Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van codebesluit 26 november 2020, kenmerk ACM/UIT/543277 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikelen 12b van de Gaswet betreffende wijziging van de aansluitplicht gas LNB

Zaaknummer : ACM/19/036281

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit

ARTIKEL I

De Aansluitcode gas LNB wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1.1.1, laatste zin, wordt ‘beogen’ vervangen door ‘beoogt’.

B

In artikel 2.1.1, wordt in het zinsdeel ‘van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet of voor door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet’ ‘of’ vervangen door ‘noch’.

C

Artikel 2.1.5 komt te luiden:

  • 1. Wanneer aangeslotene niet voldoet aan het bepaalde in 2.1.3 en/of 2.1.4 is de netbeheerder van het landelijk gastransportnet bevoegd de gasinstallatie voor rekening van aangeslotene te (laten) onderzoeken.

  • 2. Indien de gasinstallatie blijkens dit onderzoek naar het oordeel van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet niet voldoet aan de bij of krachtens 2.1.1 gestelde voorwaarden, is aangeslotene verplicht de gebreken voor zijn rekening binnen de door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet opgegeven termijn en op de door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet opgegeven wijze te herstellen.

  • 3. Daarenboven heeft de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de bevoegdheid om de aansluiting af te sluiten.

  • 4. De netbeheerder van het landelijk gastransportnet kan aan het ongedaan maken van de maatregel nadere operationele voorwaarden verbinden.

  • 5. Deze maatregel zal niet eerder ongedaan worden gemaakt dan nadat de reden voor het treffen van deze maatregel is weggenomen.

  • 6. De netbeheerder van het landelijk gastransportnet is overigens niet verplicht uit eigen beweging na te gaan of is voldaan aan het bepaalde in 2.1.1 tot en met 2.1.5.

D

In artikel 2.2 wordt ‘snel’ vervangen door ‘spoedig’.

E

Artikel 3.1.0 komt te luiden:

  • 1. Een partij die een aansluiting wenst op het landelijk gastransportnet dient daartoe een aanvraag in bij de netbeheerder van het landelijk gastransportnet door middel van het invullen van het aanvraagformulier dat door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet op haar website beschikbaar zal worden gesteld.

  • 2. Na ontvangst van het verzoek zal de netbeheerder van het landelijk gastransportnet binnen vijf werkdagen met de verzoeker contact opnemen om het vervolgproces te bespreken en zal hierna starten met een onderzoek naar de mogelijkheden om de aansluiting op het landelijk gastransportnet te realiseren.

  • 3. De aangeslotene dient de netbeheerder van het landelijk gastransportnet te voorzien van de informatie die voor de uitvoering van het onderzoek als bedoeld in het tweede lid nodig is.

  • 4. Partijen zullen in goed overleg ernaar streven om zo spoedig mogelijk de overeenkomst ter realisatie van de aansluiting te kunnen ondertekenen.

F

Artikel 3.1.1 komt te luiden:

  • 1. Voordat de aangevraagde aansluiting zal worden gerealiseerd, dient aangeslotene de overeenkomst bedoeld in 3.1.0 te ondertekenen.

  • 2. Deze overeenkomst bevat onder meer de voorziene planning, de benodigde afspraken ten behoeve van het realiseren van de aansluiting, civielrechtelijke bepalingen en de specifieke kenmerken van de aansluiting, zoals, maar niet noodzakelijk beperkt tot, de locatie van de meet- en regelinstallatie en van het overdrachtspunt en de fysieke eigenschappen van de aansluiting waaronder in ieder geval de leveringsdruk en capaciteit.

  • 3. De in het tweede lid bedoelde fysieke eigenschappen van de aansluiting worden opgenomen in de aansluitovereenkomst.

G

In artikel 3.1.2, eerste zin, vervalt het zinsdeel ‘fysieke verbinding dan wel de gehele’.

H

Artikel 3.1.3 komt te luiden:

De netbeheerder van het landelijk gastransportnet bepaalt de locatie van de aansluiting met inachtneming van de geschikte druk en voldoende capaciteit van de door de afnemer aangevraagde aansluiting.

I

Artikel 3.1.5 vervalt

J

Artikel 3.1.6 vervalt

K

Artikel 3.2.2 vervalt

L

Artikel 3.3.1 vervalt.

