Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 27 oktober 2020, nr. 2020-0000196116, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns

27 oktober 2020

Nr. 2020-0000196116

Directoraat-Generaal Voor Fiscale Zaken; Directie Internationale Zaken en Verbruiksbelastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op artikel 78 van de Wet op de accijns;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling accijns wordt als volgt gewijzigd:

A.

Artikel 42, vierde lid, wordt vervangen door twee leden, luidende:

  • 4. Het formulier wordt elektronisch ingediend. De zegelproducent stelt middelen ter beschikking voor het elektronisch indienen en ondertekenen van het formulier.

  • 5. De zegelproducent en de aanvrager leggen de aanvraag vast in hun administratie.

B.

In artikel 43, derde lid, vervalt ‘drie of vier’.

C.

Artikel 44 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste en tweede lid vervallen, onder vernummering van het derde lid tot eerste lid.

2. Het vierde en vijfde lid komen te luiden:

  • 2. Voor sigaretten en rooktabak worden op de accijnszegels de hoeveelheid (nettomassa of aantal stuks), de soort van het tabaksproduct en de kleinhandelsprijs gedrukt op een door de inspecteur voorgeschreven plaats. Voor sigaren worden op de accijnszegels de soort van het tabaksproduct en de kleinhandelsprijs gedrukt op een door de inspecteur voorgeschreven plaats. De naam van degene die de accijnszegels heeft aangevraagd wordt opgenomen op een door de inspecteur voorgeschreven plaats.

  • 3. Op de zegel is op een door de inspecteur voorgeschreven plaats de tariefcode AP04 voor sigaretten en BP04 voor rooktabak vermeld.

D.

In artikel 48, tweede lid, wordt ‘in artikel 44, vierde lid bedoelde naam’ vervangen door ‘naam, bedoeld in artikel 44, tweede lid,’ en wordt ‘in artikel 44, vierde lid, genoemde plaats van de accijnszegel’ vervangen door ‘plaats van de accijnszegel, bedoeld in artikel 44, tweede lid’.

E.

Artikel 49 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 44, vierde en vijfde lid’ vervangen door ‘artikel 44, tweede en derde lid’.

2. In het derde lid wordt ‘genoemd in artikel 44, vierde lid en vijfde lid’ vervangen door ‘bedoeld in artikel 44, tweede en derde lid’.

ARTIKEL II

Tabaksproducten mogen nog tot en met 31 maart 2021 bij de uitslag tot verbruik zijn voorzien van een accijnszegel als bedoel in artikel 44 van de Uitvoeringsregeling accijns zoals dat luidde op 31 december 2020, mits hierop de juiste tariefcode, bedoeld in artikel 44, derde lid, van de Uitvoeringsregeling accijns, is vermeld.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën, J.A. Vijlbrief

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Inleiding

In deze regeling zijn wijzigingen opgenomen van de Uitvoeringsregeling accijns (hierna: URA). Deze wijzigingen houden verband met de introductie van een nieuw accijnszegel met ingang van 1 januari 2021.

2. Toelichting op de wijzigingen

Tabaksproducten moeten bij uitslag tot verbruik zijn voorzien van een accijnszegel. Met ingang van 1 januari 2021 wordt een nieuw accijnszegel voor tabaksproducten geïntroduceerd. De nieuwe accijnszegel voldoet meer aan de eisen van deze tijd door onder meer nieuwe echtheidskenmerken. Het formaat van de nieuwe accijnszegel blijft gelijk, te weten 2,0 x 4,4 cm. Het papier waarmee de nieuwe accijnszegel wordt vervaardigd wordt iets dikker en bedraagt 65 gram per m2. Daarnaast is er een beperkte wijziging van de locatie van de bedrukking.

