M.e.r.-beoordelingsbesluit Datacenter Stichtsekant Almere

Logo Almere

Burgemeester en wethouders maken bekend dat met ingang van 26 november gedurende zes weken voor een ieder het m.e.r.-beoordelingsbesluit Datacenter Stichtsekant Almere ter inzage ligt (tot en met 6 januari 2021).

M.e.r.-beoordelingsbesluit

Eind april is een aanvraag ingediend voor de vestiging van een datacenter op Stichtsekant. Een datacenter is opgenomen in de lijst met toegestane bedrijfsactiviteiten. De Wet geluidhinder vereist dat inrichtingen met een opgesteld vermogen boven de 15 MW een industriezone om het terrein van de inrichting vastleggen en een geluidcirkel om de 50dB grens te duiden. Binnen deze cirkel kunnen dan geen geluidgevoelige bestemmingen worden gevestigd.

Voor het vastleggen van deze zoneringen is een herziening van de onderliggende bestemmingsplannen Stichtsekant Noord en Bedrijvenpark Stichtsekant nodig. De geluidscirkel ligt geheel binnen het bedrijventerrein waar ook nu al geen geluidsgevoelige bestemmingen gevestigd mogen worden.

In de Wet milieubeheer en het bijbehorende Besluit m.e.r. zijn activiteiten, plannen en besluiten genoemd met drempelwaarde waarvoor bij overschrijding een milieueffectrapportage moet worden opgesteld. Onder deze drempelwaarden kan worden volstaan met een zogenaamde ‘vormvrije m.e.r.-beoordeling. De partiële herzieningen van de onderliggende bestemmingsplannen vallen onder categorie D 11.3, waarbij de aanleg, wijziging of uitbreiding van een industrieterrein m.e.r. beoordelingsplichtig is boven een omvang van 75 hectare. De beoogde invulling van het datacenter betreft een perceel van 8 hectare.

Het college van Burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 10 november 2020 besloten dat er geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld voor de herziening van de bestemmingsplannen ten behoeve van de vestiging van het datacenter. Dit besluit is genomen op grond van een, in opdracht van de aanvrager, door adviesbureau van Riezen & Partners opgestelde aanmeldnotitie.

Waar kunt u het besluit inzien?

In verband met de Coronacrisis is het m.e.r-beoordelingsbesluit alleen digitaal beschikbaar.

De digitale versie van het besluit is in te zien via: almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure

Voor vragen over het besluit of hulp bij het inzien, kunt u terecht bij het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken op telefoonnummer 14036.

Procedure

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbesluit in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit betekent dat er tegen dit besluit geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is, tenzij belanghebbenden hierdoor - los van het voor te bereiden besluit over de herziening van het bestemmingsplan - rechtstreeks in hun belang worden getroffen. Belanghebbenden kunnen wel hun opvatting over het m.e.r.-beoordelingsbesluit via een zienswijze kenbaar maken in het kader van de terinzagelegging van de ontwerp omgevingsvergunning en de partiële herzieningen. De ter inzagelegging hiervan zal op de gebruikelijke wijze via gemeenteblad.almere.nl bekendgemaakt worden. De verwachting is dat de stukken nog dit jaar ter inzage worden gelegd.

Naar boven