Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 26 november 2020, nr. IENW/BSK-2020/213204, tot wijziging van de Subsidieregeling LNG

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, onderdelen b en f, en 4, tweede lid, van de Kaderwet subsidies I en M en de artikelen 4, onderdeel k, en 8, eerste lid, van het Kaderbesluit subsidies I en M;

BESLUIT:

ARTIKEL I

A

Artikel 4 komt als volgt te luiden:

Artikel 4. Hoogte subsidie

De subsidie bedraagt € 0,22627 per kilo LNG die een exploitant aan wegvervoerders verkoopt bij een LNG-vulpunt.

B

In artikel 5, eerste lid, wordt ‘€ 3.000.000,–’ vervangen door ‘€ 3.482.380,–’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

TOELICHTING

Inleiding

Op 1 januari 2020 is de Subsidieregeling LNG in werking getreden. Op grond van deze regeling kan subsidie worden verstrekt aan exploitanten van LNG-vulpunten voor het verlagen van de verkoopprijs van LNG bij een LNG-vulpunt ten behoeve van wegvervoerders. Het doel van de regeling is het gebruik van LNG door wegvervoerders te stimuleren waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

In de regeling is in artikel 14, eerste lid, onderdeel a, bepaald dat de subsidieontvangers verplicht zijn de verkoopprijs van LNG te verlagen met € 0,187 per kg LNG. In de regeling was daarnaast in artikel 4 bepaald dat de subsidie € 0,187 bedroeg per kg LNG die een exploitant aan wegvervoerders verkocht bij een LNG-vulpunt en in artikel 5 dat het subsidieplafond voor 2020 € 3.000.000 bedroeg.

Inhoud van de wijziging

Gebleken is dat de subsidieontvangers btw moeten afgedragen over de ontvangen subsidie. Bij het vaststellen van de subsidieregeling is hier geen rekening mee gehouden. Dit heeft ertoe geleid dat exploitanten bij de pomp per kg LNG meer korting hebben gerekend dan het netto subsidiebedrag dat zij hiervoor hebben ontvangen.

Om aan te sluiten bij de bedoeling van de regeling om het te ontvangen subsidiebedrag per kg LNG gelijk te stellen aan de verplichte verlaging van de verkoopprijs hiervan aan de pomp zijn bij deze wijziging met terugwerkende kracht het subsidieplafond voor 2020 en het subsidiebedrag verhoogd. Het subsidiebedrag is met 21% verhoogd van € 0,187 naar € 0,22627 per kg LNG. Door de verhoging van het subsidieplafond en het subsidiebedrag met terugwerkende kracht kan voor 2020 alsnog aan de subsidieontvangers een netto subsidiebedrag van € 0,187 per kg LNG worden verstrekt. Voor de verhoging van het subsidieplafond is extra budget vrijgemaakt.

Door de verhoging van het subsidiebedrag wordt voor 2021 voorkomen dat het te ontvangen netto subsidiebedrag per kg LNG lager is dan de verplichte verlaging van de verkoopprijs van LNG aan de pomp.

Consultatie en regeldruk

De onderhavige wijziging heeft geen aanmerkelijke gevolgen voor de regeldruk voor burgers en bedrijven. De regeling is daarom niet voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk voor consultatie. Daarnaast brengt de wijziging geen ingrijpende veranderingen teweeg in de rechten en plichten van burgers en bedrijven en heeft zij ook geen ingrijpende gevolgen voor de uitvoeringspraktijk. Op grond van het kabinetsstandpunt inzake internetconsultatie1 kon internetconsultatie daarom achterwege blijven.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt met terugwerkende kracht in werking, omdat een deel van de gesubsidieerde activiteiten al heeft plaatsgevonden.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer


X Noot
1

Kamerstukken II 2009/10, 29 279, nr. 114 en Kamerstukken II 2012/13, 29 362, nr. 224.

Naar boven