Mededeling besluit ontheffing verbodsbepalingen Wet natuurbescherming voor het project Overnachtingshaven Lobith, locatie Spijk, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (kortweg: de Minister) geeft kennis van het feit dat er een besluit ontheffing verbodsbepalingen Wet natuurbescherming is genomen.

Op welke aanvraag heeft het besluit betrekking?

Op 7 april 2020 heeft Rijkswaterstaat een aanvraag ingediend tot het wijzigen van de op 26 mei 2016 door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verleende ontheffing op grond van de (voormalige) Flora- en faunawet ten behoeve van de realisatie van het project ‘Overnachtingshaven Lobith’. De wijziging ziet op het opnemen van een aanvullend kraamverblijf en paarterritorium van de gewone dwergvleermuis en twee paarverblijven van de ruige dwergvleermuis en voorts op het verlengen van de einddatum van de ontheffing.

Welk besluit is genomen?

De Minister heeft naar aanleiding van de aanvraag op 18 september 2020 een ontwerpbesluit vastgesteld. Dit ontwerpbesluit met bijbehorende stukken heeft ter inzage gelegen van donderdag 24 september 2020 tot en met woensdag 4 november 2020. Op het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ontvangen. Op donderdag 12 november 2020 heeft de Minister het besluit met kenmerk FF75C/2015/0417A genomen. Het besluit is ongewijzigd vastgesteld.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

Het besluit en de bijbehorende stukken liggen van donderdag 19 november 2020 tot en met donderdag 31 december 2020 ter inzage bij de gemeente Zevenaar, Kerkstraat 27, 6901 AA Zevenaar. De stukken kunnen op afspraak worden ingezien (www.zevenaar.nl, telefoon 0316 – 59 51 11).

Instellen beroep

Binnen zes weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd, kunnen belanghebbenden beroep instellen als zij een zienswijze hebben ingediend over het ontwerpbesluit. De laatste dag van de beroepstermijn is donderdag 31 december 2020. Heeft een belanghebbende geen zienswijze ingediend, dan kan deze alleen beroep instellen als het de belanghebbende redelijkerwijs niet verweten kan worden dat hij geen zienswijze heeft ingediend.

Beroep dient te worden ingesteld bij de sector Bestuursrecht van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar u woonplaats in Nederland heeft.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt;

  • d. een opgave van redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen;

  • e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Voor de behandeling van een beroepschrift wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Het niet-voldoen aan deze eisen of een te late indiening van het beroepschrift kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het beroep.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Degene die beroep heeft ingesteld, kan tevens de voor­zieningen­rechter verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het verzoek om een voorlopige voorziening kan worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank waar het beroep is ingesteld. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Griffierecht

Voor de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd. Over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betaling kunt u contact opnemen met de rechtbank.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat:

  • de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend en

  • deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Meer informatie?

Voor nadere informatie over het besluit kunt u bellen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Team Vergunningen Natuur, telefoon 088 – 042 42 42.

Naar boven