Vanaf 1 juli 2020 zijn proefvellen met de nieuwe accijnszegels met indruk ‘Specimen’ ter beschikking gesteld door de drukker aan aanvragers van accijnszegels. Bij de uitlevering van de proefvellen wordt tevens een nieuwe drukinstructie ter beschikking gesteld. Zegelaanvragers die in het bezit zijn van een ‘toestemming accijnszegels aanvragen’ zijn door de Douane per brief geïnformeerd over de introductie van de nieuwe accijnszegel.

De overgang van de ‘oude’ accijnszegel naar de ‘nieuwe’ accijnszegel voor de uitslag tot verbruik zal per 1 januari 2021 plaatsvinden. Omdat het bedrijfsleven mogelijk op 31 december 2020 nog voorraden ‘oude’ accijnszegels heeft, is bepaald dat tabaksproducten nog tot en met 31 maart 2021 bij de uitslag tot verbruik mogen zijn voorzien van een ‘oud’ accijnszegel, mits hierop de juiste tariefcode is vermeld. De nieuwe tariefcodes voor sigaretten en rooktabak in verband met de verhoging van de accijns op tabaksproducten met ingang van 1 januari 2021 zijn in deze regeling vastgesteld.

3. Budgettaire aspecten, EU-aspecten en de gevolgen voor bedrijfsleven en burger

Aan de wijzigingen in deze regeling zijn geen budgettaire en Europeesrechtelijke aspecten verbonden. Evenmin zijn er aan de maatregelen gevolgen verbonden voor de regeldruk van bedrijfsleven en burger.

  • 4. Uitvoeringskosten

De Belastingdienst heeft de wijziging beoordeeld met de uitvoeringstoets en acht de wijzigingen uitvoerbaar per de aangegeven inwerkingtredingsdatum. Er zijn geen aanvullende uitvoeringskosten als gevolg van de wijzigingen.

II. ARTIKELSGEWIJS

Artikel I

Artikel I, onderdeel A (artikel 42 van de Uitvoeringsregeling accijns)

Artikel 42 URA betreft de zegelaanvraag. De zegelaanvraag wordt bij de zegelproducent gedaan met een door de zegelproducent uitgegeven formulier. Inmiddels is het papieren formulier vervangen door een digitaal formulier. De aanpassing van artikel 42, derde lid, URA houdt verband met deze gewijzigde, gedigitaliseerde werkwijze.

Artikel I, onderdeel B (artikel 43 van de Uitvoeringsregeling accijns)

In artikel 43, derde lid, URA is voorgeschreven dat de bedrukte accijnszegels per tabaksproduct in drie of vier vellen met een aantal accijnszegels beschikbaar worden gesteld door de zegelproducent. De beperking dat het gaat om drie of vier vellen geldt niet meer. Artikel 43, derde lid, URA wordt daarom overeenkomstig aangepast.

Artikel I, onderdeel C (artikel 44 van de Uitvoeringsregeling accijns)

In artikel 44 URA zijn diverse bepalingen opgenomen over de kenmerken van de accijnszegels en welke gegevens moeten worden vermeld op de accijnszegels. Zoals vermeld in het algemeen deel van de toelichting wordt met ingang van 1 januari 2021 een nieuw accijnszegel voor tabaksproducten geïntroduceerd. De bepalingen in artikel 44 URA zijn aangepast aan de nieuwe accijnszegel voor de verschillende tabaksproducten. Aangezien het niet noodzakelijk wordt geacht dat de afbeeldingen, beschrijving van het zegelbeeld en de kleuren gedetailleerd worden beschreven in lagere regelgeving, vervalt artikel 44, eerste en tweede lid, URA. De vorm en de afmeting van accijnszegels – die beide gelijk zijn gebleven bij de nieuwe accijnszegel – zijn opgenomen in artikel 44, eerste lid (nieuw), URA. In artikel 44, tweede lid (nieuw), URA is opgenomen welke gegevens op de accijnszegels voor sigaretten, rooktabak en sigaren moeten worden afgedrukt. De gegevens moeten op een door de inspecteur voorgeschreven plaats worden afgedrukt. Artikel 44, derde lid (nieuw), URA bepaalt welke tariefcode vermeld moet worden op de accijnszegels. Deze code moet op een door de inspecteur voorgeschreven plaats worden afgedrukt. In verband met de verhoging van de accijns op tabaksproducten ingevolge artikel XVIII van het Belastingplan 2020 met ingang van 1 januari 2021 moeten met ingang van die datum op accijnszegels nieuwe tariefcodes worden vermeld. De wijziging van artikel 44, derde lid (nieuw), URA voorziet in deze nieuwe tariefcodes.

