HTSM MVI top-up: Call for proposals, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Toegepaste en Technische Wetenschappen & Sociale en Geesteswetenschappen

Inhoud

1

Inleiding

1

 

1.1

Achtergrond

1

 

1.2

Beschikbaar budget

2

 

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

2

2

Doel

2

3

Richtlijnen voor aanvragers

3

 

3.1

Wie kan aanvragen

3

 

3.2

Wat kan aangevraagd worden

4

 

3.3

Wanneer kan aangevraagd worden

6

 

3.4

Het opstellen van de aanvraag

6

 

3.5

Subsidievoorwaarden

6

 

3.6

Het indienen van een aanvraag

8

4

Beoordelingsprocedure

8

 

4.1

Procedure

8

 

4.2

Ontvankelijkheidstoets

8

 

4.3

Beoordeling

9

 

4.4

Subsidietoekenning

9

 

4.5

Code omgang met Persoonlijke Belangen

9

 

4.6

Rol datamanagement in beoordeling

9

 

4.7

Beoordelingscriteria

10

5

Contact en overige informatie

10

 

5.1

Contact

10

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

In het kader van de High Tech Systemen en Materialen (HTSM) Open Call 2019, zijn 22 projecten gehonoreerd. In deze call stond het stimuleren van excellent fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek op het gebied van High Tech Systemen en Materialen in Nederland centraal. De gehonoreerde projecten leveren een bijdrage aan minimaal éen van de roadmaps van de topsector High Tech Systemen en Materialen of het cross-top sectorale thema ICT.

Integratie met MVI onderzoek voor maatschappelijk verantwoorde innovaties

Om er zorg voor te dragen dat deze HTSM onderzoeksprojecten leiden tot maatschappelijk verantwoorde innovaties, heeft NWO besloten de mogelijkheid te bieden om een aantal van deze projecten te integreren met MVI onderzoek. MVI staat voor Maatschappelijk Verantwoord Innoveren, de benadering die NWO ontwikkeld heeft voor onderzoek naar de ethische en maatschappelijke aspecten (zoals juridische, sociologische, economische en psychologische aspecten) van (technologische) innovaties. Zie voor een toelichting op de MVI-benadering ook paragraaf 2 en de website van NWO: www.nwo-mvi.nl.

Voor de integratie van de in de ronde 2019 gehonoreerde HTSM onderzoeksprojecten met MVI onderzoek stelt NWO de HTSM MVI top-up subsidie beschikbaar.

1.1.1 Missie van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen

NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) heeft als missie het bevorderen van technisch-wetenschappelijk onderzoek met toepassing en impact voor mens en maatschappij. Om deze missie vorm te geven richt TTW op de volgende drie doelen:

  • een versterkt technisch-wetenschappelijk fundament;

  • efficiënte innovatieketens;

  • zichtbare maatschappelijke impact.

Meer informatie: www.nwo.nl/ttw-strategie. Omdat de nadruk van deze top-up subsidie op de maatschappelijke impact ligt, is deze call in nauwe samenwerking met NWO domein Sociale en Geesteswetenschappen ingericht.

1.1.2 Utilisatie

TTW-onderzoek genereert waardevolle kennis. Naast excellente wetenschap wil NWO-domein TTW de toepassing van kennis bevorderen. Het geheel aan activiteiten dat tot doel heeft de kans op toepassing van de onderzoeksresultaten door derden te maximaliseren, duidt NWO-domein TTW aan met de term utilisatie. Om naast de wetenschappelijke kwaliteit ook utilisatie te bevorderen, wordt voor ieder project een gebruikerscommissie ingesteld.

NWO-domein TTW verwacht van de aanvragers en de gebruikers dat zij actief meewerken aan het bevorderen van utilisatie en medewerking verlenen aan de doelstelling van NWO-domein TTW om kennis over te dragen naar gebruikers. Bij utilisatie spelen gebruikers, gebruikerscommissies en intellectueel eigendom een cruciale rol. Zie verdere toelichting in deze call brochure en de brochure ‘Richtlijnen Gebruikerscommissie NWO-domein TTW 2017’ (www.ttw.nwo.nl).

1.2 Beschikbaar budget

Het subsidieplafond voor deze HTSM MVI top-up call is 500.000 euro.

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

Deze Call for Proposals is geldig vanaf 20 januari tot en met 16 april, 14:00 CE(S)T.

2 Doel

Projectleiders met een gehonoreerde aanvraag binnen HTSM 2019 kunnen een aanvraag indienen bij de HTSM MVI top-up call. Dit geldt zowel voor onderzoekers die in hun HTSM 2019 aanvraag een MVI passage hebben ingevuld en voor onderzoekers die deze passage in hun HTSM 2019 aanvraag niet hebben ingevuld. NWO faciliteert de aanvragers met een informatieve bijeenkomst.

