Gemeente Haarlem - voornemen aanpassing bestemmingsplan - Indischebuurt Zuid en Transvaalbuurt schrappen onbenutte woonbestemmingen begane grond winkelgebied Generaal Cronjéstraat en Julianapark, Haarlem

Logo Haarlem

Burgemeester en wethouders van Haarlem maken overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend dat het voornemen bestaat om het bestemmingsplan Indischebuurt Zuid en Transvaalbuurt gedeeltelijk te herzien.

Het plangebied

Het plangebied omvat de winkelstraat Generaal Cronjéstraat en een groot deel van het Julianpark. Meer specifiek gaat het om de Generaal Cronjéstraat nrs. 19 e.v. c.q. 24 e.v. en het Julianpark nrs. 16 t/m 68, voor zover deze panden de bestemming Gemengd 2 (GD-2) hebben zoals aangeduid op de plankaart van het bestemmingsplan Indischebuurt Zuid en Transvaalbuurt.

Doel en aanleiding

Op grond van het bestemmingsplan Indischebuurt Zuid en Transvaalbuurt is het binnen de bestemming Gemengd 2 o.a. mogelijk om (ook) op de begane te wonen. Het voornemen is om in een herziening van het bestemmingsplan deze mogelijkheid te laten vervallen. M.a.w. het is dan niet langer mogelijk om de begane grond – van bijv. voormalige winkelpanden - om te zetten naar wonen (uitgezonderd de locaties die tot dan al rechtmatig zijn verbouwd tot wonen c.q. waar dit is toegelaten middels verleende vergunning).

Aanleiding voor deze voorgenomen aanpassing van het bestemmingsplan is het beschermen van de winkelstructuur en de uitkomst van de behandeling van de inspreekbijdrage van de Winkeliersvereniging De Cronje in de commissie Ontwikkeling van 6 juni 2019. Dit heeft geleid tot het collegebesluit van 7 april 2020 (nr. 2020/132328). Dit besluit is te raadplegen op de gemeentelijke website: https://gemeentebestuur.haarlem.nl/Vergaderingen/Besluitenlijst-BenW/2020/07-april/10:00 

Op 2 juni jl. is dit besluit besproken in de commissie Ontwikkeling, voor verdere informatie zie: https://gemeentebestuur.haarlem.nl/Vergaderingen/Commissie-ontwikkeling/2020/02-juni/21:00 

U kunt nog niet reageren

Dit is een formele vooraankondiging, op dit moment kunt u nog niet reageren; er liggen nog geen stukken ter inzage, er kunnen nog geen zienswijzen worden ingediend en er wordt geen onafhankelijke instantie in de gelegenheid gesteld een advies over het voornemen uit te brengen. Indien te zijner tijd wordt besloten om een ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen ontstaat de mogelijkheid om te reageren (zienswijzen in te dienen).

Let op : Naar verwachting wordt in de loop van 2021 besloten omtrent het in procedure brengen van een ontwerpbestemmingsplan. Zodra een dergelijk ontwerp ook daadwerkelijk ter inzage wordt gelegd, zal het niet langer mogelijk zijn om – nog niet benutte – woonfunctie(s) te realiseren op de begane grond. Nadien ingediende aanvragen worden aangehouden en in beginsel ook afgewezen als het vervolgens tot vaststelling van de voorgenomen planherziening komt.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. A. Hasic van de afdeling Omgevingsbeleid, telefoonnr. 06-28322959 of per email naar bestemmingsplannen@haarlem.nl (o.v.v. wonen Cronjestraat).

De plankaart en de bijbehorende voorschriften van het huidige bestemmingsplan Indischebuurt Zuid en Transvaalbuurt zijn te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl (identificatie: NL.IMRO.0392000050802-).

 

Naar boven