Ontwerp-bestemmingsplan Schieveste 2021 (RECTIFICATIE)

Logo Schiedam

De publicatie van het bestemmingsplan op ruimtelijkeplannen.nl heeft vanwege technische problemen vertraging opgelopen. Gelet hierop is de eerder gepubliceerde datum van ter inzage legging van het plan verplaatst naar 25 november 2020.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 110c van de Wet geluidhinder en artikel 3.12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat met ingang van 11 november 2020 voor een ieder ter inzage wordt gelegd:

  • 1.

    het ontwerp-bestemmingsplan ‘Schieveste 2021’ (NL.IMRO.0606.BP0046);

  • 2.

    het milieueffectrapport Schieveste, incl. bijbehorende deelstudies;

  • 3.

    de ontwerp-welstandsparagraaf Schieveste;

  • 4.

    het ontwerpbesluit voor het vaststellen van hogere waarden (geluid) voor Schieveste.

Bestemmingsplan

Op gemeenteraad heeft op 28 januari 2020 besloten over de ontwikkeling van Schieveste naar een hoogstedelijk woonmilieu en hiervoor een nieuw bestemmingsplan voor te bereiden. Met de herziening van het bestemmingsplan wordt ruimte geboden voor de bouw van 3.000 woningen. Hiermee wordt invulling gegeven aan een aanzienlijk deel van de regionale woningmarktafspraken, de Woondeal Zuidelijk Randstad en de gemeentelijke Woonvisie.

Plangebied

Het plangebied is gelegen ten noorden van station Schiedam Centrum, tussen de rijksweg A20 en de spoorlijn Schiedam-Rotterdam. Aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door de Schie. Aan de oostzijde door de gemeentegrens met Rotterdam.

Milieueffectrapport

De ontwikkeling van Schieveste is dusdanig van aard dat in samenhang met het bestemmingsplan een milieueffectrapport (MER) is opgesteld. Het MER heeft tot doel de milieubelangen een volwaardige plaats te geven en de effecten en mogelijke alternatieven bij de ontwikkeling in beeld te brengen. Uit het MER volgt een lichte voorkeur voor 3.000 woningen met voorzieningen (in plaats van 3.500 woningen), een verlaging van de parkeernorm naar 0,3 parkeerplaatsen per woning, een verlengde stationskap en extra groene inrichtingsmaatregelen. De voorkeuren uit het MER vormen het uitgangspunt van het bestemmingsplan.

Welstand

Om de gewenste ruimtelijke en architectonische (beeld)kwaliteit te borgen, wordt in samenhang met het bestemmingsplan de welstandsparagraaf ‘Schieveste’ voorbereid. Op basis van deze welstandsparagraaf worden normen gesteld voor de architectonische uitwerking van de bebouwing. De welstandsparagraaf geldt als aanvulling op de gemeentelijke welstandsnota.

Hogere waarden (geluid)

Het plangebied is gelegen binnen meerdere wettelijke geluidszones. In het plangebied worden de wettelijke voorkeursgrenswaarden voor het geluid van weg en spoor uit de Wet geluidhinder overschreden. Voor de bouw van de woningen die het bestemmingsplan mogelijk maakt zullen daarom hogere waarden (geluid) worden vastgesteld. Het verlenen van hogere waarden (geluid) gebeurt onder voorwaarden. De procedure tot het vaststellen van hogere waarden (geluid) is gekoppeld aan het bestemmingsplan.

Ter inzage

Het ontwerp-bestemmingsplan, het milieueffectrapport, de welstandsparagraaf en het ontwerpbesluit hogere waarde (geluid) ligt vanaf 25 november 2020 gedurende 6 weken ter inzage. De stukken zijn digitaal te raadplegen op https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0606.BP0046-0001. De stukken, waaronder het akoestisch onderzoek, liggen eveneens ter inzage bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het Stadskantoor, Stadserf 1 te Schiedam. Gelet op de huidige corona-maatregelen kunnen beperkingen gelden bij het inzien van de stukken bij het KCC. Om die reden adviseren wij u gebruik te maken van de digitaal te raadplegen stukken. Via het KCC kunnen de stukken u ook digitaal worden toezonden.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan eenieder schriftelijk of mondeling zienswijzen tegen de ontwerpen kenbaar maken bij de Gemeenteraad van Schiedam, t.a.v. Teammanager Ruimtelijke Ontwikkeling & Beleid, postbus 1501, 3100 EA te Schiedam. Mondelinge zienswijzen kunnen doorgaans naar voren worden gebracht bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu van het KCC. Indien een schriftelijke zienswijze niet mogelijk is, dan heeft een digitale mondelinge zienswijze (bijvoorbeeld via Skype of Teams) of een telefonische zienswijze gelet op de huidige corona-maatregelen de voorkeur.

Vragen en opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over het ontwerp-bestemmingsplan, het milieueffectrapport, de ontwerp-welstandsparagraaf, het ontwerp-besluit hogere waarden (geluid) en de verdere procedure kunt u via telefoonnummer 14010 contact opnemen de heer S.J.C. Hovens, juridisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling.

Naar boven