NWO-MVI

NWO-MVI onderzoek richt zich op belangrijke maatschappelijke uitdagingen en de innovaties die daarvoor nodig zijn. Het brengt de maatschappelijke aspecten van deze (technologische) innovaties vroegtijdig in kaart, zodat hiermee in het ontwerp en ontwikkelingsproces rekening kan worden gehouden. Het doel van NWO-MVI onderzoek is om innovaties tot stand te brengen die maatschappelijk aanvaardbaar zijn.

Complexe maatschappelijke uitdagingen zijn uitdagingen die vragen om innovaties waarin kennis van het gedrag van mensen, van maatschappelijke processen, van natuur en technologie, op een geïntegreerde wijze wordt ingezet. Bij die maatschappelijke uitdagingen spelen vaak waarden zoals duurzaamheid, gezondheid, veiligheid, democratie, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en privacy een belangrijke rol. Deze waarden kunnen conflicteren – bijvoorbeeld tussen veiligheid en privacy – en de uitdaging van het innovatieproces is om oplossingen te bedenken waarin aan alle relevante waarden recht wordt gedaan. Dat maakt die oplossingen maatschappelijk gezien meer aanvaardbaar en voorkomt mislukkingen, of dure aanpassingen achteraf.

De speerpunten van de NWO-MVI benadering zijn:

Proactief ontwerp en ontwikkelingsperspectief

Maatschappelijke aspecten en de potentiële impact op stakeholders worden van meet af aan betrokken in het proces van een innovatie. Bijvoorbeeld juridische, ethische / filosofische, economische, sociologische en (gedrags-) psychologische aspecten.

Multidisciplinariteit en geïntegreerde benadering

Maatschappelijke uitdagingen zijn altijd multidisciplinair. In het onderzoek wordt alfa-, bèta- en gamma-expertise geïntegreerd ingezet voor het realiseren van innovaties die niet alleen een probleem proberen op te lossen maar ook maatschappelijk aanvaardbaar of verantwoord zijn.

Ter toelichting:

  • Bij alfa-onderzoek (oftewel geesteswetenschappen) zal het vooral ethiek en (praktisch, wetenschaps- en techniek) filosofie betreffen. Ook bijdragen uit andere disciplines (bijvoorbeeld (wetenschaps)geschiedenis) zijn denkbaar;

  • Bij gamma-onderzoek (oftewel maatschappij- en gedragswetenschappen) wordt enerzijds gedacht aan de meer traditionele disciplines als sociologie, recht, economie, psychologie, anderzijds aan de zogenaamde interdisciplines die bijdragen aan de reflectie op de positie van wetenschap, technologie en technologische systemen in de samenleving.

Maatschappelijke relevantie en valorisatie

Relevante stakeholders (vertegenwoordigers van overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers) worden betrokken bij het onderzoek, met het oog op de toepasbaarheid en implementatie van de onderzoeksresultaten en hun kennis van de praktijk. Het doel hiervan is om beter zicht te krijgen op de praktijk waarin de beoogde innovaties een rol zullen gaan spelen en om betrokkenheid hierbij van deze stakeholders te ontwikkelen.

Verder wordt gevraagd een valorisatieplan op te stellen. Het valorisatieplan is gericht op het ter beschikking stellen/ de verspreiding en het gebruik van relevante onderzoeksresultaten door de stakeholders. Naast een overzicht van de met de valorisatie samenhangende kosten bevat het valorisatieplan een beschrijving van zowel de rol van de betrokken stakeholders als van de afspraken die met hen gemaakt zijn.

Elke gehonoreerde aanvraag binnen de call HTSM 2019 heeft een gebruikerscommissie (users committee). Aanvragers van een HTSM/MVI-top up aanvraag worden gevraagd om de gebruikerscommissie uit te breiden op basis van de integratie van het MVI-onderzoek. De samenstelling van de gebruikerscommissie en het valorisatieplan zijn onderdeel van de beoordelingscriteria.

Voorbeelden van maatschappelijk verantwoorde innovatie-uitdagingen binnen High Tech Systemen en Materialen

Voorbeelden van maatschappelijk verantwoorde innovatie-uitdagingen die relevant zijn voor onderzoek naar High Tech Systemen en Materialen zijn:

  • Advanced Instrumentation: Hoe begrijpen en interpreteren we de wereld via (remote) sensoren? Welke ethische keuzes en vooroordelen zitten ingebakken in systemen? Hoe geven sensoren ons toegang tot het meten van klimaatverandering? En hoe zorg je voor een betrouwbare verwerking van data en zorg je ervoor dat het publiek kan vertrouwen op de resultaten?

  • Automotive: Welke maatschappelijke en ethische implicaties hebben zelfrijdende voertuigen? Wat voor ethiek moeten we inbouwen in hun algoritmes, wie is verantwoordelijk bij een ongeluk, en hoe richten we de openbare ruimte op een verantwoorde wijze in?

