Facetbestemmingsplan Geitenhouderijen

Logo Het Hogeland

Op woensdag 28 oktober 2020 heeft de raad van de gemeente Het Hogeland het facetbestemmingsplan geitenhouderijen vastgesteld. Het facetbestemmingsplan is gewijzigd ten opzicht van het ontwerp-facetbestemmingsplan. De wijzigingen hebben betrekking op een aanpassing naar aanleiding van een zienswijze.

Aanleiding

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die in de buurt wonen van geitenhouderijen een grotere kans hebben op longklachten. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat daar precies de oorzaak van is. Dit facetbestemmingsplan regelt een algemeen verbod op geitenhouderijen, dit in verband met de gezondheidsrisico’s. In het facetbestemmingsplan is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen waarmee van het verbod kan worden afgeweken indien uit onderzoek in voldoende mate is gebleken dat risico’s voor de gezondheid van personen die verblijven in nabij gelegen functies zijn uit te sluiten.

Ter inzage

Van donderdag 5 november 2020 tot en met woensdag 16 december 2020 ligt het facetbestemmingsplan en het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad en de bijbehorende stukken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis van de gemeente Het Hogeland locatie Winsum, Hoofdstraat-West 70. U kunt het bestemmingsplan ook raadplegen op: www.ruimtelijkeplannen.nl (IMRO-nummer: NL.IMRO.1966.BPHHLherzGh- VS01).

In werking

Het facetbestemmingsplan geitenhouderijen treedt in werking op donderdag 17 december 2020.

Beroep

Bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag kunt u tot en met woensdag 16 december 2020 beroep instellen tegen het vastgestelde facetbestemmingsplan als u belanghebbende bent. Het beroep kan uitsluitend worden ingediend door:

1. belanghebbenden, die tijdig een zienswijze op het ontwerp-facetbestemmingsplan naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad;

2. belanghebbenden, die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze op het ontwerp-facetbestemmingsplan in te dienen;

3. belanghebbenden die beroep willen instellen tegen de door de gemeenteraad vastgestelde wijzigingen ten opzichte van het ontwerp-facetbestemmingsplan.

Voorlopige voorziening

Als u beroep instelt, kunt u tegelijkertijd om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Met een voorlopige voorziening vraagt u om de werking van het facetbestemmingsplan uit te stellen tot het moment dat op uw beroep is beslist. Tevens moet u het spoedeisend belang aangeven.

 

Naar boven