M

Artikel 3.3.2 vervalt

N

Artikel 3.3.3 komt te luiden:

  • 1. Indien aangeslotene een aansluiting heeft op een gedeelte van het landelijk gastransportnet dat H-gas transporteert, kunnen de netbeheerder van het landelijk gastransportnet en aangeslotene, indien en voor zover uit het door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet uitgevoerde onderzoek blijkt dat dit mogelijk is, nadere afspraken maken over de Wobbe index en de overige kwaliteitsparameters binnen de in Bijlage 3 van de Regeling Gaskwaliteit opgenomen bandbreedtes.

  • 2. De netbeheerder van het landelijk gastransportnet kan met de aangeslotene nadere operationele voorwaarden overeenkomen die verband houden met de nadere afspraken over de Wobbe index en de overige kwaliteitsparameters.

O

Artikel 3.3.4 vervalt.

P

Artikel 3.4.2 vervalt.

Q

In artikel 3.4.3, laatste zin, vervalt het zinsdeel ‘financiële en’.

R

Artikel 3.5.1 komt te luiden:

Het is de aangeslotene niet toegestaan handelingen te verrichten of laten verrichten aan de aansluiting zonder uitdrukkelijke toestemming van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet.

S

In artikel 3.5.2 komt te luiden:

Tot het instellen, justeren, repareren en dergelijke van de apparatuur van de aansluiting zijn uitsluitend de netbeheerder van het landelijk gastransportnet of de door hem geautoriseerde personen bevoegd.

T

Artikel 3.7 komt te luiden:

  • 1. Aangeslotene kan een verzoek indienen tot wijziging van de aansluiting door middel van het invullen van een formulier dat de netbeheerder van het landelijk gastransportnet op haar website ter beschikking zal stellen.

  • 2. Na ontvangst van het verzoek zal de netbeheerder van het landelijke gastransportnet binnen vijf werkdagen met de verzoeker contact opnemen om het vervolgproces te bespreken en zal hierna starten met een onderzoek naar de mogelijkheden om de benodigde wijziging te realiseren.

  • 3. De aanvrager dient de netbeheerder van het landelijk gastransportnet te voorzien van de informatie die voor de uitvoering van dit onderzoek nodig is.

  • 4. De netbeheerder van het landelijk gastransportnet kan met de aangeslotene operationele voorwaarden overeenkomen die verband houden met de wijziging.

  • 5. Voordat de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de wijziging zal realiseren dient de aangeslotene de hiertoe opgestelde overeenkomst te ondertekenen.

  • 6. De aansluitovereenkomst zal dienovereenkomstig worden gewijzigd.

U

Artikel 3.8 komt te luiden:

De netbeheerder van het landelijk gastransportnet zal een eventuele weigering om een aanvraag conform artikel 3.1.0 of 3.7 te realiseren binnen een redelijke termijn schriftelijk en met redenen omkleed toelichten.

V

Artikel 5.2 vervalt.

W

Artikel 5.3 komt te luiden:

  • 1. Minimum meetcapaciteit, dit is de capaciteit waarbij de ondergrens van het meetbereik van de meet- en regelinrichting wordt bereikt, wordt vastgelegd op basis van de door aangeslotene aan de netbeheerder van het landelijk gastransportnet verstrekte gegevens.

  • 2. Indien aangeslotene wijziging verlangt van de vastgelegde minimum meetcapaciteit, zal hij hierover tijdig met de netbeheerder van het landelijk gastransportnet in overleg treden.

  • 3. Op basis van de door aangeslotene verstrekte gegevens, doet de netbeheerder van het landelijk gastransportnet onderzoek naar de mogelijkheden om de gewenste minimum meetcapaciteit te realiseren.

  • 4. Een gewijzigde minimum meetcapaciteit wordt in overleg door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet en aangeslotene vastgelegd.

X

Artikel 5.4 komt te luiden:

  • 1. Aangeslotene zal er voor zorgen dat de hoeveelheid afgenomen gas niet structureel of planmatig zal komen te liggen in het capaciteitsgebied tussen nul en de minimum meetcapaciteit en zodanige maatregelen nemen opdat een goede inzet van de meet- en regelinrichting wordt gewaarborgd.