  • Embedded systems: Het Internet of Things heeft grote implicaties voor de manier waarop wij de wereld waarnemen en voor de keuzes die we maken. In slimme steden maken sensoren het mogelijk om de veiligheid op straat te meten, in de zorg helpen ze om diagnoses te stellen, in huis om ons energieverbruik te monitoren. Welke implicaties heeft dit voor de relatie tussen overheid en burger, voor de kwaliteitseisen die we aan de zorg stellen, en voor onze privacy?

  • Smart industry. Hoe kunnen we verantwoord omgaan met de maatschappelijke gevolgen van de vierde industriële revolutie? Hoe kunnen robots en algoritmes op een verantwoorde manier worden ingezet op de werkvloer? Welke gevolgen hebben ze voor de manier waarop we mensen moeten opleiden? Hoe kunnen we deze technologieën zo ontwerpen en inbedden dat ze bijdragen aan de kwaliteit van het arbeidsproces, en nieuwe vormen van ongelijkheid helpen te voorkomen?

Voor voorbeelden van MVI projecten en voor informatie over onderzoekers die aan MVI-projecten werken, zie het NWO-MVI web portal.

3 Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan aanvragen

De hoofdaanvragers van de gehonoreerde projecten uit de HTSM 2019 call kunnen een aanvraag indienen. Zij zijn in dienst van en hebben een dienstverband (i.e. een bezoldigde aanstelling hebben) bij één van de onderstaande organisaties:

  • in dienst zijn (i.e. een bezoldigde aanstelling hebben) bij één van de onderstaande organisaties:

    • Universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

    • Universitaire medische centra;

    • KNAW- en NWO-instituten;

    • het Nederlands Kanker Instituut;

    • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;

    • de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

    • NCB Naturalis;

    • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);

    • Prinses Máxima Centrum.

  • én een dienstverband (aanstellingsduur) hebben voor ten minste de looptijd van het onderzoek waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Onderzoekers met een 0-uren aanstelling zijn uitgesloten van indiening, evenals onderzoekers met een tijdelijke (postdoc) aanstelling.

Een uitzondering op de vereiste aanstellingsduur kan gemaakt worden voor:

  • Aanvragers met een ‘tenure track’-aanstelling aan de genoemde kennisinstellingen, die niet de gehele looptijd van het project beslaat. NWO beschouwt een ‘tenure track’-aanstelling als een aanstelling voor ervaren wetenschappelijk onderzoekers met uitzicht op een vast dienstverband en een hoogleraarschap op termijn. De ‘tenure track’-aanstelling moet schriftelijk zijn vastgelegd en gefinancierd worden uit structurele middelen van de kennisinstelling, hetgeen blijkt uit een schriftelijke verklaring, met garantstelling voor de looptijd van het onderzoek, van de universiteit. NWO-domein TTW zal verifiëren of de aanstelling aan deze voorwaarden voldoet.

Elke hoofdaanvrager kan niet meer dan één aanvraag per gehonoreerd HTSM 2019 project indienen.

Verder geldt:

  • Aanvragen worden ingediend namens interdisciplinair samengestelde consortia. In dit consortium wordt alfa-, bèta- en gamma-expertise geïntegreerd ingezet.

  • De NWO-financiering is bestemd voor de kennisinstelling. De hoofdaanvrager is de eindverantwoordelijke en penvoerder voor het project en draagt daarmee de inhoudelijke en financiële verantwoordelijkheid.

3.1.1 Hoofd- en medeaanvragers
  • In het geval van medeaanvragers moeten deze een actieve rol hebben bij de uitvoering van het project ((co)promotor en/of dagelijkse begeleiding onderzoekers aangesteld op het project).

  • Bij projecten met verschillende aanvragende kennisinstellingen is het noodzakelijk op onderdelen aparte deelprojectleiders te benoemen. De kennisinstelling van de hoofdaanvrager is hoofdbegunstigde en wordt penvoerder. De kennisinstelling van de hoofdaanvrager sluit een financieringsovereenkomst met NWO. Bij honorering krijgt de kennisinstelling van de hoofdaanvrager een honorerings-/toekenningsbrief met bijlagen, waarin de juridische en financiële randvoorwaarden van de toekenning zijn vastgelegd en die door de kennisinstelling voor akkoord moeten worden getekend.

  • De (deel)projectleiders en begunstigde(n) zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het gehele project.

3.2 Wat kan aangevraagd worden

3.2.1 Projectbudget

De maximale NWO-bijdrage bedraagt € 250.000 (inclusief btw) per project. De minimale NWO-bijdrage bedraagt € 100.000 (inclusief btw) per project. De budgetmodules (inclusief de maximumbedragen) die binnen deze call for proposals beschikbaar zijn staan vermeld in de tabel hieronder. Vraag alleen datgene aan dat essentieel is om het onderzoek uit te voeren.

