Gemeente Maastricht, tervisielegging van het vastgestelde bestemmingsplan ‘Algemene Begraafplaats Tongerseweg’

Logo Maastricht

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken bekend dat de gemeenteraad van Maastricht heeft besloten om het bestemmingsplan ‘Algemene Begraafplaats Tongerseweg’ gewijzigd ten opzichte van het ontwerp vast te stellen. Het vaststellingsbesluit is genomen op 27 oktober 2020. Er is geen exploitatieplan vastgesteld.

Inhoud

Het bestemmingsplan voorziet in een planologisch- en juridische regeling om de Algemene Begraafplaats aan de Tongerseweg te Maastricht te kunnen uitbreiden en omvormen naar een multifunctioneel rouw- en gedenkpark met onder meer een herdenkingsbos, een nieuw strooiveld en het toevoegen van locaties voor nieuwe Islamitische- en Armeense graven. Er komt ruimte voor individuele rouwverwerking en voor (culturele)evenementen en een gezamenlijke ontmoetingsplek. Daarnaast zal er plaats zijn voor bezinning, natuurbeleving, cultuur en historie. De begraafplaats krijgt meer het karakter van een openbaar park doordat het rouw- en gedenkpark beter zal aansluiten op het groen van de omgeving.

Essentie van de wijzigingen

Bij de vaststelling van het plan zijn ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan enkele ambtshalve wijzigingen aangebracht.

Verbeelding: gemeentelijke monumenten zijn als kenmerkend of als dominant bouwwerk opgenomen en de begrenzing van het Rijksmonument is gewijzigd.

Planregels: 

  • 1.

    artikel 4 “Waarde-Maastrichts Erfgoed” is gewijzigd en sluit nu aan op de recentste vastgestelde planregels “Waarde-Maastrichts –Erfgoed” die gelden voor Maastricht. Artikel 4 is daardoor gesplitst en bestaat nu uit artikel 4: “Waarde-Maastrichts Erfgoed-Archeologie” en artikel 5 “Waarde-Maastrichts Erfgoed-Cultuurhistorie”;

  • 2.

    in artikel 1 zijn enkele begripsbepalingen gewijzigd en zijn de in het ontwerp-bestemmingsplan opgenomen planregels artikelen 5 tot en met 12 vernummerd. Dit zijn nu de artikelen 6 tot en met 13;

  • 3.

    aan de planregels is bijlage 1 “Inventarisatie bestemmingsplan Algemene Begraafplaats Maastricht juni 2020” ingepast.

Plantoelichting: in diverse paragrafen hebben enkele tekstuele aanpassingen plaatsgevonden Verder is het Bodemonderzoek van Aelmans, d.d. 11 juli 2019, als bijlage aan de plantoelichting ingepast.

Voor het volledige overzicht verwijzen wij naar het raadsvoorstel- en besluit d.d. 27 oktober 2020.

Inzien:

Met ingang van donderdag 5 november 2020 tot en met donderdag 17 december 2020 liggen het vaststellingsbesluit met de bijbehorende stukken ter inzage bij het GemeenteLoket, Mosae Forum 10, Maastricht.

Het digitale plan is te raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0935.bpAlgbegraafplaats-vg01

Vanwege Corona-maatregelen is het GemeenteLoket tot 1 januari 2021 beperkt toegankelijk. Wij adviseren u daarom om de stukken online in te zien. Kom alleen naar het GemeenteLoket als online inzien van de stukken voor u niet mogelijk is. Maak dan wel eerst een afspraak. Dat kan digitaal via https://gemeentemaastricht.nl/bouwen-en-verbouwen/inzage-bestemmingsplan of telefonisch via 14 043.

Beroep

De beroepstermijn vangt een dag na de terinzagelegging aan. Binnen de beroepstermijn –van vrijdag 6 november 2020 tot en met donderdag 17 december 2020- kunnen uitsluitend belanghebbenden beroep instellen die redelijkerwijs niet kunnen worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht en/of bedenkingen hebben tegen de wijzigingen, welke bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

U kunt uw beroepschrift voorzien van naam en adres van de indiener, de dagtekening, ondertekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op een van de volgende wijzen:

Per post gericht aan de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage;

Meer informatie over het indienen van beroep of voorlopige voorziening treft u aan op de volgende website:

https://www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak/hoger-beroep/

Inwerkingtreding

De dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, treedt het bestemmingsplan in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Dan treedt het besluit niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Maastricht, 4 november 2020.

Burgemeester en wethouders van Maastricht,

De Secretaris, R.Kleijnen

De Burgemeester, J.M. Penn-te Strake

Naar boven