Vastgesteld bestemmingsplan ‘Leeuwarden – Aldlânstate’

Logo Leeuwarden

Van donderdag 29 oktober tot en met donderdag 10 december 2020 ligt het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Leeuwarden – Aldlânstate met bijbehorende stukken ter inzage.

Plangebied

Het plangebied wordt globaal begrensd door de Hempenserweg aan de noordzijde, woningen aan Nieuw-Rapenburg aan de oostzijde, het Van Harinxmakanaal aan de zuidzijde en de Beatrixstraat aan de westzijde.

Ontwikkeling

Nieuwbouw ter vervanging van het huidige Aldlânstate aan de Hempenserweg 2 te Leeuwarden. De 230 woningen in het huidige complex voldoen niet meer aan de behoefte van ouderen. Dit complex zal daarom vervangen worden door nieuwbouw.

Voor de nieuwbouw is op 5 juni 2019 een omgevingsvergunning verleend. Tegen de verleende omgevingsvergunning is beroep ingesteld. De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard en de vergunning vernietigd. De gronden ter hoogte van de te slopen gebouwen en de inrichting daaromheen maakten namelijk geen deel uit van de vergunning. Het was mogelijk op grond van het bestemmingsplan ‘Leeuwarden – Aldlân/Pieter Christiaanpark’ om ook een nieuw woongebouw ter plaatse van het huidige woongebouw te realiseren. Dit is ruimtelijk gezien een ongewenste situatie.

Om de gewenste inrichting van het plangebied mogelijk te maken en de mogelijkheid om op de huidige locatie een nieuw gebouw te kunnen realiseren planologisch te verbieden is een nieuw bestemmingsplan nodig. Dit bestemmingsplan voorziet hierin.

Gewijzigde vaststelling

De door de rechtbank gepubliceerde uitspraak is opgenomen als bijlage bij de toelichting. In de regels is het aantal woningen verwerkt. Daarnaast is in artikel 3.2.1 het woord hoofdgebouwen gewijzigd in hoofdgebouw en in 3.1 onder a is het woord gebouw opgenomen in plaats van gebouwen. Regels t.a.v. bestaande afmetingen zijn geschrapt en de bestemming ‘Groen’ is toegevoegd. Op de plankaart is het bouwvlak overeenkomstig de situering van het gebouw in de aanvraag omgevingsvergunning aangepast en is de bestemming ‘Groen’ opgenomen voor de groene openbare ruimte zoals aangeduid in het stedenbouwkundig plan.

Inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken kunt u inzien:

  • in het Gemeentehuis, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden: vanwege de situatie rondom corona kan dit alleen op afspraak en als u het plan thuis niet digitaal in kunt zien (noodzaak).

  • via www.ruimtelijkeplannen.nl (identificatiecode: NL.IMRO.0080.05012BP01-VG01) of de website https://www.leeuwarden.nl/nl/ruimtelijke-plannen.

Beroep

Bent u het niet eens met dit vastgestelde bestemmingsplan? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt alleen beroep instellen:

  • van donderdag 29 oktober tot en met donderdag 10 december 2020;

  • als u belanghebbende bent en een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebt ingediend;

  • als u belanghebbende bent en aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen;

  • als u belanghebbende bent en bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht.

Voorlopige voorziening

Hebt u beroep ingesteld, dan kunt u tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dit kan alleen in spoedeisende zaken. Het besluit tot vaststelling treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

 

Naar boven