Budgetmodule

Maximaal bedrag

Postdoc

geen beperking in aantal posities, volgens VSNU-tarieven of NFU-tarieven

Vervanging

5 maanden, 1fte, volgens VSNU-tarieven of NFU-tarieven

Materiële kosten

€ 15.000 per jaar per fte wetenschappelijke positie, maximaal 2 x inzetbaar per positie

Kennisbenutting

Eenmalig inzetbaar tot € 25.000

Toelichting op budgetmodules voor personeel

Voor personeel dat een substantiële bijdrage levert aan het onderzoek kan subsidie voor de salariskosten worden aangevraagd. Subsidiëring van deze salariskosten is afhankelijk van het type aanstelling en de organisatie waar het personeel is/wordt aangesteld.

  • Voor universitaire instellingen worden salariskosten gefinancierd conform de op het moment van publicatie van de call tekst geldende VSNU-salaristabellen

    (www.nwo.nl/salaristabellen).

  • Voor universitair medisch centra worden salariskosten gefinancierd conform de op het moment van publicatie van de call tekst geldende NFU-salaristabellen

    (www.nwo.nl/salaristabellen).

De tarieven voor alle budgetmodules zijn beschikbaar als separaat tabblad in de Excel van de financiële planning. Voor de budgetmodules ‘Promovendus’, ‘PDEng’ en ‘Postdoc’ komt bovenop de salariskosten een eenmalige persoonsgebonden Bench fee van € 5.000 ter stimulering van de wetenschappelijke carrière van de door NWO gefinancierde projectmedewerker. Vergoedingen voor promotiestudenten/beursalen aan een Nederlandse universiteit komen niet in aanmerking voor subsidie van NWO.

Postdoc

De omvang van de aanstelling van een postdoc is minimaal 6 voltijdsmaanden en maximaal 48 voltijdsmaanden. De inzet kan naar eigen inzicht worden ingericht, maar is altijd minstens 0,5 fte óf de looptijd is minstens 12 maanden. Het product van fte x looptijd dient altijd minimaal 6 voltijdsmaanden te zijn.

Voor een beperktere inzet van een postdoc staat het materieel budget ter beschikking.

Vervanging van aanvragers

Met deze budgetmodule kan financiering worden aangevraagd voor de kosten van de te vervangen hoofd- en/of mede-aanvrager(s). Hiermee kan de werkgever van de betreffende aanvrager de kosten dekken om hem/haar vrij te stellen van onderwijs-, begeleidings-, bestuurs- of beheertaken (geen onderzoekstaken). De door de vervanging vrijgekomen tijd mag/mogen de aanvrager(s) alleen inzetten voor werkzaamheden in het kader van het project. In de aanvraag moet beschreven worden welke werkzaamheden in het kader van het project de aanvrager(s) in de vrijgestelde tijd zullen verrichten.

Er kan voor maximaal het equivalent van 5 voltijdsmaanden vervanging worden aangevraagd. NWO financiert de vervanging op basis van de op het moment van subsidieverlening geldende salaristabellen (www.nwo.nl/salaristabellen) voor een senior wetenschappelijk medewerker (schaal 11.0).

Toelichting op budgetmodule Materieel

Per fte aangevraagde wetenschappelijke positie (promovendus, postdoc, PDEng) kan per jaar van de aanstelling maximaal twee keer € 15.000 materieel budget worden aangevraagd. Materieel budget voor kleinere aanstellingen wordt naar rato aangevraagd en door NWO beschikbaar gesteld.

De verdeling van het totaalbedrag aan materieel budget over de door NWO gesubsidieerde personeelsposities ligt bij de aanvrager. Het aan te vragen materieel budget is gespecificeerd naar de onderstaande drie posten:

Projectgebonden goederen/diensten

  • verbruiksgoederen (glaswerk, chemicaliën, cryogene vloeistoffen, etc.);

  • meet- en rekentijd (bijv. supercomputertoegang, etc.);

  • kosten voor aanschaf of gebruik van dataverzamelingen (bijv. van het CBS), waarvoor het totaalbedrag niet meer dan € 25.000 per aanvraag bedraagt;

  • toegang tot grote (inter)nationale faciliteiten (bijv., cleanroom1, synchrotron, etc.);

  • werk door derden (bijv. laboratoriumanalyses, dataverzameling, etc.);

  • personele kosten voor een aanstelling van een postdoc en/of niet-wetenschappelijk personeel voor een kleinere omvang dan aangeboden onder deze personele budgetmodules.