  • 2. Aangeslotene is verplicht om de netbeheerder van het landelijk gastransportnet, indien zich een situatie van een dergelijke onderschrijding voordoet of kan voordoen, te informeren, voor zover mogelijk tijdig voorafgaand aan die situatie, en de door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet ter zake gegeven aanwijzingen op te volgen.

  • 3. Voorts is aangeslotene verplicht, indien en voor zover hij structureel en/of planmatig de overeengekomen minimum meetcapaciteit onderschrijdt, met de netbeheerder van het landelijk gastransportnet in overleg te treden over een lagere minimum meetcapaciteit.

  • 4. Op basis van de door desbetreffende aangeslotene verstrekte gegevens, doet de netbeheerder van het landelijk gastransportnet onderzoek naar de mogelijkheden om een lagere minimum meetcapaciteit te realiseren.

  • 5. Een gewijzigde minimum meetcapaciteit wordt in overleg door de netbeheerder van het

landelijk gastransportnet en aangeslotene vastgelegd.

ARTIKEL II

De Invoedcode gas LNB wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1.1.1 komt te luiden:

  • 1. De Invoedcode gas LNB is van toepassing op aansluitpunten en aansluitingen waardoor gas wordt ingevoed door een invoeder op het landelijk gastransportnet, met uitzondering van verbindingen tussen hoge druk gastransportnetten en netkoppelingen.

  • 2. Bepalingen in de Invoedcode gas LNB betreffende aansluitingen hebben uitsluitend betrekking op aansluitingen die eigendom zijn van en beheerd worden door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet.

  • 3. De Invoedcode gas LNB bevat de voorwaarden met betrekking tot de wijze waarop de invoeder en de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de invoedingsinstallatie en het landelijk gastransportnet technisch en operationeel compatibel laten zijn en blijven, zodanig dat de invoedingsinstallatie en het landelijk gastransportnet veilig aan elkaar verbonden zijn en blijven, het gas kan worden gemeten en op gecontroleerde wijze in het landelijk gastransportnet kan worden ingevoed.

  • 4. Deze Invoedcode gas LNB beoogt de veiligheid, doelmatigheid en betrouwbaarheid van de invoedingsinstallatie en het landelijk gastransportnet te waarborgen en het milieu te ontzien.

B

Artikel 3.1.0 komt te luiden:

  • 1. Een partij die een aansluiting wenst op het landelijk gastransportnet dient daartoe een aanvraag in bij de netbeheerder van het landelijk gastransportnet door middel van het invullen van het aanvraagformulier dat door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet op haar website beschikbaar zal worden gesteld.

  • 2. Na ontvangst van het verzoek zal de netbeheerder van het landelijk gastransportnet binnen vijf werkdagen met de verzoeker contact opnemen om het vervolgproces te bespreken en zal hierna starten met een onderzoek naar de mogelijkheden om de aansluiting op het landelijk gastransportnet te realiseren.

  • 3. De aangeslotene dient de netbeheerder van het landelijk gastransportnet te voorzien van de informatie die voor de uitvoering van het onderzoek als bedoeld in het tweede lid nodig is.

  • 4. Partijen zullen in goed overleg ernaar streven om zo spoedig mogelijk de overeenkomst ter realisatie van de aansluiting te kunnen ondertekenen.

C

Artikel 3.1.1 komt te luiden:

Voordat de aangevraagde aansluiting zal worden gerealiseerd, dient aangeslotene de overeenkomst bedoeld in artikel 3.1.0 te ondertekenen. Deze overeenkomst bevat onder meer:

  • a. de voorziene planning;

  • b. de benodigde afspraken ten behoeve van het realiseren van de aansluiting;

  • c. civielrechtelijke bepalingen;

  • d. en specifieke kenmerken van de aansluiting, zoals de locatie van het overdrachtspunt en de fysieke eigenschappen van de aansluiting, waaronder in ieder geval de capaciteit en bepalingen ten aanzien van leveringsdruk.

D

In artikel 3.1.2 wordt ‘het aansluitpunt’ vervangen door ‘de aansluiting’.

E

Artikel 3.1.3 komt te luiden:

De netbeheerder van het landelijk gastransportnet bepaalt de locatie van de aansluiting met inachtneming van de geschikte druk en voldoende capaciteit van de door de afnemer aangevraagde aansluiting.

F

Artikel 3.5.1 komt te luiden:

Het is de aangeslotene niet toegestaan handelingen te (laten) verrichten aan de aansluiting zonder uitdrukkelijke toestemming van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet.

