Klaver 7, Sevenum, Vastgestelde partiële herziening structuurvisie Klavertje 4-gebied ten behoeve van Klaver 7 ter inzage 19-11-2020

Logo Horst aan de Maas

Vastgestelde partiële herziening structuurvisie Klavertje 4-gebied ten behoeve van Klaver 7 ter inzage

Burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas maken bekend dat door de gemeenteraad van Horst aan de Maas bij besluit van 10 november 2020 voor Klaver 7 ongewijzigd is vastgesteld:

 

  • 1.

    de partiële herziening structuurvisie Klavertje 4 (identificatienummer NL.IMRO.1507.HMKL4HERZKLAVER7-SVV1), met de bijbehorende stukken.

Intergemeentelijke structuurvisie Klavertje 4-gebied

In 2012 hebben de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo (in samenwerking met de provincie Limburg) een intergemeentelijke structuurvisie Klavertje 4-gebied vastgesteld voor de gebiedsontwikkeling van Greenport Venlo. Hiermee is de beleidsmatige basis gelegd voor uitwerking van het Klavertje 4-gebied in bijvoorbeeld bestemmingsplannen.

Aanleiding partiële herziening structuurvisie Klavertje 4-gebied ten behoeve van Klaver 7

Actuele ontwikkelingen zijn aanleiding om de intergemeentelijke structuurvisie ‘Klavertje 4-gebied’ op een aantal onderdelen aan te vullen of te herzien. Het betreft grondgebied in de gemeente Horst aan de Maas. Met deze partiële herziening van de structuurvisie wil de gemeente Horst aan de Maas haar ruimtelijke kaders voor Klaver 7 aanpassen om deze aan te laten sluiten bij de actuele ruimtelijke visie van de gemeente. Het gaat concreet om de volgende vier wijzigingen:

  • 1.

    1. Aan intensieve tuinbouw is geen behoefte meer

De indicatie ‘Intensieve tuinbouw/toekomstig ontwikkelgebied bedrijventerrein’ is achterhaald. Op het moment van het vaststellen van de oorspronkelijke structuurvisie was de ontwikkeling van Klaver 7 tot werklandschap nog voorzien in de periode na 2030. Ter overbrugging was het idee om in Klaver 7 intensieve tuinbouw te realiseren. Aan intensieve tuinbouw op deze plek is echter geen behoefte gebleken. Reden om met deze herziening die invulling niet meer op te nemen op de structuurvisiekaart.

  • 1.

    2. De behoefte aan kleinschaligere bedrijfskavels wordt ingevuld

Als gevolg van de voorspoedige economische ontwikkeling van Greenport Venlo verloopt de realisatie en verkoop van de werklandschappen sneller dan in 2012 voorzien. Tevens blijkt er binnen de gemeente Horst aan de Maas behoefte te zijn aan een niet-grootschalig bedrijventerrein waar ook kleinschaliger bedrijven zich kunnen vestigen. Zichtbaarheid en bereikbaarheid zijn daarbij belangrijke criteria. De noordflank van Klaver 7 voldoet daar, gelegen langs de Venloseweg, goed aan. In de partiële herziening van de structuurvisie zal hiervoor een zone worden gereserveerd.

  • 1.

    3. Er wordt voor een veilige ontsluiting van Klaver 7 gezorgd

Klaver 7 zal niet rechtstreeks worden aangesloten op de Venloseweg. De Venloseweg/Eindhovenseweg is momenteel al erg druk in de ochtend- en avondspits. Via een lopende verkeersstudie wordt onderzocht hoe die verkeersdrukte beter gereguleerd kan worden. Via de inmiddels gerealiseerde centrale ontsluiting vanaf de rotonde Greenportlane – Eindhovenseweg/Venloseweg worden de Klavers 7 en 8 ontsloten. De ontsluiting van het niet-grootschalig te ontwikkelen noordelijke deel van Klaver 7 haakt aan op deze centrale ontsluiting.

  • 1.

    4. De ruimtereservering voor het doortrekken van de Greenportlane naar de A67 komt te vervallen

De ruimtereservering voor het optioneel doortrekken van de Greenportlane naar de A67 is niet meer aan de orde. De huidige aansluiting op de A67 is voldoende robuust, mits op termijn maatregelen worden uitgevoerd aan de Eindhovenseweg/Venloseweg. Daarover zijn in 2017 door betrokken partijen afspraken gemaakt (vervlechting). Als gevolg van het wegvallen van die ruimtereservering kan de lay-out van Klaver 7 worden geoptimaliseerd.

Ligging

Het gebied van de partiële herziening is als volgt begrensd:

  • 1.

    aan de noordzijde door de Venloseweg;

  • 2.

    aan de oostzijde door Klaver 8 (Erik de Rodeweg);

  • 3.

    aan de zuidzijde door Traffic Port;

  • 4.

    aan de westzijde door de Zeesweg.

Terinzagelegging

De bovengenoemde stukken liggen vanaf 20 november 2020 gedurende zes weken (dus tot en met 31 december 2020) analoog en digitaal ter inzage in de informatiehoek van het gemeentehuis van Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6 in Horst. Openingstijden informatiehoek: maandag van 8.00 uur tot 20.00 uur en dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. Wanneer u de stukken op een ander tijdstip wilt inzien, kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoonnummer (077) 4779777. Wanneer u een toelichting wenst bij de stukken, houdt u dan rekening met de kantoortijden. De stukken kunnen ook worden geraadpleegd op de gemeentelijke website www.horstaandemaas.nl.

De vastgestelde partiële herziening structuurvisie Klavertje 4-gebied kan tevens worden geraadpleegd via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl met planidentificatienummer NL.IMRO.1507.HMKL4HERZKLAVER7-SVV1

Tegen het besluit van de raad tot vaststelling van de partiële herziening van de structuurvisie kan op basis van artikel 8:5 Algemene wet bestuursrecht geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

Horst aan de Maas, 19 november 2020

Naar boven