Reis-en verblijfskosten ten behoeve van de aangevraagde personeelsposities

  • reis- en verblijfskosten;

  • congresbezoek (maximaal 2 per jaar per aangevraagde wetenschappelijke personeelspositie);

  • veldwerk;

  • werkbezoek.

Uitvoeringskosten

  • zelf te organiseren binnenlands symposium/conferentie/workshop;

  • kosten voor Open Access-publiceren (uitsluitend in full gold Open Access tijdschriften, geregistreerd in de ‘Directory of Open Access Journals’ https://doaj.org/);

  • kosten datamanagement;

  • kosten voor vergunningaanvragen (bijv. dierproeven);

  • auditkosten (alleen voor instellingen die niet onderworpen zijn aan het onderwijsaccountantsprotocol van OCW), maximaal € 5.000 per aanvraag; voor projecten van drie jaar of korter maximaal € 2.500 per aanvraag.

Niet aangevraagd kunnen worden:

  • basisvoorzieningen binnen de instelling (bijvoorbeeld laptop, kantoormeubilair etc.);

  • onderhouds- en verzekeringskosten;

  • klinische trials.

Toelichting op budgetmodule Kennisbenutting

Het doel van deze budgetmodule is het bevorderen van de benutting van de uit het onderzoek voortkomende kennis2. Het aangevraagde budget mag niet hoger zijn dan € 25.000.

Aangezien kennisbenutting in de verschillende wetenschapsgebieden zeer veel verschillende vormen kent, is het aan de aanvrager om te specificeren welke kosten nodig zijn, bijvoorbeeld voor het maken van een lespakket, een haalbaarheidsstudie naar toepassingsmogelijkheden, of kosten voor het indienen van een octrooiaanvraag. Het aangevraagde budget dient in de aanvraag adequaat gespecificeerd te worden.

3.3 Wanneer kan aangevraagd worden

De deadline voor het indienen van aanvragen is maandag 16 april, om 14:00.00 uur CE(S)T.

Bij het indienen van uw aanvraag is ISAAC dient u ook online nog gegevens in te voeren. Begin daarom ten minste één dag vóór de deadline van deze call for proposals met het indienen van uw aanvraag.

3.4 Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier en benodigde bijlagen vanaf de website van NWO

  • Vul het aanvraagformulier en benodigde bijlagen in (zie ook 3.6).

  • Sla de documenten op als pdf (FP in Excel) en upload deze in ISAAC.

Informatieve bijeenkomst

Een belangrijke stap bij de voorbereiding van een aanvraag is de informatieve bijeenkomst op 22 januari 2020. Deze bijeenkomst is verplicht voor de onderzoekers die een aanvraag willen indienen. Doel van de matchmaking is vooral het verkrijgen van een toelichting op de (geïntegreerde) MVI-benadering. Ook zal de call worden toegelicht en is er (uiteraard) de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

3.5 Subsidievoorwaarden

Op alle aanvragen zijn de NWO-subsidieregeling 2017, de Brochure Richtlijnen Gebruikerscommissie NWO-domein TTW, het Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek en de cleanroomregeling van NWO-domein TTW van toepassing.

Voor gehonoreerde HTSM 2019 projecten blijven de afspraken omtrent intellectueel eigendom & publicatie (IE&P) die zijn gemaakt bij indiening van de oorspronkelijke HTSM 2019 aanvraag van toepassing, ook indien de HTSM MVI-top up wordt toegekend aan een gehonoreerd HTSM 2019 project. Voor het toepasselijke IE&P beleid wordt verwezen naar de HTSM 2019-call (<https://www.nwo.nl/financiering/onze-financieringsinstrumenten/ttw/htsm-2019/htsm-2019.html>).

3.5.1 Gebruikerscommissie

Elke gehonoreerde aanvraag binnen de call HTSM 2019 heeft een gebruikerscommissie (users committee). Aanvragers van een HTSM/MVI-top up aanvraag worden gevraagd om de gebruikerscommissie uit te breiden op basis van de integratie van het MVI-onderzoek. De samenstelling van de gebruikerscommissie is onderdeel van de beoordelingscriteria.

3.5.2 Cofinanciering

Voor deze call is cofinanciering niet van toepassing.

3.5.3. Looptijd van het project

De looptijd van projecten binnen de HTSM MVI top-up is maximaal 6 jaar.

De subsidie wordt verleend nadat de benodigde documenten ondertekend zijn ontvangen door NWO-domein TTW en er aan alle gestelde honoreringsvoorwaarden is voldaan. Indien dit laatste nog niet geval is, bijvoorbeeld door nog lopende onderhandelingen over intellectueel eigendom, kan aan NWO-domein TTW schriftelijke toestemming gevraagd worden om het project te mogen starten. Zonder schriftelijke toestemming zijn de mogelijke financiële risico’s voor de aanvrager(s). De startdatum van het project is de datum waarop de projectleider een eerste uitgave van de toegekende financiering voor het project heeft gedaan of de datum van de eerste aanstelling van personeel op het project. Een HTSM MVI top-up project dient binnen 6 maanden na honorering te starten.

