Gemeente Den Helder – Kennisgeving Vastgesteld bestemmingsplan Koningstraat Spoorstraat 2020 en besluit hogere waarden ten behoeve van bestemmingsplan Koningstraat Spoorstraat 2020

Logo Den Helder

 

 

Burgemeester en wethouders van De gemeente Den Helder maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend. De gemeenteraad van de gemeente Den Helder heeft op 2 november 2020 het bestemmingsplan Koningstraat Spoorstraat 2020 gewijzigd vastgesteld. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder heeft op 13 oktober 2020 een besluit genomen ter vaststelling van hogere waarden op grond van de Wet geluidhinder voor dit bestemmingsplan. Op deze pagina vindt u meer informatie over het vastgestelde bestemmingsplan en het besluit hogere grenswaarden. Zo leest u onder meer hoe u het bestemmingsplan en besluit kunt bekijken, hoe u bezwaar kunt maken en vanaf welke datum het plan en besluit in werking treden.

Plangebied

Het bestemmingsplangebied betreft globaal de gronden die langs de Koningstraat, Het westelijke deel van de Oostslootstraat, het westelijke deel van de Koningsdwarsstraat, het noordelijke deel van de Prins Hendriklaan, de Prinsenstraat en het westelijke deel van de Spoorstraat gelegen zijn.

Inhoud bestemmingsplan

De Koningstraat en Spoorstraat e.o. zullen in de komende jaren veranderen in een levendig woongebied aan/nabij het stadspark. Het bestemmingsplan biedt het planologisch-juridisch kader om nieuwe woningen in (voormalige) horeca- en detailhandelspanden en nieuwe woningbouwprojecten mogelijk te maken. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad, zowel naar aanleiding van zienswijzen als ambtshalve, wijzigingen aangebracht aan de toelichting, regels en de verbeelding van het bestemmingsplan. Deze wijzigingen zijn vermeld in de Nota van Beantwoording.

Inhoud besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Het bestemmingsplan Koningstraat Spoorstraat 2020 maakt op diverse locaties nieuwe geluidgevoelige functies, namelijk woningen, mogelijk. Sommige van deze locaties zijn gelegen binnen de geluidzone van wegen en binnen het gezoneerde industrieterrein Den Helder Haven. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat de geluidsbelasting vanwege het wegverkeer en het industrieterrein op deze locaties de voorkeurswaarde voor de geluidsbelasting overschrijdt. Voor betreffende locaties moet daarom ten behoeve van de vaststelling van het bestemmingsplan een hogere waarde worden vastgesteld voor de maximaal toegestane geluidsbelasting. Het besluit voor het vaststellen van deze hogere waarden is bij het bestemmingsplan gevoegd.

 

Beroepstermijn en terinzagelegging van vastgesteld bestemmingsplan en vastgesteld besluit hogere waarden.

Het vastgestelde bestemmingsplan Koningstraat Spoorstraat 2020 en het besluit hogere waarden ten behoeve van het bestemmingsplan Koningstraat Spoorstraat 2020 liggen ter inzage vanaf maandag 23 november 2020 tot en met zondag 3 januari 2021. Dit is tevens de beroepstermijn.

Inzien bestemmingsplan en besluit hogere waarden

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan, het vastgestelde besluit hogere waarden en de bijbehorende stukken zijn als volgt in te zien:

• op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het IDN-nummer van het bestemmingsplan is:

NL.IMRO.0400.214BPKONSPOOR2019-VST1;

• op de gemeentelijke website: www.denhelder.nl (https://www.denhelder.nl/inwoner/product/bestemmingsplan-bekijken);

• een papieren versie ligt bij het Klant Contact Centrum in het stadhuis aan de Kerkgracht 1 Den Helder op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Hoe en wanneer kunt in beroep gaan tegen het bestemmingsplan

Tegen het besluit van de raad tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan en het collegebesluit tot vaststelling van de hogere waarden kan schriftelijk beroep worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Er kan in beroep worden gegaan door:

• belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad / het ontwerpbesluit hogere waarden bij het college naar voren hebben gebracht;

• belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan geen zienswijze naar voren hebben gebracht;

• een belanghebbende, voor zover het beroep betrekking heeft op wijzigingen die door de gemeenteraad in het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

U gaat in beroep door een brief te sturen aan de Raad van State. U kunt vanaf 23 november 2020 tot en met 3 januari 2021 in beroep gaan. Dit is de beroepstermijn. Stuur uw brief binnen deze termijn naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. U kunt ook via internet beroep instellen. Meer informatie hierover staat op de website www.raadvanstate.nl. Een beroepschrift moet worden ondertekend en ten minste bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening, omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt, alsmede de gronden van het beroep.

Wanneer treden het bestemmingsplan en besluit in werking?

Het instellen van beroep schorst de werking van het bestemmingsplan niet op. Het bestemmingsplan en besluit hogere grenswaarde treden in werking op 4 januari 2021. Dit is de eerste dag na afloop van de beroepstermijn van 6 weken.

Heeft u op tijd beroep ingesteld en wilt u niet dat het bestemmingsplan en/of besluit in werking treden op 4 januari 2021? Dan dient u een ‘verzoek om voorlopige voorziening’ in te dienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is een aparte procedure waarin de voorzitter het besluit kan nemen om het bestemmingsplan en/of besluit hogere grenswaarde niet in werking te laten treden totdat er een uitspraak is gedaan in uw beroepszaak.

Voor zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen. Voor de hoogte van de bedragen kunt u de website van de Raad van State raadplegen.

Vragen

Voor meer informatie wordt u vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de heer P. de Vries van team Omgeving, telefoonnummer: 06-47873064.

 

Naar boven