Artikel I, onderdeel D (artikel 48 van de Uitvoeringsregeling accijns)

In verband met de vernummering van enkele leden van artikel 44 URA behoeven de verwijzingen naar dat artikel in artikel 48 URA aanpassing.

Artikel I, onderdeel E (artikel 49 van de Uitvoeringsregeling accijns)

Artikel 49 URA bepaalt welke gegevens de houder van een toestemming om onbedrukte blanco accijnszegels aan te vragen, moet afdrukken op de zegels. In verband met de vernummering van enkele leden van artikel 44 URA behoeven de verwijzingen naar dat artikel in artikel 49 URA aanpassing.

Artikel II

Artikel II (overgangsrecht)

Ingevolge artikel I, onderdeel C, van deze regeling wijzigen met ingang van 1 januari 2021 de kenmerken voor de accijnszegels voor tabaksproducten. Naar verwachting zal het bedrijfsleven op 31 december 2020 nog voorraden accijnszegels hebben met de kenmerken van de zegel zoals die ingevolge artikel 44 URA gelden tot en met 31 december 2020. Om onnodige kosten voor vernietiging van deze voorraden te voorkomen, mogen tabaksproducten nog tot en met 31 maart 2021 bij de uitslag tot verbruik zijn voorzien van een accijnszegel met de kenmerken van artikel 44 URA zoals dat luidde op 31 december 2020, mits hierop de juiste tariefcode, bedoeld in artikel 44, derde lid, URA, is vermeld. Die tariefcodes worden bij onderhavige regeling te wijzigen artikel 44, derde lid, URA (artikel I, onderdeel C) vastgesteld op AP04 voor sigaretten en BP04 voor rooktabak.

Artikel III

Artikel III (inwerkingtreding)

Dit artikel regelt de inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Financiën, J.A. Vijlbrief

Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns

Beschrijving voorstel/regeling

De wijzigingen van de Uitvoeringsregeling accijns houden verband met de introductie van een nieuw accijnszegel met ingang van 1 januari 2021. De nieuwe accijnszegel heeft onder meer nieuwe echtheidskenmerken. Omdat het bedrijfsleven mogelijk op 31 december 2020 nog voorraden ‘oude’ accijnszegels heeft, is bepaald dat tabaksproducten nog tot en met 31 maart 2021 bij de uitslag tot verbruik mogen zijn voorzien van een ‘oud’ accijnszegel, mits hierop de juiste tariefcode is vermeld. De nieuwe tariefcodes voor sigaretten en rooktabak in verband met de verhoging van de accijns op tabaksproducten met ingang van 1 januari 2021 zijn in deze regeling vastgesteld.

Interactie burgers/bedrijven

De wijzigingen worden meegenomen in de communicatie via de reguliere kanalen.

Maakbaarheid systemen

De noodzakelijke wijzigingen van de systemen kunnen tijdig worden verwerkt.

Handhaafbaarheid

Niet van toepassing.

Fraudebestendigheid

Niet van toepassing.

Complexiteitsgevolgen

Niet van toepassing.

Risico procesverstoringen

Het risico op procesverstoringen is klein.

Uitvoeringskosten

De kosten voor de aanpassingen vallen binnen de jaaraanpassingen. Er zijn geen structurele kosten.

Personele gevolgen

Er zijn geen personele gevolgen.

Invoeringsmoment

Invoering is mogelijk per: 1 januari 2021.

Eindoordeel

De wijziging is uitvoerbaar.

Naar boven