hoogte en lengte van de geluidschermen uit het ontwerp-tracébesluit en de in de Bestuursovereenkomst (BOK) opgenomen aanvullende bovenwettelijke geluidmaatregelen zijn de basis voor het tracébesluit 2020. De vormgeving van de geluidschermen is op onderdelen gewijzigd (recht­opstaand in plaats van 10 graden achterover). Hierdoor kunnen ze aan beide zijden met beplanting worden uitgevoerd (groene schermen). Tevens is het ruimtebeslag hiermee kleiner. Daarnaast de aanpassing van de locatie of de wijze van uitvoering van enkele schermen en aanvullende maatregelen om geluideffecten gelijk te houden aan het ontwerp-tracébesluit 2016.

  • Een aantal overige wijzigingen, veelal afkomstig vanuit het omgevingsproces met andere overheden of eigenaren van aangrenzende percelen.

Een volledige beschrijving van alle wijzigingen tussen ontwerp-tracébesluit en tracébesluit is te vinden in de nota van wijziging 2020.

DOCUMENTEN BEKIJKEN

Alle documenten staan vanaf woensdag 2 december 2020 op www.platformparticipatie.nl/ringutrecht. Op papier kunt u de stukken van woensdag 2 december 2020 tot en met woensdag 13 januari 2021 inzien op de volgende locaties:

  • Gemeente De Bilt, Soestdijkseweg Zuid 173, De Bilt.

  • Gemeente Houten, Onderdoor 25, Houten.

  • Gemeente Bunnik, Singelpark 1, Odijk.

  • Gemeente Nieuwegein, Stadsplein 1, Nieuwegein.

  • Gemeente Utrecht, Stadsplateau 1, Utrecht.

  • Provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6, Utrecht.

  • Rijkswaterstaat, Griffioenlaan 2, Utrecht.

LET OP: In verband met de kerstvakantie en de kabinetsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus COVID-19 kan het voorkomen dat er beperkte openingstijden gelden of dat u een afspraak moet maken als u documenten wilt inzien. Houd hier rekening mee en neem vooraf telefonisch contact op met de locatie om te vragen of u daar terecht kunt.

BEROEP INSTELLEN

Belanghebbenden die een zienswijze op het ontwerp-tracébesluit hebben ingediend, kunnen van donderdag 3 december 2020 tot en met woensdag 13 januari 2021 beroep instellen tegen het tracébesluit door het indienen van een beroepschrift. Ditzelfde geldt ook voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze op het ontwerp-tracébesluit naar voren hebben gebracht.

Een beroepschrift kan worden ingediend bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

of via het Digitaal Loket: https://digitaalloket.raadvanstate.nl/.

Actuele informatie over in beroep gaan, vindt u op www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak/.

Crisis- en herstelwet

Op het tracébesluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat:

  • a. de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • b. het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend en

  • c. deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

INFORMATIE

Meer informatie over de inhoud van het project vindt u op www.platformparticipatie.nl/ringutrecht en www.a27a12ringutrecht.nl.

Voor inhoudelijke vragen kunt u gratis contact opnemen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 of per e-mail via 08008002@rws.nl. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, telefoon 070 456 89 99.

Naar boven