Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 20 november 2020, Min-BuZa.2020.6142-19, tot vaststelling van een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen en tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Subsidieplafond 2021 en wijziging Vouchers internationaal ondernemen)

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op de artikelen 6 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Gelet op artikel 7.2 van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Voor subsidieverlening in het kader van Vouchers internationaal ondernemen geldt voor de periode vanaf 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 een subsidieplafond van normalisation ‘Invoegen vast wit tussen valutasymbool en bedrag’ € 1.250.000 voor het verstrekken van vouchers individuele coaching, waarvan per kwartaal de volgende middelen beschikbaar zijn:

    • a. 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021: € 416.667;

    • b. 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021: € 416.667;

    • c. 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021: € 416.666.

  • 2. Voor subsidieverlening in het kader van Vouchers internationaal ondernemen geldt voor de periode vanaf 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 voor het verstrekken van andere vouchers dan de vouchers individuele coaching en het verstrekken van financiële ondersteuning voor individuele beursdeelname een subsidieplafond van € 1.600.000.

Artikel 2

De bijlage bij het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen)1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 1.1 Doel en doelgroep wordt aan de tweede alinea een passage toegevoegd, luidende:

Met structureel internationaal actief wordt het op een constante en gestructureerde wijze vormgeven van de export van de eigen goederen en/of diensten bedoeld. Het gaat om zelfgeproduceerde of zelfontwikkelde goederen en/of diensten en niet om ingekochte goederen en/of diensten die worden doorverkocht.

2. In paragraaf 2.1 Vouchers individuele coaching wordt de laatste zin vervangen door:

De voucher geeft aanspraak op een vergoeding van maximaal € 2.500. Per kwartaal wordt per aanvrager niet meer dan 15 maal een voucher verstrekt voor eenzelfde uitvoerder.

3. In paragraaf 2.3 Vouchers kennisverwerving, onder het kopje Onder c, worden de tweede en derde alinea vervangen door:

De minister verstrekt per MKB-onderneming een voucher voor activiteit a, b, c of een combinatie ervan, 50% van de kosten, tot ten hoogste € 2.500 exclusief btw, per twee jaar. De eigen tijd die de aanvrager van een voucher besteedt tijdens het adviestraject of de capability training kan niet worden vergoed vanuit de voucher. Reis- en verblijfskosten komen niet voor vergoeding in aanmerking.

4. In paragraaf 2.6 Aanvraag wordt de tweede alinea vervangen door:

Bij de aanvraag voor een voucher individuele coaching, voucher kennisverwerving en voucher marktentree dient de aanvrager een cv van de adviseur/externe deskundige/trainer bij te voegen. Bij deze aanvragen dient de aanvrager voorts aan de hand van een offerte niet ouder dan drie maanden, aan te geven voor welke activiteiten, en per activiteit voor welk bedrag, de voucher wordt ingezet.

Artikel 3

Het besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016, nr. Minbuza-2016.7794, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor subsidieverstrekking voor activiteiten van MKB-ondernemingen gericht op de bevordering van duurzaam internationaal ondernemen (Vouchers internationaal ondernemen) zoals dat luidde voorafgaand aan de inwerkingtreding van dit besluit, blijft van toepassing op de aanvragen die voor 1 januari 2021 zijn ingediend.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt met ingang van 1 oktober 2021, met dien verstande dat het besluit van toepassing blijft op subsidies die voor die datum zijn verleend.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze, De Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, H. Schuiling

TOELICHTING

Onderhavig besluit strekt ertoe de subsidieplafonds voor 2021 voor de Regeling Vouchers internationaal ondernemen voor 2021 vast te stellen. Tevens worden de beleidsregels op een aantal punten aangepast.

Omdat de beleidsregels voor Vouchers internationaal ondernemen alleen bedoeld zijn voor MKB-ondernemingen die een eigen goed of dienst ontwikkeld hebben, zijn in paragraaf 1.1 het doel en de doelgroep verduidelijkt.

Voor Vouchers individuele coaching geldt voortaan dat er een maximum van 15 aanvragen per uitvoerder per kwartaal wordt gehanteerd om elke uitvoerder ruime kansen te bieden. De werkzaamheden van een uitvoerder individuele coaching zijn generiek, dus niet gebonden aan bijvoorbeeld een doelland.

Voor Vouchers Individuele coaching wordt verder voortaan evenals voor de andere vouchers een maximum bedrag (€ 2.500) gehanteerd, in plaats van vast bedrag. Op deze manier worden alleen de werkelijke gemaakte kosten vergoed.

Voor Vouchers kennisverwerving wordt door de wijziging de mogelijkheid geboden om de activiteiten in het kader van deze Voucher, te weten juridisch en fiscaal advies, marktonderzoek en capability training, te kunnen stapelen en combineren tot een maximum bedrag van € 2.500 in twee jaar. In de praktijk is namelijk gebleken dat er behoefte is om een capability training te combineren met een andere activiteit.

Met de wijziging dat er bij de aanvraag voor een voucher individuele coaching een offerte bij de aanvraag moet worden ingediend geldt dit vereiste nu voor alle vouchers.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze, De Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, namens deze, H. Schuiling

Naar boven