Toeslagen. Besluit eenmalige tegemoetkomingsregeling herstel

Directoraat-generaal Belastingdienst/Corporate Dienst Vaktechniek

Besluit van 12 november 2020, nr. 2020-219953

De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Dit besluit regelt dat de Belastingdienst/Toeslagen vooruitlopend op wetgeving een eenmalige tegemoetkoming kan toekennen aan ouders die voor 1 november 2020 in het kader van de hersteloperatie hebben verzocht om compensatie, een tegemoetkoming of een herziening van de kinderopvangtoeslag.

1. Inleiding

De Belastingdienst/Toeslagen probeert in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag zo snel mogelijk alle gedupeerde ouders recht te doen door het vaststellen van compensaties, tegemoetkomingen en herzieningen van de kinderopvangtoeslag (hierna: compensatie en tegemoetkoming).1 Helaas blijkt dat de hersteloperatie vertraging heeft opgelopen, waardoor ouders kunnen worden geconfronteerd met noodzakelijke uitgaven als gevolg van een lange wachttijd.

In het wetsvoorstel Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen is een eenmalige tegemoetkomingsregeling herstel opgenomen om hieraan tegemoet te komen. De Belastingdienst/Toeslagen kent deze tegemoetkoming toe aan ouders die voor 1 november 2020 een verzoek om compensatie, een tegemoetkoming of een herziening van de kinderopvangtoeslag hebben ingediend. Het gaat hierbij om een eenmalige tegemoetkoming van € 750 die de Belastingdienst/Toeslagen uiterlijk 15 december 2020 bij beschikking vaststelt. Daartoe wordt een (nieuw) artikel 49g van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) voorgesteld. Dit voorgestelde artikel zal niet op 15 december 2020 tot wet zijn verheven. Om het mogelijk te maken dat de Belastingdienst/Toeslagen deze eenmalige tegemoetkomingsregeling herstel al kan uitvoeren, keur ik vooruitlopend op de wijziging van de Awir het volgende goed.

2. Goedkeuring

Ik keur goed dat de Belastingdienst/Toeslagen de eenmalige tegemoetkomingsregeling herstel, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wetgeving, alvast kan uitvoeren conform het in het wetsvoorstel Wet verbetering uitvoerbaarheid kinderopvangtoeslag opgenomen artikel 49g Awir.

3. Inwerkingtreding en vervaldatum

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 november 2020. Dit besluit vervalt met ingang van 1 januari 2021.

4. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit eenmalige tegemoetkomingsregeling herstel.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 12 november 2020

De Staatssecretaris van Financiën, namens deze, J. de Blieck hoofddirecteur Fiscale en Juridische Zaken


X Noot
1

Artikelen 49 t/m 49c van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen.

Naar boven