Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 5 november 2020, nr. WJZ/ 20258953, houdende wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 in verband met verhoging van het subsidieplafond van de module Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel, behorende bij artikel 1, van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2020 wordt in de rij met betrekking tot titel 2.11 ‘Titel 2.11’ vervangen door ‘Titel 2.11: Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij’ en wordt ‘€ 1.100.000’ vervangen door ‘€ 1.453.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 5 november 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Onderhavige regeling voorziet in een verhoging van het subsidieplafond voor de subsidiemodule Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij (titel 2.11 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies). Deze module is één van de instrumenten waarmee op nationaal niveau wordt bijgedragen aan het stimuleren van innovaties om te komen tot een duurzame en toekomstbestendige visserijsector. Hiertoe is in het regeerakkoord € 15 miljoen ter cofinanciering beschikbaar gesteld.

De subsidiemodule is een tweede maal opengesteld van 1 april tot en met 15 september 2020. De ingediende aanvragen zijn beoordeeld en voldoen allemaal aan de criteria die de regeling stelt. Het subsidieplafond is echter niet toereikend om aan alle ingediende projecten subsidie toe te kennen. In het licht van het belang van de te subsidiëren innovatieprojecten voor de visserijsector is daarom besloten om het subsidieplafond op te hogen zodat aan alle aanvragers subsidie toegekend kan worden. Deze verhoging zal bekostigd worden uit de € 15 miljoen die voor het stimuleren van innovaties beschikbaar is.

Onderhavige regeling heeft geen gevolgen voor de regeldruk.

In afwijking van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn, treedt deze regeling met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant. Deze afwijking is gerechtvaardigd omdat op deze wijze aanmerkelijke ongewenste nadelen voor de doelgroep worden voorkomen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven