Kennisgeving Chw bestemmingsplan Stad Appingedam en gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Stad Appingedam, deelplan Agrarische gebieden (gewijzigd vastgesteld)

Logo Appingedam

 

Burgemeester en wethouders van Appingedam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat gedurende zes weken, van 19 november 2020 tot en met 30 december 2020, het Chw bestemmingsplan Stad Appingedam voor een ieder ter inzage ligt.

 

Wat is een Chw Bestemmingsplan

De gemeente Appingedam kiest ervoor om voor de Stad, in plaats van een 'gewoon' bestemmingsplan, een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen. Chw staat voor Crisis- en herstelwet. Deze wet maakt het onder andere mogelijk om nu alvast te experimenteren met de mogelijkheden van de nieuwe Omgevingswet die de komende jaren in werking treedt. De Omgevingswet gaat de Wet ruimtelijke ordening en nog een groot aantal andere wetten vervangen. Door deze samenvoeging van wetten krijgen plannen die worden opgesteld volgens de Omgevingswet, een bredere reikwijdte. Het gaat niet meer enkel om een ‘goede ruimtelijke ordening’ maar over een ‘veilige en gezonde fysieke leefomgeving’.

Vooruitlopend op het in werking treden van de nieuwe Omgevingswet kunnen gemeenten ook nu al, op basis van de Crisis en herstelwet, bestemmingsplannen maken met een dergelijke ‘verbrede reikwijdte’. Het Chw Bestemmingsplan Stad Appingedam is zo’n plan. Zo zijn bijvoorbeeld regels opgenomen uit de gemeentelijke verordeningen en andere regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving, zoals welstandsregels.

 

Chw bestemmingsplan Stad Appingedam

Het Chw bestemmingsplan Stad Appingedam ziet op het hele stedelijke gebied van Appingedam, met uitzondering van de locaties De Tip, Opwierde Zuid, Schoollocatie Olingermeeden en de Schoolcampus. Hiervoor gelden nog recente bestemmingsplannen. Het plan betreft deels een actualisatie, verleende vergunningen zijn verwerkt en de actuele situatie is bestemd. Daarnaast biedt het plan het kader voor diverse ontwikkelingen in de stad. Dit gaat om locaties als Oling 5, de herontwikkeling van het terrein van de voormalige kartonfabriek De Eendracht, kleinschalige herontwikkelingen en ontwikkelingen in het kader van de versterkingsopgave, zoals Opwierde I. Voor de ontwikkelingen is een flexibele regeling opgenomen met een redelijk globaal kaartbeeld. De invulling vindt later plaats in nauw overleg met bewoners, omwonenden en andere belanghebbenden.

In het kader van de versterkingsopgave is onderzoek gedaan naar karakteristieke panden en gebieden in de stad. Deze hebben een beschermende regeling in het Chw bestemmingsplan en kunnen niet zomaar worden gesloopt. Hiermee wil het college deze bijzondere panden beschermen. Ook is een actueel welstandskader opgenomen dat ook rekening houdt met de versterkingsopgave. We willen graag van het gas af, dan is het noodzakelijk om naar andere duurzame energie oplossingen te kijken. Het plan geeft meer mogelijkheden voor de kleinschalige opwek en opslag van duurzame energie. Het is een omvangrijk plan, daarom is in bijlage 1 bij de toelichting een Oplegnotitie opgenomen. Hierin staan de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het hiervoor geldende bestemmingsplan Stad Appingedam.

 

Bestemmingsplan Stad Appingedam, deelplan Agrarische gebieden (herziening)

Het deelplan Agrarische gebieden is op een klein aantal punten aangepast, de rest van de regeling in het geldende bestemmingsplan is ongewijzigd gebleven. De wijzigingen betreffen:

  • een regeling voor een aantal karakteristieke panden en een karakteristiek gebied in het buitengebied

  • het opnemen van een parkeerregeling vanwege het vervallen van de parkeerbepaling in de Bouwverordening

  • het opnemen van binnenplanse afwijkingen waardoor in een aantal gevallen met vergunning van het bestemmingsplan kan worden afgeweken en niet voor elke wijziging een wijzigingsplan hoeft te worden vastgesteld

  • het verwerken van de verleende vergunning voor het perceel Langerijp 3a.

 

Ter inzage

De vastgestelde bestemmingsplannen liggen op de volgende wijzen ter inzage:

  • 1.

    op papier op het Stadskantoor, Wilhelminaweg 14 te Appingedam, dit kan gezien de maatregelen rondom corona, alleen op afspraak. Hiervoor kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0596;

  • 2.

    een volledig digitale versie van het Chw bestemmingsplan Stad Appingedam, met planidentificatienummer NL.IMRO.0003.OMGEVINGSPLAN-VG01 en het bestemmingsplan Stad Appingedam - deelplan Agrarische gebieden, met planidentificatienummer NL.IMRO.0003.BPAPP19AGRARICHEGE-VG01 zijn te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl en via de website van de gemeente www.appingedam.nl.

 

Gewijzigde vaststelling

Er zijn ten opzichte van de ontwerpbestemmingsplannen zijn enkele wijzigingen doorgevoerd in het plan. Dit naar aanleiding van reacties die zijn binnengekomen op de ontwerpbestemmingsplan en een aantal ambtshalve wijzigingen. De wijzigingen zijn globaal als volgt (de precieze aanpassingen zijn te vinden in de reactienota zienswijzen per bestemmingsplan, opgenomen als bijlage bij de toelichting).

 

Stad Appingedam:

  • aanpassen regeling voor bomen naar aanleiding van ingediende zienswijze

  • aanpassen regeling voor waterkering naar aanleiding van een door Waterschap Noorderzijlvest ingediende zienswijze

  • aanpassen regels en verbeelding versterkingsopgave Opwierde I

  • paar punten in de welstandsregels

  • aantal woningen in de bestemming Woongebied 1 is vergroot naar 700, zodat locatie De Citer ook herontwikkeld kan worden naar wonen

  • beperkte aanpassing regeling karakteristieke gebouwen

  • herstellen aantal omissies in de regels

 

Deelplan Agrarische gebieden:

  • bij de afwijking waarbij een agrarisch bouwperceel kan worden vergroot is opgenomen dat de omvang maximaal 2 hectare mag zijn, naar aanleiding van een door de Provincie Groningen ingediende zienswijze

  • beperkte aanpassing regeling karakteristieke gebouwen

 

Beroep

Tegen het besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd schriftelijk beroep instellen. Beroep dient te worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt alleen beroep instellen:

  • als u ook een zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend;

  • als u kunt aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat was om tegen één van de ontwerpbestemmingsplannen een zienswijze in te dienen;

  • als u bedenkingen hebt tegen de wijzigingen in de regels en/of de verbeelding, welke bij de vaststelling van de bestemmingsplannen ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

 

Ook kunt u tijdens deze periode een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Zo'n verzoek stuurt u naar de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak. Een beroepschrift en verzoek om voorlopige voorziening stuurt u naar Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Bij het indienen van een beroepschrift of voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd.

 

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling treedt in werking op de dag na de dag waarop de beroepstermijn afloopt. Als binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan dan treedt het plan nog niet in werking. De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak moet dan eerst uitspraak doen over de voorlopige voorziening.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente Appingedam via telefoonnummer 14 0596.

Naar boven