Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 11 november 2020, nr. WJZ/ 20272759, tot wijziging van de Regeling statistieken goederenverkeer in verband met de vaststelling van drempelbedragen voor het jaar 2021

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 38c, eerste en derde lid, van de Wet op het Centraal bureau voor de statistiek;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 5, tweede lid, van de Regeling statistieken goederenverkeer wordt ‘het jaar 2020’ vervangen door ‘het jaar 2021’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 11 november 2020

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

TOELICHTIG

1. Aanleiding

Met deze wijzigingsregeling worden de statistische drempels voor het jaar 2021 vastgesteld in de Regeling statistieken goederenverkeer. Ingevolge artikel 38c, eerste en derde lid, van de Wet op het Centraal bureau voor de statistiek worden deze drempels per kalenderjaar bij ministeriële regeling vastgesteld.

In artikel 5 van de regeling is de hoogte vastgesteld van de drempels, bedoeld in artikel 10, eerste lid, van verordening (EG) nr. 638/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 31 maart 2004 betreffende de communautaire statistieken van het goederenverkeer tussen de lidstaten en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 3330/91 van de Raad (PbEU 2004, L 102) (hierna: de Intrastatverordening).

Bedrijven die met hun invoerwaarde of uitvoerwaarde boven de drempel vallen, moeten Intrastatopgaven doen, de bedrijven met minder handelswaarde worden niet bevraagd. De drempels moeten voldoen aan de sinds 2014 geldende voorwaarden uit de Intrastat-verordening. Dit impliceert dat 93% van de handelswaarde voor invoer en 97% van de handelswaarde voor uitvoer wordt waargenomen.

Voor de invoer en voor de uitvoer gold in 2020 een drempel van € 800.000 respectievelijk € 1.000.000. Omdat deze drempels nog steeds aan voormelde voorwaarden voldoen, zijn voor het jaar 2021 dezelfde bedragen vastgesteld als drempels.

2. Regeldruk

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten omdat de drempelbedragen niet veranderen.

3. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2021. Met de inwerkingtreding van deze regeling wordt aangesloten bij de systematiek van vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden.

Wel wordt afgeweken van de regel dat minimaal twee maanden moet zitten tussen het moment van publicatie en de inwerkingtreding van de regeling. Dit wordt in dit geval gerechtvaardigd omdat het hier de implementatie van bindende EU-rechtshandelingen en verdragen betreft, bedoeld in aanwijzing 4.17, vijfde lid, onderdeel d, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven