Besluit van het Instituut Mijnbouwschade Groningen van 20 november 2020, kenmerk IMG/Bestuur/2020/181 houdende wijziging van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging van het Instituut Mijnbouwschade Groningen 2020

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen,

Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 3:60 van het Burgerlijk Wetboek en artikel 4 van het Besluit volmacht en machtiging IMG 2020;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging van het Instituut Mijnbouwschade Groningen 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De punt aan het slot van de bij het laatste gedachtestreepje opgenomen definitie van ‘uitvoeringskosten’ wordt vervangen door een puntkomma.

2. Aan het slot van het artikel worden de volgende twee definities toegevoegd:

waardedaling:

schade die bestaat uit waardedaling van een woning als bedoeld in hoofdstuk 3 van de Werkwijze, welke waardedaling niet een gevolg is van fysieke schade aan de woning;

Werkwijze:

laatstelijk vastgestelde Werkwijze van het Instituut Mijnbouwschade Groningen tot afwikkeling van schade veroorzaakt door bodembeweging als gevolg van gaswinning uit het Groningenveld en als gevolg van de gasopslag Norg.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Aan het bestuur wordt, ieder voor zich, mandaat en machtiging verleend voor het nemen van besluiten, inclusief besluiten tot toekenning van de overlastvergoeding als bedoeld in de Werkwijze, en het verrichten van overige, daarmee samenhangende handelingen, in verband met de in artikel 2 TwG bedoelde taken.

2. Aan het artikel wordt een lid toegevoegd, dat komt te luiden:

  • 3. In geval van kortdurende, tijdelijke afwezigheid van het bestuur gaan de in lid 1 en 2 van dit artikel bedoelde bevoegdheden, op verzoek van het bestuur en in overeenstemming met de directeur, tijdens de afwezigheid van het bestuurslid dat is belast met het afdoen van besluiten op aanvragen tot schadevergoeding ten aanzien van materiële (gevolg)schade, over op de afdelingsmanager Bestuurlijke en Juridische Zaken en Schadeafhandeling. De afdelingsmanager Bestuurlijke en Juridische Zaken en Schadeafhandeling kan in dit geval ondermandaat en machtiging verlenen aan de onder hem ressorterende teammanagers of medewerkers.

C

Na artikel 4 worden een artikel ingevoegd, dat als volgt komen te luiden:

Artikel 5

  • 1. Aan de directeur en aan de afdelingsmanager Bestuurlijke en Juridische Zaken en Schadeafhandeling wordt mandaat en machtiging verleend voor het nemen van primaire besluiten en het verrichten van overige, daarmee samenhangende handelingen, in verband met besluiten op aanvragen tot schadevergoeding ten aanzien van materiële (gevolg)schade, waarbij de aanvrager geen negatieve zienswijze heeft ingediend op het door de deskundige uitgebrachte adviesrapport en waarvan het toe te kennen bedrag aan schadevergoeding, niet meer dan € 50.000 bedraagt, alsmede besluiten op aanvragen tot vergoeding van bijkomende kosten en tot toekenning van de overlastvergoeding als bedoeld in de Werkwijze;

  • 2. De afdelingsmanager Bestuurlijke en Juridische Zaken en Schadeafhandeling kan voor de in lid 1 bedoelde besluiten ondermandaat en machtiging verlenen aan de onder hem ressorterende teammanagers of medewerkers. De verlening van het ondermandaat geschiedt schriftelijk en in afstemming met de mandaatgever.

D

Na artikel 5 worden een artikel ingevoegd, dat als volgt komen te luiden:

Artikel 6

  • 1. Aan de teammanager en aan de medewerkers van het team Werkvoorbereiding, cluster immaterieel en waardedaling, behorende tot de afdeling Klantcommunicatie en -dienstverlening, en aan de teammanager van het team Waardedaling en Immaterieel en aan de juristen, werkzaam binnen het team Waardedaling en Immaterieel, cluster afhandeling, behorende tot de afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken en Schadeafhandeling van het Bureau, wordt mandaat en machtiging verleend voor het nemen van primaire besluiten op aanvragen tot vergoeding van waardedaling en het verrichten van overige, daarmee samenhangende handelingen, voor zover het besluit is genomen op grond van hoofdstuk 3 van de Werkwijze.

  • 2. Aan de teammanager van het team Waardedaling en Immaterieel en aan de juristen, werkzaam binnen het team Waardedaling en Immaterieel, cluster bezwaar en beroep, behorende tot de afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken en Schadeafhandeling van het Bureau, wordt mandaat en machtiging verleend voor het behandelen van bezwaarschriften en nemen van beslissingen op bezwaar tegen de in het eerste lid van dit artikel bedoelde primaire besluiten.

E

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel 7 wordt een lid toegevoegd, dat komt te luiden:

  • 5. Aan medewerkers van het team Herstel in Natura, behorende tot de afdeling Schade expertise en herstel, wordt volmacht en machtiging verleend voor het tekenen van:

    • a. de overeenkomst tussen het Instituut en de aanvrager waarin wordt afgesproken dat schadevergoeding in natura plaatsvindt in verband met een daartoe door het Instituut genomen besluit op de aanvraag tot schadevergoeding;

    • b. het proces verbaal dat wordt opgemaakt en ondertekend na oplevering door het bedrijf dat tot herstel is overgegaan conform het adviesrapport van de deskundige die de schade bij de aanvrager heeft opgenomen.

F

Het besluit wordt als volgt vernummerd:

Voorgaande nummering

Wijziging

Artikel 5

Artikel 7

Artikel 6

Artikel 8

Artikel 7

Artikel 9

Artikel 8

Artikel 10

Artikel 9

Artikel 11

Artikel 10

Artikel 12

Artikel 11

Artikel 13

Artikel 12

Artikel 14

Artikel 13

Artikel 15

Artikel 14

Artikel 16

Artikel 15

Artikel 17

Artikel 16

Artikel 18

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt voor wat betreft onderdeel D van artikel I, terug tot en met 1 september 2020.

Dit besluit wordt in de Staatscourant geplaatst.

Groningen, 20 november 2020

S.C.J.J. Kortmann Voorzitter, tevens bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

P.J.J. van Buuren Plaatsvervangend voorzitter, tevens bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

M.Tj. Bouwes Bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

E. Giebels Bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

J.C. de Pagter Bestuurslid Instituut Mijnbouwschade Groningen

Naar boven