G

Artikel 3.6.1 komt te luiden:

  • 1. Aangeslotene kan een verzoek indienen tot wijziging van de aansluiting door middel van het invullen van een formulier dat de netbeheerder van het landelijk gastransportnet op haar website ter beschikking zal stellen.

  • 2. Na ontvangst van het verzoek zal de netbeheerder van het landelijk gastransportnet binnen vijf werkdagen met de verzoeker contact opnemen om het vervolgproces te bespreken en zal hierna starten met een onderzoek naar de mogelijkheden om de benodigde wijziging te realiseren.

  • 3. De aanvrager dient de netbeheerder van het landelijk gastransportnet te voorzien van de informatie die voor de uitvoering van dit onderzoek nodig is.

  • 4. De netbeheerder van het landelijk gastransportnet kan met de aangeslotene operationele voorwaarden overeenkomen die verband houden met die wijziging.

  • 5. Voordat de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de wijziging zal realiseren dient de aangeslotene de hiertoe opgestelde overeenkomst te ondertekenen.

H

Artikel 3.7.1 komt te luiden:

De netbeheerder van het landelijk gastransportnet zal een eventuele weigering om een aanvraag conform artikel 3.1.0 of 3.6.1 te realiseren binnen een redelijke termijn schriftelijk en met redenen omkleed toelichten.

ARTIKEL III

De Aansluitcode gas LNB aansluitpunt wordt gewijzigd als volgt.

A

In Artikel 1.1.0 wordt “hebben” vervangen door “heeft” en wordt “is of wordt aangelegd door” vervangen door “in beheer is bij”.

B

In artikel 1.1.1 wordt “bevatten” vervangen door “bevat” en wordt “beogen” vervangen door “beoogt”.

ARTIKEL IV

De Meetcode gas LNB meting door aangeslotene wordt gewijzigd als volgt.

A

In artikel 1.1.1 wordt “bevatten” vervangen door “bevat” en wordt “is of wordt aangelegd door” vervangen door “in beheer is bij”.

ARTIKEL V

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

‘s-Gravenhage, 26 november 2020

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het postadres is: College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt zijn ontvangen. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht bevatten. Voorts moet het beroepschrift de gronden van het beroep bevatten en dient een afschrift van het bestreden besluit te worden meegezonden.

TOELICHTING

1 Samenvatting

Met dit besluit stelt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) wijzigingen vast van de Aansluitcode gas LNB en de Invoedcode gas LNB. Aanleiding voor dit besluit is het wijzigen van de aansluittaak voor de netbeheerder van het landelijk gastransportnet. Tot 1 januari 2020 had de netbeheerder van het landelijk gastransportnet tot taak om het aansluitpunt aan te leggen. Met ingang van 1 januari 2020 heeft de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de taak om een aansluiting aan te leggen, te beheren en onderhouden en te wijzigen of verwijderen (hierna: de vernieuwde aansluittaak).

Het doel van de wijzigingen is het aanpassen van de voorwaarden zodat deze in lijn zijn met de gewijzigde wettelijke taak van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet als bedoeld in artikel 10, zesde lid, van de Gaswet. Daarnaast worden de Aansluitcode gas LNB aansluitpunt en de Meetcode gas LNB meting door aangeslotene ingetrokken als gevolg van de inwerkingtreding van de vernieuwde aansluittaak.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

De ACM stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 18 juli 2019 heeft ontvangen. Aanleiding voor dit voorstel is de wijziging van de wettelijke aansluittaak voor de netbeheerder van het landelijk gastransportnet bedoeld in artikel 10, zesde lid, van de Gaswet. Met dit voorstel beoogt Netbeheer Nederland de codes voor de netbeheerder van het landelijk gastransportnet in lijn te brengen met deze wetswijziging.

Netbeheer Nederland heeft na opdracht van de ACM op 27 december 2019, 23 januari 2020, 20 april 2020 en 18 juni 2020 een gewijzigd voorstel ingediend. De ACM heeft het gewijzigde voorstel (hierna: het voorstel) beoordeeld en concludeert dat de gezamenlijke netbeheerders de wijzigingsopdrachten van de ACM hebben opgevolgd. Netbeheer Nederland heeft naar aanleiding van gewijzigde omstandigheden bij brief van 29 oktober 2020 haar voorstel gewijzigd.