Rapportage

De projectleider rapporteert minimaal één keer per jaar schriftelijk over de voortgang van het project waarna de gebruikerscommissie bijeenkomt om de voortgang te bespreken. Bij uitzondering – te besluiten door NWO-domein TTW – kan de frequentie van de bijeenkomsten van de gebruikerscommissie lager zijn.

Utilisatie van de onderzoeksresultaten is een vast punt van de bespreking. Hieronder vallen samenwerking met (potentiële) gebruikers, kennisbescherming en commercialisering van de kennis.

3.5.4 Open Access

Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek dat is gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals dienen onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access). Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting hierop vindt u op www.nwo.nl/openscience.

3.5.5 Datamanagement

Bij goed onderzoek hoort verantwoord datamanagement. NWO wil dat onderzoeksdata die voortkomen uit met publieke middelen gefinancierd onderzoek zo veel mogelijk ‘vrij’ en duurzaam beschikbaar komen voor hergebruik door andere onderzoekers. NWO wil bovendien het bewustzijn bij onderzoekers over het belang van verantwoord datamanagement vergroten. Aanvragen dienen daarom te voldoen aan het datamanagementprotocol van NWO. Dit protocol bestaat uit twee stappen:

  • 1. Datamanagementparagraaf

    De datamanagementparagraaf maakt deel uit van de onderzoeksaanvraag. Onderzoekers dienen vier vragen te beantwoorden over datamanagement binnen hun beoogde onderzoeksproject. Hij of zij wordt dus gevraagd reeds voor aanvang van het onderzoek te bedenken hoe de verzamelde data geordend en gecategoriseerd moeten worden zodat zij vrij beschikbaar kunnen worden gesteld. Vaak zullen al bij het tot stand komen van de data en de analyse daarvan maatregelen getroffen moeten worden om opslag en deling later mogelijk te maken. Onderzoekers kunnen zelf aangeven welke onderzoeksdata zij voor opslag en hergebruik relevant achten.

  • 2. Datamanagementplan

    Na honorering van een aanvraag dient de onderzoeker de datamanagementparagraaf uit te werken tot een datamanagementplan. Het datamanagementplan is een concrete uitwerking van de datamanagementparagraaf. De onderzoeker beschrijft in het plan of gebruik gemaakt wordt van bestaande data of dat het om een nieuwe dataverzameling gaat en hoe de dataverzameling dan FAIR: vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar gemaakt wordt. Uiterlijk 4 maanden na honorering van de aanvraag moet dat plan via ISAAC zijn ingediend bij NWO. NWO keurt het plan zo snel mogelijk goed. Goedkeuring van het datamanagementplan door NWO is voorwaarde voor de subsidieverlening. Het plan kan tijdens het onderzoek worden bijgesteld.

Meer informatie over het datamanagementprotocol van NWO staat op: www.nwo.nl/datamanagement.

3.5.6 Nagoya Protocol

Het Nagoya Protocol is op 12 oktober 2014 van kracht gegaan en zorgt voor een eerlijke en billijke verdeling van voordelen voortvloeiende uit het gebruik van genetische rijkdommen (Access and Benefit Sharing; ABS). Onderzoekers die voor hun onderzoek gebruikmaken van genetische bronnen in/uit het buitenland dienen zich op de hoogte te stellen van het Nagoya Protocol (www.absfocalpoint.nl). NWO gaat er vanuit dat zij de noodzakelijke acties ten aanzien van het Nagoya Protocol nemen.

3.6 Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen. Een hoofdaanvrager is verplicht zijn/haar aanvraag via zijn/haar eigen ISAAC-account in te dienen. Indien de hoofdaanvrager al een account voor ISAAC heeft hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Het indienen van een aanvraag bestaat uit twee delen:

  • 1. Het online invoeren van de gevraagde gegevens in ISAAC.

  • 2. Het indienen van het ingevulde aanvraagformulier.

    • a. Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO-domein TTW (op de webpagina van de betreffende call for proposals).

    • b. Vul het aanvraagformulier in.

    • c. Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC.

Bijlagen

Bij het aanvraagformulier behorende bijlagen dienen afzonderlijk en in pdf-formaat (zonder beveiliging) te worden toegevoegd, de financiële planning (FP) in Excel-formaat. Het aanvraagformulier met bijlagen wordt als onderzoeksaanvraag beschouwd.

Verplichte bijlagen:

  • Ingevuld formulier ‘Financiële planning’ als Excel file;

  • Ingevuld en ondertekend formulier ‘Verklaring en ondertekening hoofdaanvrager’;

  • Schriftelijke verklaring ’ tenure track’ positie (hoofd)aanvrager (indien van toepassing).

