Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 22 oktober 2020, nr. WJZ/ 20267093, houdende maatregelen tot het afschermen en ophokken van gevogelte in verband met de preventie van hoogpathogene aviaire influenza (Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2020)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Uitvoeringsbesluit (EU) 2018/1136 van de Commissie van 10 augustus 2018 betreffende risicobeperking en versterkte bioveiligheidsmaatregelen en systemen voor vroege opsporing in verband met de risico's die wilde vogels inhouden wat de overdracht van hoogpathogene aviaire-influenzavirussen op pluimvee betreft (PbEU 2018, L 205) en de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

commercieel gehouden gevogelte:

gevogelte bestemd voor de productie van vlees, eieren of andere producten, voor het uitzetten in het wild, of het fokken van gevogelte voor deze doeleinden, met de bedoeling geld te verdienen;

hygiëneprotocol:

set praktische hygiëneregels ter bevordering van de bioveiligheid in een specifieke situatie, zoals bekendgemaakt op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit;

inrichting:

agrarische of andere locatie waar commercieel gehouden gevogelte of ander gevogelte wordt gekweekt of gehouden, met uitzondering van slachthuizen, vervoermiddelen, quarantainevoorzieningen, quarantainestations, grensinspectieposten en laboratoria die met officiële toestemming aviaire influenzavirussen bewaren;

loopvogels:

Struthioniformes (struisvogels), Rheiformes (nandoes), Casuariiformes (kasuarissen en emoes) en Apterygiformes (kiwi's).

Artikel 2 Ophokplicht gevogelte

  • 1. Een houder van commercieel gehouden gevogelte neemt passende maatregelen om zo veel mogelijk te voorkomen dat het gevogelte in contact komt met in het wild levende dieren of hun uitwerpselen.

  • 2. Een passende maatregel als bedoeld in het eerste lid is, met uitzondering van gevogelte, behorende tot de fazanten (Phasianidae) of de loopvogels, ten minste het binnen een gebouw brengen en daar houden van het gevogelte.

Artikel 3 Afdekken strooisel eenden

Een houder van commercieel gehouden eenden dekt de op zijn inrichting aanwezige voorraad strooisel ten behoeve van de bodembedekking van vogelverblijfplaatsen af.

Artikel 4 Aanbrengen strooisel eenden

  • 1. Het is verboden strooisel in vogelverblijfplaatsen aan te brengen op een inrichting met commercieel gehouden eenden.

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het aanbrengen van strooisel in vogelverblijfplaatsen toegestaan, indien dit overeenkomstig een hygiëneprotocol plaatsvindt.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet in werking.1

Artikel 6 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 22 oktober 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Er zijn in Kockengen (Utrecht) twee wilde knobbelzwanen aangetroffen waarbij de hoogpathogene H5N8 variant van vogelgriep is vastgesteld. De deskundigengroep dierziekten is op 21 oktober geconsulteerd en zij hebben het risico op besmetting van een Nederlands pluimveebedrijf ingeschat als hoog. Vogelgriepvirussen van de hoogpathogene H5N8 variant hebben in Nederland al vaker voor uitbraken bij pluimveebedrijven gezorgd en kunnen ook leiden tot sterfte onder wilde vogels.

Om de verspreiding van vogelgriep naar pluimveebedrijven te voorkomen is daarom een aantal landelijke maatregelen genomen. Zo is een landelijke ophokplicht ingesteld. De ophokplicht geldt voor commerciële pluimveebedrijven.

Ook vormt de specifieke werkwijze van de eendenbedrijven een risico. Met het regelmatig aanbrengen van strooisel, dat op het erf wordt opgeslagen, kan het vogelgriepvirus de vogelverblijfplaatsen in worden gebracht. Het is daarom noodzakelijk hier extra hygiënevereisten in te stellen. Voor eendenbedrijven geldt daarom de verplichting dat strooisel dat ligt opgeslagen wordt afgedekt en de verplichting dat bij het binnenbrengen van het strooisel in de stal een hygiëneprotocol wordt nageleefd, waarmee de insleep van vogelgriep wordt voorkomen. Het schoonmaken van het materieel dat hiervoor wordt gebruikt maakt hier onderdeel van uit.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

22 oktober 2020, 18:15

Naar boven