Als onderdeel van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure heeft de ACM het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar internetpagina. De terinzagelegging is gemeld in de Staatscourant van [datum]. De ACM heeft belanghebbenden in de gelegenheid gesteld binnen zes weken hun zienswijzen op het ontwerp kenbaar te maken. Er zijn geen zienswijzen op het voorstel kenbaar gemaakt.

De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

De ACM constateert dat het voorstel op 20 juni 2019 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d van de Gaswet.

3.2 Inhoudelijk

Dit besluit ziet op aansluitingen met een capaciteit groter dan 40m3 per uur op het landelijk gastransportnet. Tot 1 januari 2020 had de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de taak om het aansluitpunt voor een aansluiting met een capaciteit groter dan 40m3 per uur aan te leggen, te beheren en onderhouden. Met ingang van 1 januari 2020 heeft de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de taak om een aansluiting met een capaciteit groter dan 40m3 per uur aan te leggen, te beheren en onderhouden en op verzoek te wijzigen of verwijderen.

Gelet op de vernieuwde aansluittaak is het van belang om de codes hiermee in lijn te brengen. Aanpassing van de voorwaarden in de Aansluitcode gas LNB en de Invoedcode gas LNB is daarom nodig. Dit besluit voorziet in wijzigingen van deze codes. Deze wijzigingen zorgen er voornamelijk voor dat bepalingen op de gehele aansluiting van toepassing zijn in plaats van alleen op het aansluitpunt. Bepalingen die door de wetwijziging niet langer van toepassing zijn, komen met dit besluit te vervallen.

Het voorstel bevat onder meer een stapsgewijze uitwerking van de procedures voor de aanvraag en wijziging van de aansluiting. Deze procedures zijn, voor zover mogelijk, gelijk. De wijzigingen zorgen ervoor dat het voor afnemers duidelijk is hoe een aanvraag dan wel een verzoek tot wijziging gedaan kan worden.

Ook bevat het voorstel wijzigingen van de Aansluitcode gas LNB en de Invoedcode gas LNB om deze codes te ontdoen van enkele verouderde bepalingen en van bepalingen die al in de Gaswet en Regeling Gaskwaliteit geregeld zijn. Daarnaast vervalt de mogelijkheid om (nadere) financiële voorwaarden te verbinden aan het verrichten van de vernieuwde aansluittaak en in verband daarmee verleende diensten of activiteiten. Sinds het besluit ter uitvoering van de netcode betreffende geharmoniseerde transmissietariefstructuren voor gas (hierna: NC TAR)1 is het onder meer niet meer mogelijk om (nadere) financiële voorwaarden te kunnen verbinden aan het verrichten van transmissiediensten.

Tot slot heeft Netbeheer Nederland het voorstel om de Aansluitcode gas LNB aansluitpunt en de Meetcode Gas LNB meting door aangeslotene in te trekken ingetrokken. Netbeheer Nederland geeft aan dat er door de overname van het Zebra gastransportnet en een aansluiting op dit net toch een aansluitpunt op het landelijk gastransportnet zal zijn. Als gevolg van deze overname stelt Netbeheer Nederland een wijziging voor van de Aansluitcode gas LNB aansluitpunt alsook de Meetcode gas LNB meting door aangeslotene om de reikwijdte van deze codes te laten zien op aansluitpunten die in beheer zijn bij de netbeheerder van het landelijk gastransportnet.

De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

De ACM heeft grammatica, spelling en interpunctie in het codevoorstel waar nodig gecorrigeerd. Daarnaast heeft de ACM enkele tekstuele aanpassingen gedaan om de codebepalingen te verduidelijken.

‘s-Gravenhage, 26 november 2020

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid


X Noot
1

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 10 december 2018, kenmerk ACM/UIT/503577 tot wijziging van de tariefstructuren en voorwaarden als bedoeld in artikelen 12a en 12b van de Gaswet betreffende de uitvoering van de Verordening (EU) 2017/460 van de Commissie van 16 maart 2017 tot vaststelling van een netcode betreffende geharmoniseerde transmissietariefstructuren voor gas (NC-TAR), zaaknummer ACM/14/023224 (Staatscourant 31 december 2018, nr. 72671).

Naar boven