De aanvraag telt maximaal twaalf pagina’s A4-formaat (minimaal Calibri puntgrootte 9.5 of vergelijkbaar lettertype), exclusief literatuurlijst en verplichte bijlagen. Additionele documentatie is niet toegestaan. Bij participatie van meerdere kennisinstellingen is het maximum vijftien pagina’s. Afdelingen, faculteiten en andere organisatieonderdelen tellen niet als aparte kennisinstellingen. De aanvraag dient in het Engels te zijn gesteld.

De in te vullen informatie dient u volledig en correct aan te leveren. Incompleet ingevulde formulieren of het overschrijden van de maximaal toegestane ruimte kan leiden tot het niet in behandeling nemen van uw aanvraag.

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC-helpdesk, zie paragraaf 5.1.2.

4 Beoordelingsprocedure

4.1 Procedure

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een ontvankelijkheidtoets of de aanvraag in behandeling genomen kan worden. Voor de beoordeling van de aanvragen wordt een commissie ingericht. De samenstelling van de commissie zal na afloop van de ronde gepubliceerd worden. Het bestuur van het NWO-domein TTW besluit – op basis van de voordracht van de beoordelingscommissie – over de te honoreren aanvragen.

4.2 Ontvankelijkheidstoets

Na ontvangst van een aanvraag wordt allereerst door NWO een administratief-technische toets uitgevoerd om te bepalen of de aanvraag in behandeling genomen kan worden volgens de administratieve voorwaarden van deze call for proposal. Alleen voorstellen die aan deze voorwaarden voldoen, worden ontvankelijk verklaard en in behandeling genomen. Wanneer een aanvraag niet aan de voorwaarden voldoet en correctie mogelijk lijkt, zal de hoofdaanvrager 48 uur in de gelegenheid gesteld worden om zijn/haar aanvraag aan te passen en de gecorrigeerde aanvragen zullen na goedkeuring door NWO vooralsnog in behandeling genomen worden. Als de aanvraag binnen de gestelde tijd niet gecorrigeerd is, zal deze niet in behandeling genomen worden. Bij aanvragen die niet aan de voorwaarden voldoen en/of niet tijdig gecorrigeerd kunnen worden, wordt de hoofdaanvrager per brief van dit besluit om de aanvraag niet in behandeling te nemen op de hoogte gesteld.

De administratieve ontvankelijkheid van de aanvragen wordt op het NWO bureau vastgesteld. NWO neemt de aanvragen alleen in behandeling als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • De aanvraag is ingediend via ISAAC;

  • De aanvraag is ingediend door een hoofdaanvrager van een gehonoreerde aanvraag binnen de HTSM 2019 call, aangesteld aan een instelling zoals vermeld in paragraaf 3.1;

  • Er is contact geweest tussen TTW programmabureau en de hoofdaanvrager over zijn indiening. NB er is een informatieve bijeenkomst op 22 januari 2020;

  • De aanvraag is in het Engels opgesteld en in PDF ingediend;

  • De aanvraag is voor de deadline door NWO ontvangen;

  • Er is gebruik gemaakt van het verplichte aanvraagformulier waarbij alle vragen correct en volledig zijn ingevuld, en het maximum aantal woorden niet wordt overschreden;

  • De verplichte bijlagen zijn als afzonderlijke documenten in pdf-formaat bij de aanvraag gevoegd (FP in Excel);

  • Het project kan binnen zes maanden na toekenning van de subsidie starten;

  • De projectbegroting is opgesteld volgens de eisen in deze call brochure;

  • De projectbegroting is sluitend;

  • De aanvraag bevat geen onderzoekskosten die al eerder zijn gesubsidieerd of waarvoor reeds eerder verplichtingen zijn aangegaan.

4.3 Beoordeling

De in behandeling genomen aanvragen worden beoordeeld door de beoordelingscommissie. Vanwege de specifieke aard van deze call worden geen externe referenten ingeschakeld voor de beoordeling van de aanvragen. Voor iedere aanvraag stelt de beoordelingscommissie – conform de inhoudelijke criteria in par. 4 – een voorlopige beoordeling op. De hoofdaanvragers ontvangen de schriftelijke beoordeling en hebben de mogelijkheid om daar op te reageren (weerwoord) in het interview dat de beoordelingscommissie met alle (hoofd- én mede-)aanvragers heeft. Bij meer dan 10 ontvankelijk bevonden aanvragen, heeft de beoordelingscommissie de mogelijkheid een selectie te maken voor de interviews. Op basis van de aanvragen, de voorlopige beoordelingen en het weerwoord (interview) zal de beoordelingscommissie een definitief oordeel over de aanvragen vellen. Op basis van dit definitieve oordeel en de daarbij behorende cijfermatige scores worden de aanvragen gerangschikt. Op basis van de volgorde van deze rangschikking kunnen de aanvragen in aanmerking komen voor subsidie totdat het in paragraaf 1.2 van deze call for proposals genoemde subsidieplafond is bereikt.

