Verleende omgevingsvergunning uitgebreide procedure Wabo en verklaring van geen bedenking zonneweide De Blauwe Poort

Logo Laarbeek

Het college van burgemeester en wethouders hebben een aanvraag voor een vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ontvangen van Zonneweide De Blauwe Poort B.V.. De aanvraag betreft het realiseren van zonneweide De Blauwe Poort van circa 10 hectare op de percelen met de kadastrale aanduiding gemeente Beek en Donk, sectie F, nummer 1683, 1686, 2029, 2030 en 2538 gelegen nabij Middenweg/Boerdonkseweg-Noord te Beek en Donk. Het doel van het initiatief is om de gronden door middel van zonne-energie bedrijfsmatig te exploiteren. Met het initiatief wordt bijgedragen aan verduurzaming van de gemeente, door op een daarvoor passende locatie zonne-energie op te wekken.

Voor de realisatie is een vergunning nodig de volgende activiteiten:

  • 1.

    (Ver)bouwen (Wabo, artikel 2.1, lid 1 onder a).

  • 2.

    Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening (Wabo, artikel 2.1, lid 1 onder c).

Van toepassing is het bestemmingsplan Buitengebied en Buitengebied 1e Herziening. De gronden hebben de bestemming Agrarisch met waarden – Landschapswaarden en de dubbelbestemming Leiding. De voorgenomen activiteit is in strijd met de bestemmingsomschrijving alsook met de bouwbepalingen van het bestemmingsplan omdat de gronden gebruikt worden voor doeleinden anders dan in bestemmingsomschrijving zijn toegestaan. Bovendien wordt er toegestaan dat er gebouwen en bouwwerken geen gebouwzijde ten behoeve van deze zonneweide worden gebouwd waar deze bouwwerken niet toegestaan zijn en/of niet voldoen aan de gestelde bouwregels.

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij medewerking verlenen aan voornoemde activiteiten op grond van artikel 2.1, lid 1, sub c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Deze omgevingsvergunning wordt verleend voor een periode van 25 jaar in samenhang met de buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan op basis van artikel 2.12, lid 1, sub a, onderdeel 3 van de Wabo.

De gemeenteraad van Laarbeek heeft ten behoeve van de omgevingsvergunning op 19 november 2020 besloten om een verklaring van geen bedenking af te geven. Dit besluit (registratiekenmerk 44129-2020:950921) is tezamen met de omgevingsvergunning in te zien.

Het besluit is op 25 november 2020 verzonden.

De omgevingsvergunning, de verklaring van geen bedenkingen en de bijbehorende stukken zijn op verzoek in te zien vanaf 26 november 2020 tot en met 7 januari 2020. Het besluit is ook geplaatst op www.ruimtelijkeplannen.nl onder identificatienummer: NL.IMRO.1659.PBBGZonBlauwePoort-VG01. Voor het inzien van verleende vergunningen kunt u een afspraak maken via www.laarbeek.nl of via het centrale telefoonnummer. Bovendien kunt u – bij voorkeur ’s ochtends – telefonisch informatie inwinnen bij het team Omgevingsvergunning. U kunt daarvoor ook het centrale telefoonnummer bellen, 0492 469 700.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met deze besluiten kunnen hiertegen geen bezwaarschrift indienen. Wel is het mogelijk om binnen zes weken na de dag waarop het besluit is verzonden, een gemotiveerd beroepschrift in te dienen bij de rechtbank. Het beroepschrift richt u aan de Rechtbank Oost–Brabant, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA in ‘s-Hertogenbosch. Het moet worden ondertekend en tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Bovendien bestaat de mogelijkheid een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant (zie bovenstaande regel).

De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek tot voorlopige voorziening is gedaan, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek door de voorzieningenrechter is beslist.

Aan deze procedure is het kenmerk HZ_WABO-2020-11665 gekoppeld. U dient bij correspondentie dit kenmerk te vermelden.

Naar boven