Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 1 oktober 2020, nr. PO/F&V/ 25549116, houdende regels voor het vaststellen van de bedragen voor de materiële instandhouding primair onderwijs in Caribisch Nederland voor het jaar 2021 (Regeling vaststelling bedragen materiële instandhouding primair onderwijs BES 2021)

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de artikelen 97, vierde en vijfde lid, en 98, eerste lid, van de Wet primair onderwijs BES en artikel 22 van het Besluit bekostiging WPO BES;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

besluit:

Besluit bekostiging WPO BES;

school:

school als bedoeld in artikel 1 van de wet;

wet:

Wet primair onderwijs BES.

Artikel 2. Bedrag per school

Het bedrag per school, bedoeld in artikel 97, derde lid, van de wet wordt vastgesteld op USD 64.256,98.

Artikel 3. Bedrag per leerling

Het bedrag per leerling, bedoeld in artikel 97, derde lid, van de wet wordt vastgesteld op USD 696,11.

Artikel 4. Aanvullende bekostiging voor zorg voor leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

  • 1. De aanvullende bekostiging, bedoeld in artikel 22, tweede lid, van het besluit bedraagt voor Sint Eustatius en Saba 11,50% van de bedragen, bedoeld in de artikelen 2 en 3.

  • 2. De aanvullende bekostiging, bedoeld in artikel 22, eerste lid, van het besluit bedraagt voor Bonaire, USD 68.111,57.

Artikel 5. Aanvullende bekostiging in verband met het prijspeil voor Sint Eustatius en Saba

De aanvullende bekostiging in verband met het prijspeil voor de bevoegde gezagen van scholen op Sint Eustatius en Saba bedraagt 16% van de bedragen, bedoeld in de artikelen 2, 3 en 4, tweede lid.

Artikel 6. Aanvullende bekostiging in verband met geïsoleerde ligging

Indien in een openbaar lichaam slechts een school is gevestigd, ontvangt het bevoegd gezag van die school een aanvullende bekostiging van USD 107.094,98.

Artikel 7. Betaling

De bekostiging voor de materiële instandhouding, bedoeld in de artikelen 2 tot en met 6, wordt voor 2021 vastgesteld en in twaalf gelijke termijnen verstrekt.

Artikel 8. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2021 en vervalt met ingang van 1 januari 2029.

Artikel 9. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling bedragen materiële instandhouding primair onderwijs BES 2021.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Inleiding

De scholen voor basisonderwijs in Caribisch Nederland ontvangen naast de bekostiging voor het personeel ook bekostiging voor de materiële instandhouding (mi-bekostiging). Deze mi-bekostiging wordt op basis van de onderhavige regeling verstrekt voor 2021. Grondslag voor de berekening van de bekostiging is het aantal leerlingen op 1 oktober voorafgaand aan het kalenderjaar waarvoor de bekostiging is bedoeld. De mi-bekostiging heeft betrekking op de componenten, bedoeld in artikel 97 lid 1 van de wet.

Wijzigingen in wet en besluit (herijking)

Sinds 2016 wordt het primair onderwijs in Caribisch Nederland bekostigd op basis van een nieuw bekostigingsmodel. Het nieuwe model is in 2016 ingevoerd met een wijziging van het Besluit bekostiging WPO BES. Om het nieuwe model (‘herijking’) volledig te formaliseren in de wet- en regelgeving is inmiddels ook de Wet primair onderwijs BES gewijzigd en is het besluit opnieuw gewijzigd om aan te sluiten op de nieuwe Wet primair onderwijs BES. De inwerkingtreding van het aangepaste besluit (herijking) is op 1 januari 2021 voor wat betreft de materiele bekostiging. Hierbij zijn de voornaamste aanpassingen die relevant zijn voor deze regeling: (1) de aanvullende bekostiging voor zorg wordt onderdeel van zowel de personele als de materiële component (opgenomen onder artikel 4), en (2) de bekostiging voor zorg aan een basisschool op Bonaire (artikel 68, tweede lid, van de wet en artikel 22, eerste lid, van het besluit) zal ook voor wat betreft deze regeling ambtshalve plaatsvinden. Deze laatste betreft de basisschool Kolegio Strea Briante op Bonaire, zoals verwerkt in het Eilandelijk Zorgplan Bonaire 2020–2023.

Aanpassing bedragen

Voor het jaar 2021 zijn de bedragen ten opzichte 2020 aangepast met 1,2%. Deze aanpassing is gebaseerd op artikel 97, vijfde lid, van de wet, en is feitelijk gelijk aan de aanpassing voor prijsontwikkelingen zoals verwerkt in de regeling voor materiele instandhouding voor Europees Nederland1.

Handhaving en uitvoering

Er worden door DUO geen uitvoerings- en handhavingsproblemen voorzien.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob


X Noot
1

Regeling vaststelling bedragen programma's van eisen basisonderwijs, (v)so en bekostiging materiële instandhouding samenwerkingsverbanden PO en VO voor het jaar 2021

Naar boven