4.4 Subsidietoekenning

Op basis van het advies van de beoordelingscommissie en het beschikbare budget neemt het bestuur van het NWO-domein TTW een besluit over de toekenning en de afwijzing van de ingediende aanvragen. Het bestuur van het NWO-domein TTW oordeelt niet over de wetenschappelijke inhoud van de aanvragen.

Alle aanvragen worden voorzien van een kwalificatie. Alleen aanvragen met de kwalificaties ‘excellent’ of ‘zeer goed’ komen in aanmerking voor financiering. Voor meer informatie over het kwalificatiesysteem van NWO, zie: https://www.nwo.nl/financiering/hoe-werkt-dat/kwalificatiesysteem+nwo

Het bestuur van NWO-domein TTW kan bij honorering aanvullende voorwaarden stellen. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op intellectueel eigendom, de cofinanciering door (potentiële) gebruikers, grote investeringen, speciale infrastructurele voorzieningen en/of door de beoordelingscommissie voorgestelde aanvullende voorwaarden.

Globaal tijdspad

 

16 april 2020 14:00 CE(S)T

Deadline indienen aanvragen MVI top-up

Mei 2020

Schriftelijke beoordeling door beoordelingscommissie

Juni 2020

Interviews met de aanvragers (weerwoord)

Augustus 2020

Besluitvorming honorering en afwijzing

4.5 Code omgang met Persoonlijke Belangen

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de Code omgang met persoonlijke belangen van toepassing.

4.6 Rol datamanagement in beoordeling

De datamanagementparagraaf in de aanvraag wordt niet beoordeeld en derhalve ook niet meegewogen in de beslissing om een aanvraag al of niet toe te kennen. De commissie kan wel advies geven met betrekking tot de datamanagementparagraaf. Na honorering van een aanvraag dient de onderzoeker de paragraaf uit te werken in een datamanagementplan. Aanvragers kunnen hierbij gebruik maken van het advies van de commissie. Het project kan van start gaan zodra het datamanagementplan is goedgekeurd door NWO.

4.7 Beoordelingscriteria

De beoordelingscommissie toetst of de aanvragen passen binnen de doelstelling van deze call.

Voor de beoordeling gelden de volgende criteria:

Wetenschappelijke kwaliteit van de aanvraag (50%)

  • Levert het project een relevante en vernieuwende bijdrage aan het onderzoek op het gebied van maatschappelijk verantwoord innoveren?

  • Is de MVI-vraag in lijn met het gehonoreerde HTSM 2019 project waarop de aanvraag betrekking heeft?

  • Zijn de vraag- en doelstellingen helder gedefinieerd, voldoende afgebakend en adequaat uitgewerkt?

  • Zijn de voorgestelde methoden en technieken geschikt voor het bereiken van de doelstellingen?

  • Is het werkplan logisch van opbouw, goed gefaseerd en realistisch?

MVI-benadering (50%)

  • Wordt alfa-, bèta- en gamma-expertise geïntegreerd ingezet? Is de samenstelling van de onderzoeksgroep adequaat voor het voorgestelde project?

  • Is er sprake van een proactief ontwikkel- en ontwerpperspectief? Worden de maatschappelijke aspecten van meet af aan geïncorporeerd in het ontwikkel- en ontwerpproces, en wordt dat beargumenteerd in het projectvoorstel? Het bieden van inzicht in en een analyse van maatschappelijke aspecten volstaat hierbij niet.

  • Zijn de relevante stakeholders opgenomen in de gebruikerscommissie? Is de samenwerking met de leden van de gebruikerscommissie helder en concreet vormgegeven, evenals de wijze waarop de inbreng van de leden betrokken wordt in het onderzoek?

  • Wordt in het valorisatieplan goede aandacht besteed aan kennisoverdracht, implementatie en verspreiding van de onderzoeksresultaten?

5 Contact en overige informatie

5.1 Contact

5.1.1 Inhoudelijke vragen

Voor vragen over deze call for proposals neemt u contact op met de coördinator van de HTSM MVI top-up via: mvi@nwo.nl

5.1.2 Technische vragen over het elektronisch aanvraagsysteem ISAAC

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.


X Noot
1

Voor de bepaling van cleanroom kosten geldt de cleanroomregeling van NWO-domein TTW, zie https://www.nwo.nl/documents/ttw/projectbeheer/cleanroomregeling

X Noot
2

In deze budgetmodule wordt aangesloten bij de definitie voor “kennisoverdracht” die de Europese Commissie hanteert in de Communautaire kaderregeling inzake staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie (PbEU 2014, C 198).

Naar boven